Pytania i Odpowiedzi
Aktualny czas: 15-12-17, 21:39 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja


Wątek zamknięty 
Pytania i Odpowiedzi
Mateix Offline
*


Liczba postów: 95
Dołączył: 15-07-13

Pomógł: 0



Post: #51
RE: Pytania i Odpowiedzi

Jak stworzyć zdarzenie, które zostanie wywołane na początku gry jednorazowo?

[Obrazek: userbar.jpg]
[Obrazek: 2866204271.png]
23-07-13 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Pan Cube Offline
*


Liczba postów: 166
Dołączył: 06-06-13

Pomógł: 0



Post: #52
RE: Pytania i Odpowiedzi

Na pierwszej mapie ustaw zdarzenie na auto start, daj tam polecenia jakie mają się stać, a jako ostatnie daj własny przełącznik "A". Teraz stwórz nową stronę zdarzenia, ustaw tam warunek zdarzenia "Przełącznik własny "A" " i już masz :)

[Obrazek: 2855344481.png]

Aktualny projekt:
Wymiar Śmierci
Księga I
Fabuła: 12%
Questy: 1%
Mapping: 5%
Gra: 1%
Razem: 4,75%
Księga II
Fabuła: 3%
Questy: 0%
Mapping: 0%
Gra: 0,1%
Razem: 0,775%
23-07-13 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateix Offline
*


Liczba postów: 95
Dołączył: 15-07-13

Pomógł: 0



Post: #53
RE: Pytania i Odpowiedzi

Czy da się przenieść grę na nowszą wersję RPG Makera? (z VX do VX Ace)
Może być bez skryptów. Chodzi mi tylko o mapy i zdarzenia. Jest jakiś sposób?

[Obrazek: userbar.jpg]
[Obrazek: 2866204271.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-13 15:11 przez Mateix.)
24-07-13 14:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Pan Cube Offline
*


Liczba postów: 166
Dołączył: 06-06-13

Pomógł: 0



Post: #54
RE: Pytania i Odpowiedzi

Nie ma.

[Obrazek: 2855344481.png]

Aktualny projekt:
Wymiar Śmierci
Księga I
Fabuła: 12%
Questy: 1%
Mapping: 5%
Gra: 1%
Razem: 4,75%
Księga II
Fabuła: 3%
Questy: 0%
Mapping: 0%
Gra: 0,1%
Razem: 0,775%
24-07-13 18:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*


Liczba postów: 247
Dołączył: 02-05-13

Pomógł: 45



Post: #55
RE: Pytania i Odpowiedzi

Cytat:Czy da się przenieść grę na nowszą wersję RPG Makera? (z VX do VX Ace)
Cytat:Chodzi mi tylko o mapy i zdarzenia.
Mateix możesz użyć Map Loader. Przenosi on mapy z XP do VxAce wraz z eventami tylko musisz skopiować pliki wykorzystywane przez tą mapę. Tworzysz sobie np. W rpg XP, a potem całość mapy przenosisz na VxAce.
http://littledrago.blogspot.com/2013/07/...oader.html

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-13 18:19 przez kanumerki.)
24-07-13 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
LoLeK Offline
*


Liczba postów: 40
Dołączył: 27-07-13

Pomógł: 0



Post: #56
RE: Pytania i Odpowiedzi

Witam, mam dość spory problem. A mianowicie ze zdarzeniami... Nie wiem czy o to dokładnie chodzi, ale gdy użyje jakiegoś zdarzenia np. na poruszanie się bandytów po rozmowie z hersztem po czym główny przełącznik A zmieniam na ON I jak zapiszę a następnie wczytam to:
-Gra chyba pamięta, ze przełącznik jest zmieniony, ALE nie pamięta co działo się przed ty przełączeniem i bandyci są ponownie w domyślnym miejscu a dziennik zadań nie ma zapisów typu aktywne misje i nawet mi nie wyświetla ukończonych ponieważ, aby ich nie uruchamiać zmieniam główny przełącznik A na on i dodaje stronę pustą.
Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość pod względem stylistycznym, następne będą lepsze
28-07-13 13:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateix Offline
*


Liczba postów: 95
Dołączył: 15-07-13

Pomógł: 0



Post: #57
RE: Pytania i Odpowiedzi

GmenGul napisał:
Cytat:Na pierwszej mapie ustaw zdarzenie na auto start, daj tam polecenia jakie mają się stać, a jako ostatnie daj własny przełącznik "A". Teraz stwórz nową stronę zdarzenia, ustaw tam warunek zdarzenia "Przełącznik własny "A" " i już masz :)

Wtedy miałem przerwę i nie korzystałem z RPG Makera z 3 lata (stąd tak banalne pytanie), ale już się do niego przyzwyciaiłem. (byłem wtedy na ultima dość długo, (na starym ultima) ale chyba pod innym nickiem).

A co do mojego pytania i twojej odpowiedzi: Nie lepiej ustawić zdarzenie na auto start, dać polecenia jakie się chce a na końcu dodać "Usuń zdarzenie"? O wiele prostszy sposób i niewykorzystuje się przełącznika. Oczywiście twój sposób też działa i w niektórych sytuacjach jest lepszy ale pytałem o zdarzenie jednorazowe.

[Obrazek: userbar.jpg]
[Obrazek: 2866204271.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-13 21:48 przez Mateix.)
28-07-13 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateix Offline
*


Liczba postów: 95
Dołączył: 15-07-13

Pomógł: 0



Post: #58
RE: Pytania i Odpowiedzi

Czy jest jakiś program do łatwego łączenia tilesetów? Kiedyś o takim słyszałem, że wystarczy wybrać tilesety a nie męczyć się w gimpie.

[Obrazek: userbar.jpg]
[Obrazek: 2866204271.png]
28-07-13 23:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
LoLeK Offline
*


Liczba postów: 40
Dołączył: 27-07-13

Pomógł: 0



Post: #59
RE: Pytania i Odpowiedzi

Mateix, owszem, ze jest, nazywa się tileset creator bodajże
29-07-13 05:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateix Offline
*


Liczba postów: 95
Dołączył: 15-07-13

Pomógł: 0



Post: #60
RE: Pytania i Odpowiedzi

Potrzebuje do czatu gry listy słów cenzurowanych. Najlepiej jakby zawierała też ich odmiany. Kiedyś widziałem ale teraz nie mogę znaleźć. Słowa niby mają być odzielane przecinkiem ale mogę samemu dopisać.

[Obrazek: userbar.jpg]
[Obrazek: 2866204271.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-13 23:39 przez Mateix.)
29-07-13 23:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Powered By MyBB. © 2013 MyBB Group. All Rights Reserved.
Skórka by Ayene.