Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.
Aktualny czas: 20-09-18, 08:26 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja


Wątek zamknięty 
[VXAce] Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.
miki158 Offline
*


Liczba postów: 15
Dołączył: 25-12-17

Pomógł: 0



Post: #1
wykrzyknik Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

Witam
mam problem bo nie wiem jak zrobić by dana misja była dostępna np.od 10 poziomu.Mógłby ktoś mi pomoc?placz
Prosiłbym o wyrozumiałość bo jestem zielony w tym jeszcze.
Z góry dziękujesurprised
25-12-17 19:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*


Liczba postów: 874
Dołączył: 01-05-13

Pomógł: 104



Post: #2
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

Zmienne w RPG Makerze są rozwiązaniem na 90% twoich wszystkich problemów. :ahoy:
Najpierw przypisujesz poziom bohatera do zmiennej wewnątrz zdarzenia:
[Obrazek: 23c6e03652.png]
Najlepiej to ustawić przed każdym przyjmowaniem zadania, żeby gra wiedziała jaki gracz ma w tym momencie poziom.
Do sprawdzenia zmiennej, użyj warunku:
[Obrazek: 5375172214.png]
Ten warunek sprawdza czy zmienna o nazwie Poziom jest większa lub równa 10.
Jeszcze można pokombinować, żeby to wszystko jakoś ładniej działało, ale najważniejsze rzeczy masz na obrazku poniżej. Tak wygląda całokształt.
[Obrazek: 71de807723.png]

Jakby cuś jeszcze było niewiadome, to pisaj w tym temacie. :lala:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-17 20:27 przez Yoroiookami.)
25-12-17 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): miki158
miki158 Offline
*


Liczba postów: 15
Dołączył: 25-12-17

Pomógł: 0



Post: #3
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

Jeju dziękuję jesteś moim mistrzem.
25-12-17 20:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
miki158 Offline
*


Liczba postów: 15
Dołączył: 25-12-17

Pomógł: 0



Post: #4
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

https://imgur.com/1doMbOz

pomocy :(po tym jak to zrobilem w tym dialogu tak jakby ten przełacznik blokuje ruch i nie moge sie ruszyc po skończonej rozmowie;-( wie ktoś o co może chodzic?pomocy :9
26-12-17 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
CrashuR Offline
*


Liczba postów: 355
Dołączył: 30-04-13

Pomógł: 32



Post: #5
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

Powinieneś pokazać jeszcze 2 stroną, na której włączony jest ten przełącznik.

Ponieważ, gdyż, bo tak. ~ CrashuR
26-12-17 16:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
miki158 Offline
*


Liczba postów: 15
Dołączył: 25-12-17

Pomógł: 0



Post: #6
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

(26-12-17 16:50)CrashuR napisał(a):  Powinieneś pokazać jeszcze 2 stroną, na której włączony jest ten przełącznik.

https://imgur.com/q63DYmn
nie mam nic jest pusty przełącznik miał służyć do innego npc by wywołać dialog tekstowy.
https://imgur.com/fQfQkv5
https://imgur.com/RoJapjt
26-12-17 18:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*


Liczba postów: 874
Dołączył: 01-05-13

Pomógł: 104



Post: #7
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

W tym musisz ustawić warunek zdarzenia na przełącznik, lub zmienną. Inaczej druga strona będzie działała cały czas zamiast pierwszej. Może to wiesz, ale wolę mieć pewność. :I

Przełącznik sam z siebie nie powinien blokować ruchu. A przynajmniej na screenach nie widać. :zmienny:

Możesz przesłać mi projekt, to zerknę. smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
26-12-17 18:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
CrashuR Offline
*


Liczba postów: 355
Dołączył: 30-04-13

Pomógł: 32



Post: #8
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

Przesłanie dema chyba byłoby najlepszym wyjściem.
Tak dodam tylko, że zauważyłem, iż w jednej z wiadomości masz "sprubój" zamiast "spróbuj".

Ponieważ, gdyż, bo tak. ~ CrashuR
27-12-17 03:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
miki158 Offline
*


Liczba postów: 15
Dołączył: 25-12-17

Pomógł: 0



Post: #9
RE: Jak zrobić by questy były dostępne od danego poziomu.

(27-12-17 03:15)CrashuR napisał(a):  Przesłanie dema chyba byłoby najlepszym wyjściem.
Tak dodam tylko, że zauważyłem, iż w jednej z wiadomości masz "sprubój" zamiast "spróbuj".

literówka,demo wysłałem na pw do Yoroiookami. Ale dzięki za poprawienie xd
27-12-17 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Powered By MyBB. © 2013 MyBB Group. All Rights Reserved.
Skórka by Ayene.