Zmiana Title, Start Screena [Rozwiązane :D]
Aktualny czas: 26-07-17, 04:37 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja


Odpowiedz 
[VXAce] Zmiana Title, Start Screena [Rozwiązane :D]
Sufraos Offline
*


Liczba postów: 9
Dołączył: 14-10-16

Pomógł: 0



Post: #1
lezka Zmiana Title, Start Screena [Rozwiązane :D]

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak zmienić wygląd Menu, Title (po prostu Start Screena) żeby nie wyglądał jak klasycznie (każdy chyba wie jak) otóż tworzę grę i chciałbym zrobić menu gdzie "Poruszamy sie" w lewo w prawo a zamiast tych normalnych obrazków dodać np menu z GTA V (Gra ma być nawiązaniem do wielu gier) i po prostu nie wiem oglądałem angielskie tutoriale i nie rozumiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-17 14:22 przez Sufraos.)
09-07-17 21:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*


Liczba postów: 751
Dołączył: 01-05-13

Pomógł: 87



Post: #2
RE: Zmiana Title, Menu

Możesz wszystko ustawić w bazie danych:
[Obrazek: C8etyrm.png]
Jeżeli masz własny obrazek, musisz go importować do folderu z grą w dokumentach. Folder powinien nazywać się Titles1/Titles2.

A jeżeli chcesz żeby menu inaczej wyglądało, musisz poszukać skryptów.
http://pastebin.com/raw/MhaVjZmb
http://www.mediafire.com/file/n3v9xvzjq5...e+Demo.zip

[Obrazek: bhixcw.jpg]
[Obrazek: tumblr_static_eyes.gif]
09-07-17 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): Sufraos
Sufraos Offline
*


Liczba postów: 9
Dołączył: 14-10-16

Pomógł: 0



Post: #3
koniczyna RE: Zmiana Title, Menu

Dzięki czegoś takiego chyba xd szukałem tylko nie dawno wróciłem do makera a na skryptach w ogóle się nie znam wiem że jest tam instrukcja ale jakoś tak więc jak byś mógł/mogła napisać instrukcje po polsku :D (nie chce zawracać głowy jak nie możesz to jakoś chyba dam rade)mrgreen
Jakby co to chce coś takiego jak tu w tym poradniku tylko ze jego nie rozumiem po prostu :p
https://www.youtube.com/watch?v=geYI6jTv...A&index=57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-17 10:25 przez Sufraos.)
10-07-17 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*


Liczba postów: 751
Dołączył: 01-05-13

Pomógł: 87



Post: #4
RE: Zmiana Title, Start Screena

Zarówno do XP jak i do VX istnieje taki skrypt na menu obrazkowe. I w tym filmiku Demonicskyers takiego skryptu używa. :lala:
Niestety w tym skrypcie który podałem, autor żąda żeby wysłać mu powiadomienie o wydaniu dema/pełnej wersji gry jeżeli użyje się jego skryptu. Co moim zdaniem jest kompletną głupotą. I raczej nie warte zachodu. smiles

Także zamiast tego, polecam ci użyć tego skryptu na pominięcie ekranu tytułowego:
#==============================================================================
# Skip Title Screen                                           JV Master Script
#------------------------------------------------------------------------------
# Skip Title Screen, going to first game map.
#==============================================================================

#==============================================================================
# Scene Title
#==============================================================================
class Scene_Title < Scene_Base
  def start
    SceneManager.clear
    Graphics.freeze
    DataManager.setup_new_game
    $game_map.autoplay
    SceneManager.goto(Scene_Map)
  end
  
  def terminate
    SceneManager.snapshot_for_background
    Graphics.fadeout(Graphics.frame_rate)
  end
end
#==============================================================================
Umieszczasz nad "Main" w Edytorze Skryptów w swojej grze.

I na mapie startowej ustawiasz trzy obrazki, które się zmieniają zależnie od tego co gracz kliknie. Będzie to takie Menu na zdarzeniach, ale funkcjonuje dobrze. :ahoy:
Rozmiar obrazków powinien wynosić 544x416 pikseli.

Trochę to skomplikowane, gdy ktoś jest nowy. Zrobiłem więc demo:
https://mega.nz/#!8w1ihLjR!cI7pu48WkQrHw...1wiuaPWw64
Możesz się na nim wzorować lub po prostu tworzyć w nim swój projekt. Wystarczy, że podmienisz swoje obrazki na inne. :ehe:

[Obrazek: bhixcw.jpg]
[Obrazek: tumblr_static_eyes.gif]
10-07-17 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): Sufraos
Sufraos Offline
*


Liczba postów: 9
Dołączył: 14-10-16

Pomógł: 0



Post: #5
RE: Zmiana Title, Start Screena

O Boże dzięki :D

Edit: Jest problem bo jak zrobic menu zeby włączało się zawsze po uruchomieniu gry bo zdarzenie może być tylko na 1 mapie no chyba że zdarzenie typowe tylko nie wiem jak go użyć :p
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-17 20:40 przez Sufraos.)
10-07-17 13:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Powered By MyBB. © 2013 MyBB Group. All Rights Reserved.
Skórka by Ayene.