Mocno streszczona fabuła:
Ciężko określić uniwersum gry, ale bez wątpienia należy do świata fantasy, a jeszcze ciężej opisać fabułę.
W mieście (wyglądającym na w miarę współczesne, na ciemnej ulicy, przypadkowy przechodzień znajduje zaćpanego menela, wzywa pogotowie. Na oddziale podtrzymują go przy życiu, jednakże nie odzyskuje przytomności, utrzymuje się w stanie śpiączki i nie reaguje na bodźce z zewnątrz...
W mieście żyła pewna kobieta, zawsze fascynował ją ludzki umysł, badała go, coraz bardziej zagłębiając się w świat własnych marzeń, świat alternatywny. Kiedyś zasłabła, nie odzyskała przytomności nawet na oddziale, nie reaguje na nic, żyje podpięta do aparatury, sztucznie podtrzymywana.
Naukowcy negują możliwość istnienia innych, "alternatywnych" wymiarów. Jednak marzycielka w swym niekończącym się śnie, przemierza głębiny własnych marzeń, niekończący się nigdy, zapętlony sen to nic innego jak jej wymysł, otwarty baśniowy świat, piękny i nieskażony... Czy taki jest w istocie? Przecież nawet najpiękniejsze sny zamieniają niekiedy swą postać w koszmar, a co jeżeli śnią dwie osoby? Dwóch ludzi śniących ten sam sen, tylko świat różni się diametralnie. Dla niej jest jedną wielką baśnią, dla niego koszmarem....
W marze ujawniają się nasze lęki i to, co ukrywamy na jawie.
Narkoman znaleziony na ulicy okazuje się psychopatycznym mordercą, a świat, który widzi to plątanina urojeń, straszliwa, mroczna.
Występuje problem, obie osoby śniąc ten sam sen, wcieliły się w tego samego Avatara, schizofrenika. Nawzajem nie wiedzą o sobie, do czasu...
Podczas gdy jeden morduje, drugi jest miłym człowiekiem, marzycielem.
Oboje nie rozumieją, co się z nimi dzieje. Nie wiedzą skąd rano ta krew na ich rękach, ani te dziury w pamięci. W końcu są jedną i tą samą osobą, o rozdwojonej jaźni.
I przychodzi czas, gdy jedna domena, będzie musiała odpowiedzieć za zbrodnie drugiej, nieświadomie, a poczucie niesprawiedliwości wzrasta, gdyż zawsze czuje się oszukana oraz perfidnie wrobiona.
----
Na świecie wykreowanym przez śniących trwa walka. Walka między poganami, czczącymi bogów swych ojców, a "nowymi", okrutnymi wojownikami krzewiącymi chrześcijaństwo. (dokładnie nie opisze głównego wątku, nie chce spoilerować :D ) główny bohater wplątuje niechcący swe losy do spór i przepędzony (nie ze swojej winy) od jednych, szuka pomocy u pogan. Ale i tam nie zagrzeje długo miejsca, gdyż wszyscy boją się człowieka, który traci kontrole... Nad sobą.
W końcu baśniowy świat staje się szary i zdradliwy, a obie domeny szukają pomsty.
---
A czym to się skończy? Eutanazją....
Mój komentarz:
Świat gry inspirowany jest mocno mitologią oraz demonologią Słowian oraz Greków, także różnymi baśniami lecz to w mniejszym stopniu. Żeby gracz nie napsuł :D często będzie używana retrospekcja.
Widok z perspektywy psychopaty to tak: Mroczne czarno białe, mapki. Z punktu widzenia "tego miłego" (pod koniec oboje stają się kompletnymi skurwysynami :) ) wszystko jest dziwaczne, dziwne kształty w "kasowych", malo realistycznych barwach. Fabuła będzie bardzo nie liniowa z wieloma zwrotami akcji. Jednym z założeń gry jest możliwość zwiedzania świata i "oglądania" (polegającego na czytaniu wielu opisów) prawie każdej rzeczy w uniwersum. Zamierzam też wrpowadzić przeróżne zajęcia, od łowienia ryb i gotowania do ..... wielu rzeczy :D.
Nie wiem czy udało mi się chociaż częściowo przedstawić mój pomysł, a tym bardziej nie wiem jak uda mi się go zrealizować :D.
Użyte grafiki
- Część ze strony rpgmaker.eu
- Część z tego czegoś:
http://www.teamanti.com/rmxp/
- Trochę własnych artów
- Parę z RTP (staram się powoli pozamieniać)
- I coś co znalazłem na tej stronce... Poszukam jeszcze, a potem podam autora.
Muzyka:
Póki co RTP ale zaczynam już siadać do własnych kompozycji ale to puki co mniej ważne, choć jak wiadomo: muzyka wiele gier i filmów uratowała. :)
Skrypty
Póki co brak, większość rzeczy staram się zrobić na zdarzeniach.... Może dodam coś, co rozwija dialogi (więcej opcji wyświetlania, ew. BDS).
SS
No z tym gorzej... Nie ma za wiele solidnych miejsc... Z grafikami na razie kombinuje... To co podaje niżej prawie na pewno nie znajdzie się w werski końcowej, więc nie sugerujcie się nimi.
Więc jak mówię, wszystko jeszcze się pozmienia ze trzy razy zanim wydam końcową grę.