Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005
Aktualny czas: 28-04-26, 15:31 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[2k3] Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005

http://rpgmaker.pl/?co=gry&typ=rev&id=buntmaszyn

Gra, którą zrobiłem około 2005 roku bez dostępu do neta I TUTORIALI z paru grafik znalezionych na kafejce internetowej (m.innymi tapety do windowsa, oraz programu charas.ex) - totalnie dla siebie i dla nikogo innego. Zrobiłem ją w jakieś 2-3 tygodnie. Opiera się na moim własnym ABS, który polega na czarach i atakach mieczem, oraz skradaniu i atakach z zaskoczenia, ale całość opiera się na RPG i ulepszaniu statów za punkty (do wyboru) Krzywa trudności jest przemyślana i działa o ile pamiętam.

Całość - Inspirowałem się Terminatorem, Mad Maxem 2 (filmami) Nie jest to gra, którą celowałem w publikę, bo jak piszę - zrobiłem ją dla siebie. Decyzją wrzucenia gry w internet był fakt zalewu sceny projektami pozbawionymi fabuły minigierkami i innymi - z konkursów (wrzuciłem ją około 2009-2010 roku po około 4-5 latach w praktycznie niezmienionej formie - jak z szuflady), ale jak się okazało i tak wg. recenzji - ma klimat i ponadprzeciętny poziom. Ja będąc szczerym piszę - nie spodziewajcie się cudów - grę robiłem dla siebie - dla przyjemności, a nie żeby ją wydać - a mi przyjemność sprawiały różne dziwne kreatywne rzeczy.
Sporo tu łażenia i ubijania i expienia, ale tereny są dość otwarte i mają dużo ukrytych skrzynek i przedmiotów, a znajdą się w grze także zamieszkałe lokacje. GRA JEST dość prosta w konstruckji i dość krótka - myślę, że zajmie około godzinę jej przejście, ale pozwoli odwiedzić kilka ciekawych lokacji, powalczyć, "poskradać się", poexpić, poczarować , pogadać, potłuc się z bossem - cudów nie ma, ale może ktoś się zajara tym 10 letnim prawie crapiszczem. Taki oto efekt:

Fabuła - Przyszłość. Tajemnicza jednostka zostaje przebudzona z hibernacji. Jej celem jest wykonać zadanie. Jak się okazuje wszystko dzieje się po katastrofie atomowej, a świat przejęły maszyny. Okazuje się, że nie jest jedynym obudzonym ze stanu hibernacji i obok czekają inne jednostki na uaktywnienie, a niektóre już dawno wyszły z misją. Kim on tak naprawdę jest i jakie jest jego zadanie ? Czy istnieje jeszcze nadzieja dla ludzi ? Czy jacykolwiek ludzie przeżyli ? Minęło tysiąc lat od katastrofy.

SCREENY: http://tsukuru.pl/index.php?link=gra&tit...ew=screeny

SCREENY2: http://rpgmaker.pl/?co=gry&typ=rev&id=buntmaszyn

Systemy - Proste, ale w miarę działające ( O ile dobrze pamiętam )
Wszystko zrobiłem sam 0 tutoriali 0 noobstwa. Wymyślone z 4 liter.

Własnej roboty ABS - umożliwia zwiększone ataki przy ataku na wrogów z zaskoczenia (skradanie i unikanie wrogów) O ile pamiętam ataki są silniejsze przy zaskoczeniu w tym magiczne, ale i więcej jest za to EXP
Paski HP/MP
Elementy zagadek
Bossowie
Skille do ataków
Przemyślana krzywa trudności
System punktów do ulepszania statów co poziom postaci (dowolny wybór atak,magia,obrona itp.)
Różne Skille i działające Atrybuty - wrogów jak i bohatera
Walka to magia/psycho skille, oraz ataki mieczem - tutaj nie ma pistoletów itp.

Dlaczego da się w to pograć ? -

ABS pozwala na ataki wrogów z zaskoczenia - patrolują tereny - kiedy atakujemy ich od tyłu oni otrzymują więcej obrażeń.
Czuć tu survivala i trzeba uważać, szukać apteczek - uciekać, atakować z zaskoczenia
Możliwość własnego wyboru w ulepszanych statach - np: można ładować wszystko w moc czarów i mocniej kosić.
Szybko następuje postęp
Gra jest całkiem trudna
Może dla fabuły i klimatu, ale wątpię znając życie, że jest tu w pełni przemyślana i spójna fabuła - w końcu to robiłem około 10 lat temu z doskoku na spontanie to ledwo to pamiętam.
Możliwość odwiedzenia kilku ciekawych lokacji jak miejsca, w których walczą w czasie rzeczywistym żołnierze czy miasto punków itd.
Lokacje są dość ciekawe i rozbudowane - rozgałęziają się to nie jest jeden spacer do przodu można znaleźć różne skarby po drodze.
Chyba są jakieś miniquesty, ale nie pamiętam.

Grafika:
Moje prace z painta
Moje prace z Charas.ex
Pocięte tapety i obrazki z neta
Znalezione grafy do rm w necie

Muzyka:
Muzyka modułowa - specyficzne kawałki.
Kiedyś była epicka ścieżka z Terminatora 3 i faktycznie działała na emocje, ale bałem się, że ktoś się doczepi dlatego zmieniłem na różne klimatyczne i darmowe modułki.

Ja nie oceniam tego wysoko, bo znam swoje możliwości. Jak na moje możliwości daję za to 3-4/10 choć słabo już pamiętam co się w tej grze wyprawia.

Ogólnie w kwestii gier (nie moich) ogólnych jeśli ją porównać z innymi gra prawdopodobnie daje wrażenie na ocenę od 5 do 8 na 10 w całej rozciągłości, a więc zdarzają się mocne wrażenia.

Jeśli się tobie spodoba - spoko. Napisz komentarz. Może zachęcisz mnie do wrzucenia większej ilości starych gier z szuflady, które zrobiłem dla siebie w które sobie pograsz (każdą robiłem około 2-3 tygodnie jest ich około 30). Oprócz starych gier z szuflady, które zrobiłem dla siebie pracuję nad kilkoma grami około 10-20, które mają wyższy poziom, bo są skierowane dla większej liczby graczy niż ja sam i mają faktycznie w całości sprawdzony sens, ale póki co nie doczekały się stadium zapowiedzi, bo różnie to z moją ochotą na tworzenie, a ja nie wróżę z fusów. Jeśli jednak zobaczę, że jest dla kogo robić gry - nie ma problemu wrzucę nie tylko crapy z szuflady, ale i porządne w całości przemyslane gry (głownie fabularnie i mechanicznie) robione dla większej ilości graczy niż ja sam. To przykład crapa z szuflady z potencjałem. Noobki trzęście portami. Tak robił gry X-Tech kiedy zaczynał z rmem - bez tutoriali i gotowców w Ruby - własne systemy.

Download

Download 2

http://tsukuru.pl/index.php?link=gra&tit...buntmaszyn

Recenzja 1:
http://tsukuru.pl/index.php?link=gra&tit...w=recenzja

Recenzja 2 + więcej screenów:

Jak się podoba lub nie - komentujcie za możliwość doświadczenia początków X-Techa z RPGMAKER, oraz za mój czas na pisanie tego tematu, bo zapłatą za samo tworzenie tej gry była przyjemność i satysfakcja, którą zyskałem. Komentujcie tekst, albo samą grę - tylko nie piszcie mi tu, że zagracie, bo co mnie to obchodzi tak ? Liczy się opinia o grze, a nie sam fakt CHĘCI zagrania, bo że zagrało w to sporo osób to rzecz oczywista - każdy chce pograć w coś innego. Liczy się opinia o grze. Yo

P.S. Jeśliby się okazało, że gierka nie działa w co wątpię to znak, że musicie pobrać rpgmakera tsukuru me ze strony twierdza rpgmaker, ale o ile dobrze pamiętam gra powinna działać u każdego bez zainstalowanego rm.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-14 17:26 przez X-Tech.)
27-09-14 15:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
arturd Offline
*

Liczba postów: 44

RE: Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005

Jako że lubię klimaty sajberpanku to zabieram się za pobieranie i granie. Grałem w niektóre twoje produkcje więc myślę że i tą się nie rozczaruje.
@Down Dzięki za ten cały zaszczyt. Zagram to powiem coś wiecej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-14 16:17 przez arturd.)
27-09-14 15:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Piszcie opinie o grze. Nie o fakcie chęci zagrania. Yo. W te gierki już grało trochę ludu jednak nie mieli za dużo możliwości się wypowiedzieć, bo jak pod reckami ? Teraz wy macie okazję napisać coś o grach. To dla was zaszczyt. Skorzystajcie z niego XD
27-09-14 16:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Altan Offline
*

Liczba postów: 88

W grę zagrałem. Dla mnie jest za trudna, ale pokazała mi że 2k3 jest jednak dobry.

Nudzi mi się... ;__;
27-09-14 16:58
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Ja uważam, że to twórcy pokazują jak dobre są w stanie zrobić sami, a nie jak dobre są programy - 2k3 nic tu nie zrobiło za mnie tylko wyświetliło grafikę...W każdym razie to jedna z moich pierwszych gier w dodatku zrobiona tylko dla mnie...ale z pewnością ma coś z klimatu...Dzięki za opinie. Ktoś jeszcze ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-14 11:35 przez X-Tech.)
27-09-14 17:52
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Ciekawy i zarazem prosty ABS. Szczerze mówiąc grałem tylko wyłącznie dla niego wszystko inne przeklikałem. Nie wiem czy zagrałbym w tą grę gdyby nie fakt, że jako jedyna chamsko nie chciała się usunąć przy formacie. Twoje gry są uparte X-Tech XD
11-10-14 23:10
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Dzięki za opinie. Widzisz miałem podobne podejście. Chciałem w tamtym czasie spróbować zrobić niezły abs i jakieś walki/elementy skradanki podrajcowany takimi rzeczami jak np: metal gear solid , ale i filmem terminator.

Zrobiłem takie oto dziwadło w domowym zaciszu bez neta i sceny JAKO wytwór wyobraźni i użycia przerobionych tapet z windowsa i charas project/painta i znalezionych na kafejce grafik.

Fakt można w to pograć dla wyzwania jakie daje abs, ale poza tym jak pisałem gierka powstała tylko dla mnie to jedynie przypadek, że wyciągnąłem ją z szuflady - chodziło tu faktycznie o zrobienie jakiegoś wyzwania za pomocą abs i samego abs jako wyzwanie (każdy kolejny abs był lepszy - zrobiłem takich gierek więcej dla siebie, ale tylko kilka dosłownie poszło na fora w stanie w jakim poszły do szuflady).

Cała gra powstała tylko dla mnie co zaznaczam. Jeśli komuś to się podoba to czysty przypadek, ale i jego szczęście. Kiedy robisz dla siebie nie spełniasz wymagań to różne rzeczy z tego wynikają, ale na pewno rajcowne przy tworzeniu. Jednym mogą się podobać wybiórcze elementy, ale mogą się inne nie podobać wcale - NA TYLE mniej więcej zasługuje ten projekt "treningowy" Można go sobie pobrać, wyrobić jakieś zdanie, może z ciekawości popykać więcej, ALE tutaj nie ma co liczyć na cuda I WIĘKSZY ład i skład. Każdy od czegoś sobie zaczyna z rmem. Ja zacząłem od robienia tego typu projekcików. Dopiero od 2009 zdecydowałem robić gierki na dopracowanym poziomie bardziej publiczne, ale wiele mnie nauczyły projekty, które zrobiłem dla siebie m.innymi Bunt Maszyn.

P.S. Nawet teraz uważam, że ten abs jest niezły i nadaje się do jakiejś gierki, a to coś ma już przecież z 9 lat XD Za gierkę sobie daję 3-4/10 jak na moje możliwości. Sam abs jednak jest niezły. Dla abs sobie to odpalcie XD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-14 00:00 przez X-Tech.)
11-10-14 23:41
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Nie przepadam zbytnio za cyber-punkiem (Czy jak to się tam zwie), ale postanowiłem ściągnąć i zagrać. smiles Oprócz kilku denerwujących szczegółów, grało mi się całkiem przyjemnie. Fajna oprawa graficzna i dosyć prosty ale satysfakcjonujący system walki. :klaszcze:

Ogólnie fajna gra. Dosyć się wyróżnia na tle innych rm'ówek. :roll: Niestety nie ukończyłem, bo zacząłem się gubić.

No i pokazała mi że ABS'y na mapie potrafią być przyzwoite. :lala:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 21:12 przez Yoroiookami.)
15-10-14 21:12
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Dzięki za opinie. ABS ma element skradania co jest punktowane (większy atak), ale można też tłuc się frontalnie. Jeśli jest mało hp i zasobów lepiej zachodzić wrogów od tyłu. Plansze są dość rozbudowane dlatego, że duże plansze i dużo przedmiotów sprawia, że GRANIE w takich lokacjach wg. mnie jest ciekawsze - dlatego mam takie podejście do plansz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 21:43 przez X-Tech.)
15-10-14 21:42
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Zassam...Zagram...Zrecenzuje... :3

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
28-10-14 20:52
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS