(18-02-15 14:46)Avaron napisał(a): Ogólnie ciekawi mnie czy bardzo ci doskwiera brak skryptów :D w końcu to twój pierwszy prodżekt na 2k3 :>
Jak dla mnie w jego poprzednich grach (vx) gotowce z ruby niczego raczej nie zmieniały i nie dodawały gierkom, a raczej ujmowały spójności całości zresztą jak w każdej grze w rmie. Jeśli ktoś potrafi tworzyć, a nie kraść to przecież sam sobie robi skrypty na zdarzeniach w 2k3 i 2k przykładowo nie dość, że to jest szybsze to jeszcze przejrzystsze - pod warunkiem że ktoś przyszedł tworzyć w rmie, a nie kraść i udawać twórce. Pytanie o brak gotowców ruby brzmi jak pytanie "Jak ci się żyje bez pieluch" xdd Tak naprawdę o wiele lepsze powstają na zdarzeniach pisane własnoręcznie przez autorów - elastyczniejsze, lepsze, szybsze, przejrzystsze . Nic nie mam do rgss i ruby jesli autorzy gier uzywaja gotowcow do rozszerzania opcji programu jak podpowiedzieli tworcy czyli myszka, obsluga zdarzen itd. bo do tego to powstało. Jesli natomiast ktos ustawia z gotowcow ruby i rgss rozgrywke w xp i vx to wiadomo ze zlodziej a nie tworca i zwykle crapy z tego wychodza, bo tacy nie rozumieja jak dziala ten kod i na pierwszym bledzie projekt lezy, a jak jest skonczony to zwykle schematyczny i ograniczony o uklad gotowca absa itp. Można stwierdzić wtedy, że to autor systemu abs jest autorem gry, a osoba, która z niego korzysta co najwyżej robi moda do tego absa ,a nie grę. Kto potrafi robi na zdarzeniach, a kto nie udaje twórce i wrzuca gotowce z ruby, które zrobili różni autorzy, aby zademonstrować skille programistyczne, ale nie po to żeby ktoś z tego montował gry i udawał twórcę