Wiadomość pisana litera po literze
Aktualny czas: 28-04-26, 17:32 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[95] Wiadomość pisana litera po literze
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Wiadomość pisana litera po literze

Jak wiecie w RM 2k/3 wiadomość pisze się litera po literze, a w RM 95 tak samo jak w RM XP wyświetla się od razu. Czy to jednak oznacza że nie da się uzyskać efektu z RM 2k/3? Oczywiście że nie!

Więc jak zrobić by tekst pisał się litera po literze? Wytłumaczę to krok po kroku:
- pierwsze należy wejść we właściwości gry (tam gdzie się ustawia walutę itp) i ustawić Szybkość wiadomości na taką wartość w jakiej szybkości nam ma się ta wiadomość pisać - i tu wszystko - ja ustawiłem na 1.
- teraz gdy chcemy napisać wiadomość która pokazuje się litera po literze piszemy ją tak (przykład - Dzień dobry!)
1.TXT:D
2.TXT:Dz
3.TXT:Dzi
4.TXT:Dzie
5.TXT:Dzień
6.TXT:Dzień
7.TXT:Dzień d
8.TXT:Dzień do
9.TXT:Dzień dob
10.TXT:Dzień dobr
11.TXT:Dzień dobry
12.TXT:Dzień dobry!

Jak widzicie ponumerowałem te wiadomości. We wiadomościach od 1 do 11 musimy odznaczyć opcję czekaj na gracza, a w 12 ją zaznaczyć po to aby program zamknął wiadomość gdy gracz wciśnie klawisz.

A co zrobić gdy chcemy to wykorzystać w scenkach? Po prostu w 12 też odznaczamy tą opcję i kopiujemy ten sam tekst (12) tyle razy ile wiadomość ma się jeszcze wyświetlać po czym sama zniknie.

Uwaga - jeśli tekst wyświetlamy na górze to wszędzie musi być ustawione że na górze, a jeśli na dole to na dole - bo jakby to takie skaczące wyglądało?

Efekt w grze będzie taki, że ramka będzie cały czas widoczna tylko litery będą się pojawiać - czyli taki efekt o jaki nam chodziło.

Szybkość tekstu jest jednorazowa (nie można jej zmienić podczas gry - taką jaką ustawimy taka musi być) - ale gdy chcemy by tekst pisał się wolniej wystarczy pisać po kilka razy jedną literę - proste.

Chyba każdy już rozumie jak to zrobić - i ogólnie o co chodzi, a więc do roboty scenki mogą być na poziomie makera 2k/3!!!
04-05-13 23:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
PaKiTos Niedostępny

Liczba postów: 48

RE: Wiadomość pisana litera po literze

Gdzie jest ta "szybkosc wiadomosci"? Wydaje mi sie ze jest tylko w 95, bo w xp tego nie widze :D
04-05-13 23:35
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

W XP tego nie ma. W 95 musisz wejść w Inne ustawienia -> Właściwości gry.
04-05-13 23:41
"Pomógł" przyznał(a):
Maker Owiec Offline
*

Liczba postów: 40

Ten tut masz także na Gospodzie.Jednakże został napisany w sposób estetyczny i ciekawy.
Przyznam,że nie wiedziałem,że tak można ;-)

Spoiler: (Otwórz)
05-05-13 19:39
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Wiem, że jest na gospodzie. Wrzucił bym też inne z niej - ale się nie nadają - musiał bym je od nowa pisać.
05-05-13 21:29
"Pomógł" przyznał(a):
Nex Offline
*

Liczba postów: 21

Tylko komu by się chciało pisać dłuższe wypowiedzi w ten sposób?
06-05-13 14:24
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS