Cereus'ly
Aktualny czas: 28-04-26, 22:38 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Cereus'ly
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Cereus'ly

[Obrazek: TBIqGgY.png]

W moim najnowszym projekcie, który obecnie nazywam Cereus, do wyboru jest kilka postaci. Każda postać ma przypisaną klasę (typu. Rycerz), własny charakter i sposób radzenia sobie w świecie gry. Planuję też nieco urozmaicić wybór pozwalając graczowi na wybór historii każdego z bohaterów.

Np. wybierając Rycerza, zostanie przedstawiony urywek jego historii, ale to jak ta historia przebiega do końca wybiera gracz, zaznaczając jedną z trzech opcji.
Na podstawie wyboru, nasza postać otrzymałaby jeden z trzech pasywów.

I tutaj pierwsze pytanie:
Czy podobałoby się wam takie rozwiązanie? Jakieś sugestie?

Drugą sprawą są zdolności których postaci używają w trakcie walki i takie, których mogą używać na mapie. Czy takie połączenie jest dziwne? System walki jest praktycznie tym podstawowym, więc zastanawiam się, czy w ogóle jest sens i czy nie użyć HUD'a. Nie mówię tu o zdolnościach zadających obrażenia potworom. Choćby Zabójca ma mieć możliwość robienia się niewidzialnym na kilka sekund, a taki Łotr, zdolność do wykrywania pułapek. Oczywiście pewnie i tak się uprę przy czymś, co mi najbardziej przypasuje, ale ciekawi mnie wasze zdanie. :ehe:

To są bardziej takie luźne przemyślenia, bo gra jest w bardzo wczesnej fazie twórczej i możliwe, że projekt zostanie odwrócony do góry nogami. :ahoy:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
02-01-16 01:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

RE: Cereus'ly

Idea mi się podoba. Tym bardziej, że to gracz będzie miał możliwość wybierania zakończenia.

Nie przepadam za takimi zdolnościami, ale jeśli nie trzeba będzie ich odpalać z menu to miło widziane.
02-01-16 01:24
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

Trochę mi się z Pustkowiami Chaosu skojarzyło xD

I akurat ostatnio też po głowie chodził mi taki pomysł, mniej więcej (kradzieju xD)

Ogólnie brzmi fajnie, za dużo powiedzieć się nie da.

Jak mam rozumieć wybieramy jedną z 3 przeszłości bohatera czy jak? o.O

Napisz jaka fabuła, jaka walka, jaki styl gry itd.
02-01-16 01:25
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

(02-01-16 01:24)Adrapnikram napisał(a):  Idea mi się podoba. Tym bardziej, że to gracz będzie miał możliwość wybierania zakończenia.

Nie przepadam za takimi zdolnościami, ale jeśli nie trzeba będzie ich odpalać z menu to miło widziane.
Nie no, jeżeli zdolności tego typu jednak bym umieścił, to byłoby to bardziej coś przypisanego do klawiszy. smiles

(02-01-16 01:25)Kryzz333 napisał(a):  Trochę mi się z Pustkowiami Chaosu skojarzyło xD

I akurat ostatnio też po głowie chodził mi taki pomysł, mniej więcej (kradzieju xD)

Ogólnie brzmi fajnie, za dużo powiedzieć się nie da.

Jak mam rozumieć wybieramy jedną z 3 przeszłości bohatera czy jak? o.O

Napisz jaka fabuła, jaka walka, jaki styl gry itd.
To bym musiał od razu pisać zapowiedź. :grozi: A tak mogę sobie ponarzekać bez zobowiązań.
A projekt jest zainspirowany między innymi Pustkowiami Chaosu, więc kilka elementów podobnych będzie. Nie mniej, to zupełnie inna gra. Większy nacisk na eksplorację, więcej elementów RPG. Pewnie nie tak dobry system walki. :kiti:
(Aczkolwiek obiecuję, że dam z siebie wszystko!)

Mogę zdradzić tyle, że bohaterowie których wybieramy są bohaterami z dawnych czasów, różnych miejsc na świecie i o różnych historiach. Można powiedzieć, że sterujemy wskrzeszonym trupem. :lol2: I dlatego gra ma nam pozwolić na sprecyzowanie tego, co się z nimi stało. Czy to okoliczności śmierci, czy legendy o nich - zależy od postaci. :aww:

Przynajmniej w założeniach.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-16 01:33 przez Yoroiookami.)
02-01-16 01:32
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Pomysł z wybieraniem historii jest niezły, ale tak spytam z ciekawości - czy wybrana historia miałaby wpływ na sam przebieg fabuły, czy też na charakter bohatera? Bardzo kojarzy mi się to ze standardowym wyborem charakteru drużyny z D&D.

Co do oddzielnych umiejętności na mapie i w walce, to chyba zalicza się to do do normy. Widziałem sporo rpg które stosowały podobne metody (moim zdaniem takie urozmaicenia są zawsze mile widziane, szczególnie gdy twórca potrafi je umiejętnie ze sobą dobierać).

Czekam na zapowiedź. [Obrazek: icon_wink.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-16 01:50 przez Revlis.)
02-01-16 01:48
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

(02-01-16 01:48)Revlis napisał(a):  Pomysł z wybieraniem historii jest niezły, ale tak spytam z ciekawości - czy wybrana historia miałaby wpływ na sam przebieg fabuły, czy też na charakter bohatera? Bardzo kojarzy mi się to ze standardowym wyborem charakteru drużyny z D&D.

Co do oddzielnych umiejętności na mapie i w walce, to chyba zalicza się to do do normy. Widziałem sporo rpg które stosowały podobne metody (moim zdaniem takie urozmaicenia są zawsze mile widziane, szczególnie gdy twórca potrafi je umiejętnie ze sobą dobierać).

Czekam na zapowiedź. [Obrazek: icon_wink.gif]
Historia miała mieć wpływ na pasywy. Powiedzmy, że Rycerz ma opcję wyboru zemsty (mordu) na zabójcy jego bliskich, albo wrzucenia go do lochu. Jeżeli wybierze zemstę, zyska pasyw który na przykład zwiększa obrażenia zadawane bandytom. Jeżeli wrzuci go do lochu, zyska pasyw który zwiększa jego siłę psychiczną (statystyka). Można powiedzieć że powyższy przykład jest taki...napisany na kolanie, ale chyba rozumiesz co mam na myśli. Ogólnie to te pasywy mają mieć trochę większe znaczenie.
Co do wpływu na fabułę, to tylko w niektórych przypadkach, gdy ma to sens. A charakter, a raczej podstawowe cechy są już ustalone, ale to czy powyższy Rycerz był wstrzemięźliwy czy nie, może wpłynąć na odnoszenie się do niektórych postaci.
Oczywiście, to na razie tylko w założeniu, bo brzmi jak dosyć dużo pracy. :ehe:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-16 06:28 przez Yoroiookami.)
02-01-16 06:27
"Pomógł" przyznał(a): Revlis
PaC Offline
*

Liczba postów: 34

wybieranie historii kojarzy mi się z Dragon Age gdzie wybierało się pochodzenie swojej postaci, bardzo mi się to podoba.

Title jest super piękne, jakby ta trawa się animowała to już w ogóle.

Aktualny tajny projekt:
Spoiler: (Otwórz)
03-01-16 15:36
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Jezeli to bedzie cos w stylu Dragon Age to jak najbardziej jestem na tak, a jezeli mowimy o Yorku to wiadomo, ze bedzie to dobre :boogie:

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
03-01-16 17:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Nie wiem, co wy z tym Dragon Age. :lol2: Pomysł jakoś sam się zrodził, bo na początku planowałem danie graczowi możliwości stworzenia własnej postaci. Miał być przy tym wybór różnych cech charakteru i związanych z nimi pasywami. Tylko że ten pomysł musiał się zmienić, gdy zdecydowałem się jednak na dodanie postaci, które mają własne historie. No i stąd ta mechanika. smiles
Gra ma być czymś w rodzaju dungeon crawlera z solidną ilością eksploracji i "wielkim złym bossem" na końcu. No i system walki nie jest żadnego rodzaju ABS'em. Tylko staram się to urozmaicić różnymi rzeczami. :aww: Jak wyjdzie fajna gra, to wyjdzie. Przede wszystkim chcę to zrobić tak, żebym sam się dobrze bawił grając w nią.

Chwilowo zmagam się z opisaniem postaci i z upierdliwymi czarsetami o wyższych rozmiarach, niż te domyślne. :ehe:

Doceniam wsparcie. :przytul:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-16 19:58 przez Yoroiookami.)
03-01-16 19:57
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS