Co sądzicie o J-RPG'ach?
Aktualny czas: 28-04-26, 10:13 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Co sądzicie o J-RPG'ach?
~Nakhitto Offline
*

Liczba postów: 39

Co sądzicie o J-RPG'ach?

Co uważacie o J-RPG'ach, polecilibyście jakieś dobre? Np. wasza ulubiona gra (ew. cześć w przypadku FF).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-14 22:18 przez ~Nakhitto.)
13-10-14 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Co sądzicie o J-RPG'ach?

Dla większości najlepsza część to siódemka. W sumie jest spoko.
Ósemka przez niektórych hejtowana,ale wg. mnie OK. Obu gier jeszcze nie ukończyłem.

Final Fantasy 6. Popatrz na ten styl graficzny facesetów czyli realnych sylwetek postaci. Klimat tego świata jest niesamowity, oraz ciągłe nieprzewidywalne przygody. To moja ulubiona część i wg. mnie najlepsza ze wszystkich. Wszystkie postaci są ważne. Nie ma tu jednej głównej. Przechodzę po raz kolejny XD

Chrono Trigger - Magiczna przygoda, że tak to nazwę. Dla mnie to taka alternatywa dla całego świata jaki wykreowali twórcy Dragon Balla, ale zamiast smoczych kul i super wojowników są tutaj szalone podróże w czasie.

Ogólnie moim ulubionym JRPG jest chyba Cyber Knight 1 i 2 - to seria o kosmicznych podróżach i eksploracjach planet i tajemnic wszechświata tej gry. Realnie podróżujemy statkiem i badamy różne lokacje i poznajemy fabułę. Muza jest świetna. Mam dziwny gust ta gra może nie do każdego trafić, ale dla mnie to arcydzieła które zabierają w inny świat.

Poza tym taktyczny "pseudo?" rpg o nazwie Front Mission. Budowanie mechów i walka na okupowanych terenach. Konstruowanie własnych mechów jest przednie. Jedyny minus to cheatowanie hajsu walkami na arenach, ale i tak gierka powala wg. mnie klimatem.

Wszystkie wymienione gry mają wersje pl. Są to romy na snes zajmują mało te arcydzieła.

Oprócz tego na RMA jak na JRPG dla mnie Czasoprzestrzeń 3 to takie swoiste arcydzieło.
Od groma postaci, dobrze prowadzone walki i rozbudowany system walk, minigry, humor, dialogi, postaci, przygody.

Na SEGĘ jest dobre PHANTASY STAR 4. To jrpg w klimatach sci fi ale naprawdę potrafi wciągać.Ogólnie bardzo do mnie trafia ten klimat i jest bardziej skupiona na postaciach niż kosmiczny CYBER KNIGHT ze snesa. Gry są w jakiś sposób do siebie podobne.

Z bardziej zręcznościowych rzeczy to:

Alcahest - zręcznościowa młócka na SNES. Widok z góry jak w Zeldzie. Wskutek progressu otrzymujemy nowe skille i dołącza do nas m.innymi mag. Gra jest liniowa, ale etapy są szerokawe. Nieustanna rozwałka.

Landstalker - kolejna gierka na SEGE w klimatach Zeldy w rzucie izometrycznym. Eksplorujemy lokacje i szukamy skarbów.

Zelda - na nesa i snesa. Gierki bardzo grywalne i całkiem ciekawe choć dla mnie trochę łatwe.

Act Raiser 1,2 - obie gierki są świetne. Są zbudowane na bazie jrpga z tym ,że każda łączy elementy gry platformowej z naprzemienną strategią połączoną ze zręcznościowym strzelaniem. W gierkach kierujemy bóstwem i służymy mieszkańcom różnych okolic i pomagamy im budować miasta i chronić je przed potworami.

Sweet Home - Jrpg skrzyżowane z Survival Horrorem ? Czemu nie. KIERUJEMY paroma postaciami o różnych zdolnościach naprzemiennie i rozwiązujemy zagadki w tajemniczym domostwie i walczymy, a jednocześnie współpracujemy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-14 22:49 przez X-Tech.)
13-10-14 22:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
~Nakhitto Offline
*

Dzięki na pewno obczaję te gry w klimatach sci-fi. Może sam się wciągnę w ten gatunek jrpg'ów. Chrono Trigger podobno ma jeszcze jakąś część, ciekawe jak wygląda bo grałem tylko w "jedynke". Grałem w większość Finali ale jednak jestem bardziej przywiązany do X mimo liniowej fabuły to najbardziej mi się spodobała. Dzięki za listę gier w które warto zagrać :D
14-10-14 12:13
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Chrono Cross - Następna część po Chrono Trigger
Dzieło sztuki wolę jednak Chrono Trigger
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-14 13:10 przez Adrapnikram.)
14-10-14 13:09
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

Dorzucę może jeszcze fajnym Breath of Fire. No i Dragon Questem ;-.
A poza tym możesz jeszcze zobaczyć świetne Golden Sun.

Klik! > [Obrazek: fAjISnc.png]
14-10-14 15:14
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Jeśli to się liczy jako temat to ja wolę "Downtown special kunio kun no..." coś tam. Przeszedłem. Aż trudno uwierzyć, że to RPG. Ale wątpię, żebym jakieś inne gry znalazł.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
14-10-14 15:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
~Nakhitto Offline
*

Dzięki za wymienione gry. Niedługo gdy będę miał czas obczaję i pogram.
14-10-14 18:22
"Pomógł" przyznał(a):
jajan Offline
*

Liczba postów: 1

@ X-Tech
świetna lista,
JA zamierzam obecnie zakupić - Final Fantasy XIII (PC) - można zobaczyć gameplay na YT.
Z tego co czytałem recenzje są bardzo dobre.
15-10-14 12:47
"Pomógł" przyznał(a):
~Nakhitto Offline
*

@jajan
XIII ma bardzo dobrą grafikę (na pc została zablokowana do 720p) choć jest tak samo liniowa jak X. Polecam ze względu na postacie, system walki, umiejętności i moje ulubione summony.
15-10-14 16:03
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

Cytat:Final Fantasy VIII była także pierwszą grą na PlayStation, która posiadała specjalne zabezpieczenie, które nie pozwalało na odtwarzanie tej gry na przerobionych konsolach (na przerobionych konsolach można było grać na pirackich kopiach gier). Zabezpieczenie to zostało złamane już następnego dnia po premierze gry.

Taka tam ciekawostka z Wikipedii ;)

Klik! > [Obrazek: fAjISnc.png]
16-10-14 15:58
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS