Czego nie lubicie w grach?
Aktualny czas: 28-04-26, 21:05 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Czego nie lubicie w grach?
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

lezka Czego nie lubicie w grach?

Tak jak w temaciku - czego nie lubicie w grach? Głównie chodzi mi o te z RPG Makera, ale można śmiało wspominać przykłady z innych gier. mrgreen

Pytam ze względu na dobro przyszłych projektów. Oczywiście wolę robić grę dla siebie, ale wierzę że można to pogodzić z tym co preferują inni. :roll:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
26-01-15 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Czego nie lubicie w grach?

Ja nie lubię czterech rzeczy.

1. Zapisy tylko w wybranych miejscach. O ile mają jeszcze jakiś sens w długich platformówkach, to w RPG nie powinny budować takich napięć, że gracz, chcąc sie rozluźnić, musi zapomnieć o grze nawet na całe lata, nawet jeśli jeszcze jej nie przeszedł. Z resztą w temacie o zapisach w grach (założonym przez jednego tengu, który zapewne szuka teraz okazji, żeby znowu zgrywać zakichanego boga) ktoś wspomniał o niewygodzie punktów zapisu. Nie będę cytował. Zajrzeć do tematu i już wiadomo, o co mi chodzi.

2. Zegary. Masz pojęcie, ile na NESie było gier, gdzie jak nie zdążysz przejść całej planszy w wyznaczonym przez twórców gry limicie czasowym, to twoja postać zginie i będziesz musiał przechodzić segment od nowa? Do tej pory mam koszmary z hydraulikiem w tle.

3. Znowu te zapisy. Tym razem automatyczne. Czy naprawdę gracz nie ma prawa samemu zdecydować, czy zapisze grę teraz, czy zrobi to później?

4. Fanatyków, którzy pieją, że zapis to cheat z taką gorliwością, że powiedz im, że to nie cheat, a od razu cię wyzwą od debili, niepełnosprawnych, ciemnot i nie sposób przewidzieć od czego jeszcze, nawet nie licząc sie z tym, że wyzywając cię, mogą kogoś urazić.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
26-01-15 18:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"4. Fanatyków, którzy pieją, że zapis to cheat z taką gorliwością, że powiedz im, że to nie cheat, a od razu cię wyzwą od debili, niepełnosprawnych, ciemnot i nie sposób przewidzieć od czego jeszcze, nawet nie licząc sie z tym, że wyzywając cię, mogą kogoś urazić. "
Co nienawidzicie w grach :roll: Tam chyba nie ma fanatyków
1. Monotonności - Nawet jak w jrpg masz że coś się dzieje a sprowadza się do jednego np. zdobyć coś aby przejść i tak za każdym razem to muszę sobie przerwy robić :C
2. Słabej mechaniki - Jeśli szwankuje to zazwyczaj nie gram bo i po co?
3. Brak użycia mózgu przy tworzeniu - czyli braku konsekwencji. Raz mogę zrobić to a potem nie. Albo bohater raz zachowuje się tak a potem inaczej.
26-01-15 19:35
"Pomógł" przyznał(a):
Yotta Offline
*

Liczba postów: 156

Niech pomyślę...
Primo, bezmyślnej łatwości przejścia gry.
Secundo, nędznej, trywialnej, ubogiej w zawijasy fabuły.
Tertio, braku możliwości zmiany ustawień graficznych.
Chyba tyle.

Kto pyta, nie błądzi. Kto nie błądzi, ten znajdzie drogę. Kto znajdzie drogę, ten odnajdzie własne szczęście.
Spoiler: (Otwórz)
27-01-15 11:59
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Nie lubię płytkich postaci, motywów miłości i zemsty, zbyt wyśrubowanej trudności, skompilowanej mechaniki rozwoju, ekwipunku z ujemnymi modyfikatorami, ogromnych lagujących map z "łażankami".

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
27-01-15 13:58
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

nie wiem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-15 01:13 przez X-Tech.)
30-01-15 14:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Jeśli gram w RPG, to:
Możliwość zapisywania tylko w wybranych przez twórcę miejscach. Wolę móc zapisać grę w dowolnym momencie, kiedy tylko nic się nie dzieje
(zero walki, zero sceny, po prostu pełna kontrola nad postacią i lokacja wyczyszczona z potworów). Wtedy mam pewność, że jeśli mnie cofnie, to nie stracę doświadczenia zdobytego do momentu, w którym zapisałem. Poza tym w niektórych grach autozapis po walce musi być na przykład dla mocy, które gracz może ustawić postaci, mimo, że jeszcze nie przystąpił do gry.
Zbyt wymagających przeciwników dających za mało doświadczenia. Skoro są kosmicznie twardzi, to i nagroda za ich pokonanie powinna być kosmiczna.
Sklepów z badziewnym ekwipunkiem. Nie znoszę, jak przeciwnicy wymagają mocnego sprzętu, a w sklepach nie mogę znaleźć nic, co byłoby lepsze, niż to,co mam. Fajnie się z przeciwnikami mierzyć, kiedy się jest mega i w ogóle.
Przesadzonych przeciwników. Nie znoszę, kiedy przeciwnik zabiera mojej postaci tyle życia, że w następnej turze muszę zrezygnować z ataku, żeby ją uleczyć, bo inaczej mi ona padnie.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-15 09:57 przez Mateusz SSJ8.)
30-01-15 21:37
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(30-01-15 21:37)Mateusz SSJ8 napisał(a):  bla bla bla (IQ 25)
bla bla bla < bla bla bla bla
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-15 21:48 przez X-Tech.)
30-01-15 21:46
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

http://youtu.be/jmMm2GEFx2w?t=28s
30-01-15 23:48
"Pomógł" przyznał(a): Avaron
X-Tech Offline

a to ja już nie wiem
31-01-15 01:13
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS