Artyści, co sądzicie o robieniu całych tilesetów?
Aktualny czas: 28-04-26, 13:00 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Artyści, co sądzicie o robieniu całych tilesetów?
Nooneknows Offline
*

Liczba postów: 1

koniczyna Artyści, co sądzicie o robieniu całych tilesetów?

Pytanie głównie do RPG Makerowych twórców grafik (ale inni też mogą coś dodać) - co sądzicie o tworzeniu całych tilesetów (powiedzmy ze 4 (jaskinie, lasy, pustynie, miasta itd.)) od "scratcha", czyli od podstawy. Robiliście już coś takiego? Wiecie, siadacie przed pustym płótnem w photoshopku, czy innym gimpie i zaczynacie tworzyć... i tworzycie tak wszystko - od podłóg, po obiekty, szafki, drzewa, ściany itd. dotąd, aż powstaną wam tilesety godne tych podstawowych z RM'ów. Jeśli nie, to chcielibyście tak zrobić?
Krąży mi to pytanie po makówce, bo pomyślałem, że jeślibym kiedyś robił jakiś większy projekt RPG, to wypadałoby mieć jakieś oryginalne, niepowtarzalne, unikalne tilesety; jednak do tego musiałbym kogoś zatrudnić, bo ni jak u mnie z rysowaniem. Myślicie, że ktoś ze sceny RM'a (nie tylko tej polskiej) podjąłby się czegoś takiego? Dajcie znać, co o tym sądzicie.
28-12-15 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): pokemon
ShiroĒsu Offline
*

Liczba postów: 42

RE: Artyści, co sądzicie o robieniu całych tilesetów?

Kilka razy próbowałem czegoś takiego, jednak nie były to pełne tilesety a fragmenty zrobione tak po prostu żeby prawdzić czy potrafiłbym to zrobić.
Moje umiejętności z pewnością odstają od tych profesjonalnych grafików i to bardzo, jednak jeżeli ktoś miałby takie życzenie mógłbym spróbować coś zmajstrować na zamuwienie. ;-)

Jeżeli myślisz że czegoś nie osiągniesz, masz rację niczego nie osiągniesz tak myśląc.
28-12-15 18:49
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

W cholerę roboty. Naprawdę parę ładnych tygodni można sobie taką robotą załatwić. Próbowałem i udało mi się ukończyć 2 wpół zrobione tilesety. Zdecydowanie wolę zostać tylko przy editach.
28-12-15 19:06
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Ale czemu od razu fotoszopy i grube rury?

Nie lepiej wziąć jakiś program do piksel artu, założyć że rozmiar tile to 16x16 (to naprawdę ułatwia), czyli taki jak do 2k/3, wybrać jakąś paletę kolorów (od tego sporo zależy) i jedziesz. Tak jest naprawdę łatwiej. Co nie oznacza że roboty i tak jest sporo.

Co do tilesów od podstaw to zestaw od Ayene jest naprawdę OK, brakuje tylko wody, jakiś traw itp, reszta jest i może spokojnie zastąpić rtp. Ja mam tylko nadzieję że Ayene dorobi to co brakuje, będzie to naprawdę świetna alternatywa dla rtp (i w dodatku w pełni darmowa, no chyba że coś się zmieni).
28-12-15 23:16
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Tworzenie tilesetów od podstaw wymaga ogromnych nakładów pracy.
Jeśli chce się mieć unikalne grafiki, to na pewno trzeba je sobie zrobić lub kupić. Jednak warto zwrócić uwagę na to, że oryginalność można osiągnąć dobrze zrobionymi sklejkami (ew. presetami) lub editami grafik do RM-a, których jest od groma w Internecie.

Pamiętam, że na zagranicznych forach można było odpłatnie złożyć zamówienie na elementy graficzne. Celianna pokazywała kiedyś drzewo, które zrobiła w ramach zlecenia. Nie wiem jednak, czy ktokolwiek zdecydowałby się na odpłatne zrobienie kompletnego zestawu grafik. Musiałby być chyba pełnoetatowym grafikiem :aww:

Zdarza mi się czasami siąść do PS-a i sukcesywnie dorabiać nowe elementy. Jednak od dłuższego czasu dłubię przy sklejce z wyposażeniem sklepów i nie wiem, czy ją ukończę smiles

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
29-12-15 10:03
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Skoro o Celiannie mowa to z tego co pamiętam ona miała taki lekko poryty cennik... Większość artystów życzy sobie jakieś niebotyczne sumy, swoją drogą. Nie mówię, że im się w ogóle nic nie należy, ale momentami to jest lekkie przegięcie. No i też sobie życzą płacy za godzinę, a nie za całokształt...
29-12-15 12:24
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

@Amelanduil
Święta racja. W szczególności, że w necie znajduje się lepsze jakościowo materiały na CC. Ale zazwyczaj takie sumy biorą się jak ktoś jest mało przedsiębiorczy i kupuje dużo sprzętu (bez niego idzie o wiele ciężko a spójrzcie np. taki PhotoShop ile kosztuje) i do tego całość jest dość szybko i niedokładnie robiona bo gotówka jest potrzebna już. Znam trochę takich przypadków. Dlatego lepiej pytać pixelartystów, którzy wrzucają coś na takie sajty jak pixeljoint. Tam naprawdę potrafią porządnie zejść z ceny. Oczywiście osoby, które mają o sobie nie wiadomo jakie mniemanie swoją drogą.
29-12-15 17:14
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS