Co to są Golden Forki?
Aktualny czas: 14-05-26, 19:21 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[Dowolny] Co to są Golden Forki?
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

Co to są Golden Forki?

Co to są Golden Forki?

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
10-01-15 18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

RE: Co to są Golden Forki?

Golden Forki to co roczne "zawody"(?) w których mamy kategorie:
Najlepsza gra roku [2k,2k3,XP]
Najlepsza gra roku [VX,VXace]
Najlepsza zapowiedź roku
Każdy twórca może zgłosić swoją pracę do konkursu.
Aby wyłonić wygranego odbywa się głosowanie w którym udział może brać każdy.

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
10-01-15 18:04
"Pomógł" przyznał(a): takikaki012
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

Dzieki, daje ,,Pomógł" tylko jeszcze jedno, kiedy sie one odbywają? na początku roku? losowy termin?

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
10-01-15 18:20
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

W grudniu się rozpoczynają a wyniki są ogłaszane na początku stycznia

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
10-01-15 18:21
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Wybór najlepszych gier z for o rmie spośród osób, które zgłoszą swoje gry i zapowiedzi które powstały w ciągu rok (średnio co rok są). Zaczyna się w grudniu kończą w styczniu. Użytkownicy głosują na najlepsze gry wstawiając punkty na produkcje które zdobyły ich uznanie jako graczy i wciągły ich do końca. Mogą też komentować gry i zapowiedzi oprócz wstawiania punktów. Tylko kategorie gier mają znaczenie tak naprawdę. Od zawsze współorganizatorami są m.innymi Twierdza RPGMAKER, a wcześniej także RMXP.PL, a głównym organizatorem jest tsukuru.pl Za wygrywanie GF czyli robienie świetnych wybijających się gier ma się takie co roczne wyróżnienia i ogólny szacun wśród twórców, bo to realnie ma wartość. To nie są jakieś wyniki konkursów na popierdółki zrobione na siłę, ale wybór najlepszych gier zrobionych z pasji przez fanów gier w rm i w czymś takim popierdółki zrobione w 5 minut w ramach trollingu nie mają szans. Jak ktoś chce dać dobrą rozrywkę swoimi grami i lubi to ROBIĆ to ma sporo szans.

Ogólnie GFY motywują, bo robiąc gry masz szanse zrobić lepszą od konkurencji i być wyróżnionym jako ich zwycięzca i zyskać szacun pod koniec roku w ramach podsumowania kiedy osoby np: które grały w twoje gry i przeszły chcą jednak wrzucić tobie punkty bo uważają, że giera się wybija.
Ogólnie gry fabularne z świetną fabułą/dialogami i ciekawą rozgrywką wygrywają gfy, a żeby wygrać w innych nieco projektach taka gra musi się wybijać bardzo mocno grywalnością/urozmaiceniami na tle innych gier z podobnych gatunków ogólnie musi mieć urozmaicenia być intensywna nie być monotonna i ciągle zaciekawiać i zaskakiwać pomysłami i opracowaniem grywalności itd.

Ja przykładowo w jednych Gfach byłem na podium za grę 8bit Quest (3 miejsce bodajże) - która wygrała za klimat i grywalność i ogólne wrażenia z rozgrywki, a nie była grą fabularną- nie radzę takich gier robić w rmie. Zwykle na szczycie są gry fabularne z ciekawą rozgrywką, dialogami i zaskakujące. Takie gry właśnie są najlepsze w rmie, a inne muszę bardzo mocno się wybijać innymi elementmi w grywalności by dorównać tym najlepszym gierkom z fabułą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-15 18:54 przez X-Tech.)
10-01-15 18:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): takikaki012
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Z tego, co się orientuję, to Golden Forki są plebiscytem na najlepszą grę danego roku. Aczkolwiek nie rozumiem, dlaczego zawsze w edycji jest rok, z którego gry można zgłaszać. Takie "TeleKamery" na przykład. Przypuszczam, że "TeleKamery 2015" będą (jeśli jeszcze nie były) za rok 2014. Z Golden Forkami można byłoby zrobić dokładnie tak samo. W grudniu (jak do tej pory) ogłosić, że nadchodzi, styczeń przeznaczyć na zgłoszenia, a w lutym głosowania i wyniki. Zorganizowane tak Golden Forki 2015 wygrałaby wówczas najlepsza gra ukończona w 2014 roku (dosłownie WSZYSTKIE sprzed powitania roku 2015) i nikt nie musiałby się śpieszyć z ukończeniem gry przed plebiscytem, bo jak zobaczyłby, że już nie da rady ukończyć prac w 2014 roku, to nawet by nie przyspieszał.

Obecnie ten plebiscyt to jeszcze gorsza zakłamana dziura Pinocchimonów, niż sama Gospoda. Pamiętam mój start w roku 2010. "Miasteczko Nowoczesne 3". Nikt nie zagłosował. A o pierwszej części (ukończonej w 2007 roku) informowałem jeszcze na Gospodzie Twierdzy RPG Makera. Już wtedy zaczął się cały ten hejt pod moim adresem. Żadnej gry nie robiłem naGolden Forki. Nawet najnowszej po 2010 roku trójki. W GF2010 nie udałomi się przejść nawet eliminacji. W 2013 roku było tak mało gier, że od razu właściwe głosowanie. Po ostatnich GFach cała moja seria jest przeklęta i wskutek działania tej klątwy nawet z X-Techa niewiele człowieka zostało. A na gospodzie nie mogę pisać na PW i ostatnim razem, jak coś prywatnego napisałem, Jazzwhisky mnie upomniał, że takie rzeczy mam na PW. Miał szczęście, że nie naszło mnie, żeby zgłosić mobbing.

Chcesz, mogę zorganizować Złote Zera 2015. Dla wszystkich gier z 2014 roku i wcześniejszych. Tylko Pełniaki i Dema. Można wystartować z dowolną ilością gier zaliczających się do głosowania.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
13-01-15 21:38
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

1 GFY 2014 więc dlatego odbywają się w 2014. Nikt się nie musi śpieszyć przecież ma cały rok na wydawanie gier może już wydawać gry i robić sobie fame na gfy 2015.

2 Na Ultimie brakuje konkursów . Bardzo dobry pomysł XD

3 Miasteczko Nowoczesne nie spełnia za dużo kryteriów wymaganych od gry, aby brać tę grę jako godnego konkurenta. Miasteczko jest bardzo abstrakcyjne od gry.

4 Tak. Brak Miasteczka na GF zdruzgotał moją psychikę XD Jestem już cieniem dawnego siebie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-15 21:50 przez X-Tech.)
13-01-15 21:46
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Cytat:Pamiętam mój start w roku 2010. "Miasteczko Nowoczesne 3". Nikt nie zagłosował.
Gra slaba to i glosow nie bylo. Nie mozesz twierdzic, ze plebiscyt jest
Cytat:Obecnie ten plebiscyt to jeszcze gorsza zakłamana dziura Pinocchimonów, niż sama Gospoda.
Tylko dlatego, ze wydales bardzo slaby projekt :)

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
13-01-15 23:17
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Przecież jak Mateusz wrzuci coś przyzwoitego na pewno zyska jakieś uznanie. Wiele osób czeka na projekt od niego.
13-01-15 23:27
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Jeśli chodzi o miasteczko nowoczesne i głosowania w jakimś tam roku to mnie zawsze rozwalał cytat X-tech (Goniec - cytaty)

"Mateusz po prostu dałeś za dużo części i fani nie mogli się zdecydować. XD "

http://www.theasgun.blogspot.com
13-01-15 23:28
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS