Jak tworzycie Fbułe?
Aktualny czas: 14-03-25, 02:36 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Jak tworzycie Fbułe?
Ann120 Offline
*

Liczba postów: 57

Jak tworzycie Fbułe?

Jak tworzycie Fabułę?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-15 08:44 przez Ann120.)
06-07-15 19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

RE: Jak tworzycie Fbułe?

:-) Temat rzeka.

U mnie nachodzi to dosyć spontanicznie. Zazwyczaj w pierwszej kolejności wymyślam:

1. Kim są główni bohaterowie?
2. Co mają oni zrobić?
3. Dlaczego chcą to zrobić?
4. Co im w tym przeszkadza?
5. Skąd biorą się przeszkody?
6. Jak pokonają je postacie?

Jak odpowiesz sobie logicznie na każde z pytań i całość będzie do siebie pasować, masz już w zasadzie wątek fabularny.
06-07-15 19:48
"Pomógł" przyznał(a): Ann120
Hobar Offline
*

Liczba postów: 152

Pierw oglądam coś dla zwiększenia inspiracji warto mieć wtedy jakąś inspirację, masz zapewnie swoją ulubioną grę może to być inspiracja weź stwórz coś podobnego do tego ale nie zapożyczaj sobie całego wątku bo nie potrzebujemy plagiatu w wersji RPG chyba, że to jest RPG ale i tak na jedno wychodzi czyli PLAGIAT.

Weź kartkę i długopis siądź sam w pokoju przy lampce i staraj se wyobrazić całą sytuację jak ta gra ma wyglądać z czego składać i staraj się zapisać podpunkty i je opisać:

1. Kim są bohaterowie, skąd pochodzą ich krótka historia
2. Fabuła czyli co się stało w tej grze co zostało zaburzone w ten harmonijnej fikcyjnej grze, że jest wymagana interwencja gracza np. wampir Debil porwał debilkę i musisz debilkę uratować coś w tego deseń.
3. Co będzie jeśli nie wyruszą w podróż wy uratować debilkę... cóż w tym przypadku odpowiedz będzie prosta "debilka to księżna świata, jeżeli ona zginie świat będzie zgubiony na wieki"
4. Co ich spotka po drodze tu radze zapisać w podpunktach od 1 do iluś tam czyli np. zdobycie hajsu na podróż na kontynent 2, walka z bandytami by uratować babkę itd.
5. Kto będzie chciał im w tym przeszkodzić, czyli np. Vampir wysłał swoich przydupasów, żeby spowolnić twoją interwencję.
6. Jak ginie czarny charakter i jak kończy się gra np. Vampir ginie w bólach bo dostał srebnym pierścionkiem w czoło a debilka rzuca Ci się w ramiona i mówi jaki ty nie męski i mężny

Więc na tym wygląda np ta fabuła xd

i must see u perfect body and face my dear and my dear sister
06-07-15 21:11
Kryzz333 Offline
*

Cytat:Pierw oglądam coś dla zwiększenia inspiracji warto mieć wtedy jakąś inspirację, masz zapewnie swoją ulubioną grę może to być inspiracja weź stwórz coś podobn

Warto pamiętać aby inspirację czerpać z różnych źródeł i aby w kreatywny sposób korzystać z ich zalet, pamiętając że mimo wszystko to nadal RM.

Cytat:1. Kim są bohaterowie, skąd pochodzą ich krótka historia
2. Fabuła czyli co się stało w tej grze co zostało zaburzone w ten harmonijnej fikcyjnej grze, że jest wymagana interwencja gracza np. wampir Debil porwał debilkę i musisz debilkę uratować coś w tego deseń...

Skądś to kojarzę... lol

Ale chyba nie zostałem zbyt zrozumiany.

Historia ma służyć fabule, a nie być zlepkiem przypadkowych "sytuacji".
06-07-15 21:45
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

O jak ja lubię takie pytania, ojej jak ja je lubię. Sobie nie wyobrażacie. Jeszcze na dokładkę to jak są sformułowane to już w ogóle.

Nie, wiecie co? Przejmuję ten temat. Porozmawiajmy o wykorzystywaniu motywów przewodnich.

Skupiacie się tu na postaciach i głównym wątku, to wcale nie jest jakaś zła podstawa, ale sporą ilość głębi nadaje grze motyw. Chociażby klasyczny Nietzscheański motyw walczącego z potworami, gdzie bohater, kierowany żądzą sprawiedliwości staje się taki sam, jak ci, których jego sprawiedliwość dosięga. Podążając tą ścieżką, gra skłania do refleksji, wpływa bezpośrednio na gracza, skłania go do konfrontacji własnych poglądów z należącymi do postaci. I jak na moje TO się nazywa porządny storytelling.

A co wy na to?
07-07-15 03:25
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Problem w takich refleksyjnych tematach jak np. ten co podałeś jest taki, że często są tak oczywiste, że ocierają się o banał. Ale lepsze to od "zginęli rodzicie, znalazłem mistrza, wyruszam na zemstę."

Mnie bardziej od refleksji rajcuje przygoda i emocje. Prostota.

http://www.theasgun.blogspot.com
07-07-15 03:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Amelanduil Offline
*

(07-07-15 03:37)noruj napisał(a):  Problem w takich refleksyjnych tematach jak np. ten co podałeś jest taki, że często są tak oczywiste, że ocierają się o banał.
Trzeba przyznać, jest w tym trochę racji, jeżeli nieodpowiednio oprzeć się na motywie to więcej z tego szkody niż pożytku. Motyw raczej nie powinien być bardziej wyraźny od historii gry, bo jednak stanowi on swego rodzaju "guideline" fabularny lub drugie dno.

A prawie 4-ta nad ranem to idealna godzina na pisanie postów na forach =w=
07-07-15 03:52
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Ja od 2 tygodni do piątej grę robię, idealna pora :)

No właśnie - trzeba to robić z wyczuciem. Bo często takie filozoficzne fabuły jak wychodzą na 1 plan, to okazują się być wynikiem emo-gimnazjalnego nastroju, a w rozgrywce dostajemy w twarz cytatami filozofów i banałami na każdym zakręcie.

http://www.theasgun.blogspot.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-15 03:57 przez noruj.)
07-07-15 03:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Amelanduil Offline
*

Tak jeszcze ogólnie jeśli o fabuły chodzi to bardzo przemawia do mnie styl Yoko Taro, ten jego cały "backwards scriptwriting". Ogólnie rzecz biorąc - grę zaczyna od zakończenia i stopniowo układa historię wstecz, do samego początku.

Jak dla mnie świetny sposób tworzenia, bo zawsze odkąd pamiętam miałem problemy z tym, jak dobrze rozkręcić historię. Łatwiej też o zachowanie ciągłości, bo wszystko startuje od konkluzji, do której w przypadku zaczynania od początku do końca jest możliwość, że w ogóle nie dojdzie, bo autor zagubi się gdzieś po drodze.
07-07-15 04:12
Kryzz333 Offline
*

Cytat:O jak ja lubię takie pytania, ojej jak ja je lubię. Sobie nie wyobrażacie. Jeszcze na dokładkę to jak są sformułowane to już w ogóle.

Jak autor tematu nie ma o tym pojęcia to czemu nie?

A co do motywów, to jak dla mnie nie najważniejsza sprawa (!) i dosyć rozmyty temat w sumie. Gra to nie książka, a nawet w tej liczy się sposób opowiedzenia historii.

Motyw ma służyć prezentacji bohaterów, świata i sytuacji i pasować do mechaniki.
07-07-15 11:20
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS