gab16

Liczba postów: 11

|
[MV]Triumf Lodu
Triumf Lodu
Gatunek: Przygodowa
Świat
Bramy Pór Roku. To powstrzymują Zimę przed zduszeniem mrozem Krain Centralnych. Na zimnych terenach położonych za tymi bramami mieszkają ludzie, którzy przystosowali się do surowego terytorium, o które wkrótce będą musieli zawalczyć z nowym rodzajem wrogów. Na północy, za Bramą Pór Roku znajduje się królestwo Andalii, gdzie bogaty król Treot jest coraz bardziej zaniepokojony faktem, że nieumarli pustoszą jego ziemie. W centrum kontynentu, w Krainach Centralnych nie ma zagrożenia ze strony nieumarłych, jednak oczy lordów skierowane są na wschód, gdzie znajdują się Wielkie Bagna, oraz twierdza wampirów, wygnanych z ziem ludzi potworów. Tam, Król Krwi Vladymir wychwala nowe bóstwo - Smoczego Pana. Jest przekonany, że pewnego dnia nastanie Rok Smoka, podczas którego smoki zaatakują kontynent, i zniszczą wszystkich, którzy nie wyznawali Smoczego Pana. Na południu, za drugą Bramą Pół Roku znajdują się tereny orków. Zielonoskórym udało się wiele lat temu zniewolić rasę elfów. Teraz, orczy szamani zamierzają zniszczyć ostatnią rzecz, która została po kulturze długouchych - Drzewo Życia.
Fabuła
Arxin był dobrym magiem. Przez wiele lat uczył się technik pod okiem Najstarszego Czarodzieja Temira. Pewnego dnia zobaczył konającego na ulicy Anarnu starca, ubranego w czarne szaty. Młodzieniec bez wahania podszedł do umierającego.
- Dla mnie już nie ma nadziei - powiedział starzec - chłopcze... ty jesteś magiem?
- Tak.
- Proszę, weź to - umierający podał chłopcu czarną jak północna noc księgę - To Biblia Smoka... w niej prorocy Smoczego Pana zapisali wszystko, co usłyszeli podczas Objawienia.
- Co? Jacy prorocy? Jaki Smoczy Pan? I czym było objawienie?
Nagle ubranie starca zaczęło płonąć. Ogień strawił całego nieszczęśnika. Przerażony Arxin nie wiedział co robić. Zaczął oglądać Biblię Smoka. Po dłuższej obserwacji postanowił ją otworzyć. To co zobaczył, zmieniło go... zaczął opuszczać lekcje w Akademii Magii tylko po to, aby mógł czytać Biblię Smoka. Kiedy skończył ją czytać, nie był tym samym spokojnym magiem co wcześniej. Teraz był natchniony potęgą Smoczego Pana. Postanowił odszukać swoje przeznaczenie, zapisane w ostatnim zdaniu Objawienia: "Ludzie szukający przeznaczenia... niech udadzą się na północ, do opuszczonej kaplicy Wielkiej Czwórki".
Kilka dni później dotarł do opuszczonej kapliczki Wielkiej Czwórki. Nie było tam jednak kapłanów Księżyca, Słońca, Śmierci i Życia. Stali tam tylko młodzi ludzie odziani w niebieskie szaty. Jeden z nich, który był ślepcem podszedł do Arxina i położył mu rękę na ramieniu.
- Młoda Dusza, jakże splugawiona dotykiem Fałszywych Bogów. Jednak widzę w tobie Duszę Wybrańca. Wiedz, że spłynęła na ciebie łaska Smoczego Pana... jednak musisz teraz wypełnić jego wolę. Chodź za mną.
Arxin poszedł za kapłanem wgłąb kaplicy. Tam ujrzał posąg Smoczego Pana. Nagle... usłyszał jego głos. Czuł go na sobie, był niczym ostrze, które wchodziło w serce ofiary zręcznego asasyna.
Niewierni muszą spłonąć. Zniszczy ich mój ogień. Lecz najpierw ty poprowadzisz moich wyznawców na tych, którzy wciąż klękają przed fałszywymi bogami.
- Jak mam to zrobić, panie? - krzyknął Arxin i padł na kolana, czekając na podpowiedź od swojego nowego Boga.
Niech Śmierć będzie po twojej stronie.
- Rozumiem - Arxin wstał ze swych kolan i wyciągnął Biblię Smoka, po czym odszukał stronę, na której zapisane było wszystko o Magii Śmierci - Niech prowadzi mnie śmierć.
Bohaterowie
Alex
Ród: Moonchild
Alex jest najstarszym synem lorda Markusa Moonchilda z Wyngardu. Jest odważny i pracowity, przez co brakuje mu czasu na rozrywki pokroju polowań czy uczt. Zawsze stara się dorównać swojemu ojcu. Wkrótce w jego rękach znajdą się losy całego rodu. Jego porażka może znaczyć upadek Moonchildów.
Matthias
Matthias jest najmłodszym dzieckiem lorda Markusa Moonchilda z Wyngardu. Nie jest odważny i waleczny jak swój brat Alex, ponieważ dużo czasu spędzał z książkami, zamiast mieczem. Matthias jest łagodny i przyjazny, lecz też mało rozważny, a czasami arogancki.
Talia
Talia jest jedyną córką lorda Markusa Moonchilda z Wyngardu. O jej urodzie śpiewało wiele bardów, lecz sama woli wieść życie samotniczki, niż mężatki. Doskonale odnajduje się w towarzystwie swoich braci, nie przepada za dworskim klimatem. Jest mądra i rozważna, uwielbia kiedy wszystko idzie po jej myśli, ale nie potrafi pogodzić się z porażką.
Will
Ród: Harlot
Will podchodzi z niegdyś ubogiego rodu Harlot. Jego ojciec zrobił wszystko, aby jego syn mógł zostać giermkiem lorda Markusa Moonchilda, co ostatecznie wyszło mu na dobre. Teraz Harlotowie mieszkają wewnątrz murów Wyngardu. Sam Will jest nieśmiały, ale też odważny. Wkrótce będzie on musiał sprostać niesamowicie ciężkiemu zadaniu.
Zdjęcia
Premiera
Niestety nie wiem, kiedy uda mi się ukończyć "Triumf Lodu". Mam jednak nadzieję, że zrobię to jeszcze w tym roku  .
"Into the flood again
Same old trip when used back then
So I made the big mistake
Try to see it once my way
Am I wrong? Have I run too far to get home?
Have I gone? Left you here alone?
If I would, could you?"
|
|