Pory Dnia (Proste)
Aktualny czas: 29-04-26, 00:00 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Pory Dnia (Proste)
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Pory Dnia (Proste)

1. Na początek tworzymy typowe zdarzenie i dodajemy do niego przełącznik, który włączać/wyłączać będzie pory dnia.
2. Nazywamy je (np najlepiej pory dnia).
3. Tworzymy "zmianę barwy ekranu (0, -34, -34,0) @60, czekaj). Te kolory posłużą nam jako poranek.
- następnie dodajemy opcję "Czekaj" Tu ustawiamy jak nam wygodnie. Im więcej dasz czasu w czekaj tym dłużej będzie trwać pora dnia.
4. Dodajemy "zmiana barwy ekranu" (0, 0, 0, 0) @60, czekaj). Te kolory posłużą nam jako dzień.
- Znów czekaj. Teraz musimy dodać troszkę więcej czasu, ponieważ dzień trwa dłużej niż poranek.
5. Po raz trzeci dodajemy "zmiana barwy ekranu" (-34, -85, -51,0) @60, czekaj). Te kolory posłużą nam jako wieczór.
6.Ostatnia pora dnia, a mianowicie noc. Ustawiamy (-136, -136, -136,0) @60, czekaj)
Tyle samo "Czekaj" co w dniu :P

Zdarzenie ustawione musi być jako równoległe.

Dodatkowe informacje:

- Minimalna liczba dla czekaj to 1, a maksymalna 999.
- Pamiętajcie Poranek i wieczór muszą być krótsze niż Dzień i noc.

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-13 11:16 przez Crashykk.)
02-05-13 15:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): ziomsamsung
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

RE: Proste pory dnia

Add 3, pętla ma potencjał zawieszenia gry, lepiej ustawić na równoległe zdarzenie (można tak zrobić z typowymi we wszystkich wersjach RM).

Ach, nie doczytałem na końcu piszesz o równoległym. Jak jest ustawione na równoległe, to pętla nie jest konieczna.

Jeszcze ad.1 - w RM2k/2k3 nie trzeba ustawiać przełącznika, jak się chce aby zdarzenie działało przez całą grę. Nie wiem czemu w nowszych (XP+) to zmienili.
02-05-13 16:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

RE: Proste pory dnia

Masz rację ^^ Tutek napisałem bardzo dawno, skopiowany został jedynie ze starej ultimy, więc jakiś wygórowany nie jest. Zaraz poprawię. Dzięki :)

03-05-13 10:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
MrDawnok Offline
*

Liczba postów: 30

RE: Pory Dnia (Proste)

W VxA można wybrać domyślny kolor oznaczony jako noc co ułatwia troszkę zabawę z kolorami.
Też kiedyś robiłem pory dnia na zdarzeniach, choć było to dawno.

ciekawym pomysłem było by dodać zmienną która losowała by pogodę dla danej pory dnia,

ale to tak bajdełej.

W VxA można wybrać domyślny kolor oznaczony jako noc co ułatwia troszkę zabawę z kolorami.
Też kiedyś robiłem pory dnia na zdarzeniach, choć było to dawno.

ciekawym pomysłem było by dodać zmienną która losowała by pogodę dla danej pory dnia

ale to tak bajdełej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-13 12:59 przez MrDawnok.)
03-05-13 12:59
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Widziałem kiedyś pory dnia z losową pogodą, jednakże było z tym trochę zabawy, a ja chciałem dodać je w jak najprostszy sposób ^^

03-05-13 13:02
"Pomógł" przyznał(a):
pepczakk Offline
*

Liczba postów: 133

może ktoś podać ile ma wynosić to "czekaj" pomiędzy porami dnia? Bo ja nie mogę odpowiedniej liczby znaleźć

[Obrazek: XKUG67Z.png]

Nie biegam w kółko starając się być kimś, kim nie jestem
06-01-14 19:46
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

O ile dobrze pamiętam ja ustawiłem sobie jedno czekaj "600" na wieczór/poranek oraz 2 razy czekaj po "999" na dzień/noc (999 to max dla jednego "czekaj").

06-01-14 19:53
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Liczba postów: 59

Pytanko ode mnie. Da się zrobić tak, aby włączyć to zdarzenie na początku gry i żeby trwało ono przez jej resztę?

[Obrazek: mj1v.png]
06-01-14 21:34
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Tak. Właśnie dlatego jest ono stworzone w Typowym Zdarzeniu, a nie zwykłym. Jeżeli odpalisz przełącznik, który dodałeś do tego typowego zdarzenia na początku gry, to będzie działało do momentu, aż go wyłączysz :)

06-01-14 21:42
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Liczba postów: 59

CrasheR dzięki wielkie, przyda się ;-)

Kolejny problem. Używam skryptu "Thomas Edison" dodającego różne warianty światła. W typowe zdarzenie wmontowałem zmiany przełącznika "latarnia" tak, że po zmroku jest on na "on" a po poranku na "off". W evencie na latarni dałem w komentarzu światło "LIGHT2" i warunek zdarzenia to przełącznik latarnia jest "ON". i nic się nie dzieje. Latarnie nie okazują chęci świecenia.

[Obrazek: mj1v.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-14 22:24 przez Nokachi.)
06-01-14 21:56
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS