Wybór wersji RPG Makera
Aktualny czas: 28-04-26, 21:47 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[Dowolny] Wybór wersji RPG Makera
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

RE: Wybór wersji RPG Makera

UWAGA UWAGA OGŁASZA SIĘ CO NASTĘPUJE
DO AUTORA TEMATU
Postaram się być obiektywny ponieważ tworzę naraz prawie we wszystkich makerach.
RPG Maker 95 - W tym tworzyłem. Ciężki w obsłudze i raczej ciekawostka i klasyk RM.
RPG Maker 2k - Ten Maker ma najlepszą wydajność (najmniej się tnie), łatwo uzyskać dobry klimat

RPG Maker 2k3 - Lepsza wersja 2k, choć ma mniejszą wydajność. Najwięcej materiałów ze wszystkich Makerów, łatwo dodać własne grafiki. Najlepszy system zdarzeń (eventów).

RPG Maker XP - Najlepsza grafika (pod względem liczby kolorów), najmniejsza wydajność. Jednak nie daj się wrobić że ciągle się tnie. Mapy 40x40 nie powinny się ciąć na żadnym kompie. Mam wrażenie, że ten maker powstał aby tworzyć gry cRPG. Posiada również RGSS co daje nam możliwość 'włamania' się do programu.

RPG Maker VX - Nie wiem czy jest co się rozpisywać, ma dużo błędów szczególnie polska wersja . Chciałbym nadmienić, że jeśli gry spod XP to 99% rapów Angiusa to z pod VX jest pozostałe 901%

RPG Maker VXAce - Chyba najlepszy Maker. Ma wystarczającą wydajność (mniejszą niż w 2k3). Grafika też jest na dość wysokim poziomie (nie mówię o RTP). Zdarzenia są na nieco wyższym poziomie od XP, ale nie tak żeby to jakoś wybijało VXAce nad XP. Połączenie niestandardowych grafik, RGSS (skryptów) i zdarzeń w tym RM to najlepsze rozwiązanie. Nie wiem dlaczego ten maker ma tak małą popularność w Polsce (w porównaniu do innych krajów).
Polecam zastanowić się tylko nad tymi trzema

2k3 - wydajność i zdarzenia
XP - Grafika i skrypty
VXAce - Hybryda powyższych
11-10-14 23:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wybór wersji RPG Makera - Adrapnikram - 11-10-14 23:42

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS