[XP] - Grafika tarczy na mapie
Aktualny czas: 29-07-26, 10:09 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] - Grafika tarczy na mapie
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

winogrona [XP] - Grafika tarczy na mapie

Witam, postanowiłem się podzielić wiedzą i bardzo prostą zdarzeniówką, której działania nie muszę tłumaczyć. Chodzi o grafikę tarczy widocznej na mapie jaką trzyma bohater. Można też skrypt dopracować dla tarczy i zbroi, ale to uczynię kiedy indziej. Może się komuś przyda. Grafika może się też zmieniać w zależności od trzymanej zbroi przez bohatera. Lub broni, to już indywidualne ustawienia. Ja korzystam jedynie z takich.

[Obrazek: rearTgs.png]

Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-16 19:14 przez HaxoTV.)
04-01-16 18:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: [XP] - Grafika tarczy na mapie

Każdy kto choć troszkie myśli wpadnie na to sam, jest to też najprostsze rozwiązanie na kilka ubrań i innych pierdół.

Ale jednak gdy kupe rzeczy zależy od kupy rzeczy to się robi syf a ilość grafik rośnie bardzo szybko, dla przykładu, mamy 10 zbroi, 20 tarcz, 30 mieczów, 50 dodatków i jeszcze zapomniałem o 20 hełmach, więc grafik i warunków potrzebujemy 10*20*30*50*20=6000000 - wniosek, prędzej się zesrasz niż to zrobisz.

Dlatego w tym przypadku lepiej skorzystać z dobrodziejstw ruby i możliwości nakładania pojedynczych grafik już w samym RM - wtedy razy zamienia się na plus i mamy 130 - co już jest do udźwignięcia.
04-01-16 20:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

(04-01-16 20:13)Dragon Kamillo napisał(a):  Każdy kto choć troszkie myśli wpadnie na to sam, jest to też najprostsze rozwiązanie na kilka ubrań i innych pierdół.

Ale jednak gdy kupe rzeczy zależy od kupy rzeczy to się robi syf a ilość grafik rośnie bardzo szybko, dla przykładu, mamy 10 zbroi, 20 tarcz, 30 mieczów, 50 dodatków i jeszcze zapomniałem o 20 hełmach, więc grafik i warunków potrzebujemy 10*20*30*50*20=6000000 - wniosek, prędzej się zesrasz niż to zrobisz.

Dlatego w tym przypadku lepiej skorzystać z dobrodziejstw ruby i możliwości nakładania pojedynczych grafik już w samym RM - wtedy razy zamienia się na plus i mamy 130 - co już jest do udźwignięcia.

To się zgadza, ale mówię wstawię, bo nie każdy ogarnia takie podstawy. A skrypt się przydaje tym którzy nie robią rozbudowanych gier, albo zbroja się nie zmienia. Przy większej ilości itemków jest już problematyczne i może lagować, to prawda :)

04-01-16 21:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Dzięki że napisałeś, że może lagować, bo dzięki temu zauważyłem karygodny błąd w twoim skrypcie XD.
A więc zamiast równoległego zdarzenia powinno to być na wywołaj i wywoływane tylko wtedy gdy gracz ma możliwość zmiany tarczy - czyli zawsze po wyjściu z menu, eventualnie jak gdzieś fabuła przewiduje zmianę uzbrojenia.

Normalnie gdyby to było zrobione tak jak ja piszę, to nie było by żadnego lagu - no może poza tym jednym razem gdzie sprawdzane by były warunki - ale i to da się zminimalizować...
05-01-16 11:31
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

(05-01-16 11:31)Dragon Kamillo napisał(a):  Dzięki że napisałeś, że może lagować, bo dzięki temu zauważyłem karygodny błąd w twoim skrypcie XD.
A więc zamiast równoległego zdarzenia powinno to być na wywołaj i wywoływane tylko wtedy gdy gracz ma możliwość zmiany tarczy - czyli zawsze po wyjściu z menu, eventualnie jak gdzieś fabuła przewiduje zmianę uzbrojenia.

Normalnie gdyby to było zrobione tak jak ja piszę, to nie było by żadnego lagu - no może poza tym jednym razem gdzie sprawdzane by były warunki - ale i to da się zminimalizować...

Na wywołaj nie będzie działało, bo co jeżeli gracz sobie zmieni tarczę w dowolnym momencie? Po za tym moja gra ma swoje odrębne systemy, które są liczone razem z tarczami i innymi rzeczami, więc na wywołaj by nie działało. Ta wersja jest malutka, więc nie będzie lagować.

05-01-16 12:21
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Gracz może zmienić tarczę tylko w menu, więc wystarczy to wywołać raz za każdym razem gdy z tego menu będzie wychodzić - nie widzę problemu, także i u ciebie.
05-01-16 16:34
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Jest problem innego rodzaju, o który nie będę mówił, bo bym musiał rozpisać systemy z mojej gry na czynniki pierwsze. Jeżeli ten system jest w przypadku mojego projektu połączony z ABS i paroma innymi to już zaczynają się schody uwierz mi :)

Wiem o czym mówisz i się z tobą zgadzam, ale nie wszystkie projekty mają te same działanie. Kiedyś może to rozpiszę, te wyjątki :) To co tu jest, to tylko kawałek tego co u mnie.

05-01-16 19:42
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS