Gry RPG Maker z obsługą pada
Aktualny czas: 28-04-26, 16:09 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Pokuta Offline
*

Liczba postów: 46

Witam.
Ostatnio trochę choruję i przez to musiałem zaprzestać chwilowo tworzenia swojej gry bo nie mogę się skupić na tworzeniu i co bądź w projekcie wyrabiam.
Pomyślałem więc, że to dobry czas na pogranie w gry innych twórców, na razie kończę Victim of Xen ale pewnie niedługo się skończy więc do tej pory chciałbym wybrać kilka następnych gier do kolejki ;)
Moje pytanie brzmi więc, jakie gry polecacie ale tak by obsługiwały pada (leżę głównie w łóżku więc tak mi wygodniej grać), zależy mi głównie ciekawej na fabule i postaciach, gra może być w PL lub w ANG wersji językowej bo tylko te języki rozumiem ;) Tylko jeżeli możecie polecać to takie gry do których dostęp jest w miarę łatwy i nie trzeba szukać długo po stronkach internetowych/prosić autora o ponowne wrzucenie linku bo po prostu na obecną chwilę nie chce mi się tego robić :)

Z góry dziękuję za wszystkie polecenia i przepraszam jeżeli temat jest w złym dziale.

PS: W temacie miało być "Gry z RPG Makera z obsługą pada", piszę niestety na bezprzewodowej trochę z daleka od ekranu i popełniłem mały błąd, przepraszam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-14 17:47 przez Pokuta.)
30-10-14 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Gry RPG Maker z obsługą pada

Wszystkie gry rm obsługują pada. Wyjątkami są tylko gierki robione przez jakieś gotowce ruby, które psują kontrolę nad komendami wysyłanymi przez pada.

Mi się świetnie gra na padzie w

Touhou Wandering Souls. Super zręcznościówka z VX ACE.
Dobrze się gra w RPG Alter Aila Gensis - co za klimat post apo i anime.
Zręcznościówka w stylu Zelda - FEY - SUPER gierka.a

Poza tym ja we wszystkie prawie gry gram na padzie wyjątków jest mało. Zwykle w takie nie gram, które pada nie obsługują. Porażka to gra zręcznościowa rm, w której nie da się grać na padzie.
30-10-14 18:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

W zasadzie wszystkie gry z RPG Makera obsługują gamepada, ale już w XP jest możliwość zwiększenia liczby czytanych gamepadów do jednego na każde gniazdo USB. Standardowo w grze robionej w RPG Makerze działa TYLKO jeden gamepad. Choć w XP i nowszych można zwiększyć ich liczbę, a nawet zrobić, że jeśli optymalny gamepad ma 2 wciskalne gałki, krzyżak i 10 przycisków (bez wciskalnych gałek 12), to gracz dla optymalnej gry powinien upewnić się że ma takiego. Obecnie tylko jak planuję takie rozwiązanie, więc w każdej grze (z wyjątkiem "Miasteczko Nowoczesne 4-2" na niestandardowym sterowaniu) działa TYLKO jeden gamepad, więc przed rozpoczęciem gry sprawdź, który. W podanym przeze mnie wyjątku gamepady nie działają.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
30-10-14 19:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Ja jeszcze nie spotkałem kogoś z jednym padem przy miasteczku, a ty chcesz do tego kilka padów ? Jakie gry polecasz napada mars się pytają.
30-10-14 20:53
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

@X-Tech
X-Tengu. Niewyżyty znawca gier z lat 90. Wszystkowiedzący i zawsze najmądrzejszy. Czy ty nigdy nie przestaniesz uciszać innych? Teraz cię przeklnę. Jaka klątwa dotknie cię, 1 listopada sam dowiesz się.

@_temat_
Skrypty na Gamepada (bez SDL) używają funkcji "joyGetPos" lub "joyGetPosEx" w zależności od limitu przycisków i osi dla urządzenia. Obie funkcje są w "winmm".

30-10-14 21:36
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

On chce gry na makera na pada. Wymień jakieś.
31-10-14 03:20
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Liczba postów: 46

@X-Tech
Dzięki za polecenia, sprawdzę te gry.
Jestem tylko ciekaw jak oni zrobili to, że odwrócili kamerę w bok tworząc platformówkę 2D, to jakiś skrypt czy co?
02-11-14 16:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(02-11-14 16:49)Pokuta napisał(a):  @X-Tech
Dzięki za polecenia, sprawdzę te gry.
Jestem tylko ciekaw jak oni zrobili to, że odwrócili kamerę w bok tworząc platformówkę 2D, to jakiś skrypt czy co?

Nie żaden skrypt tylko autor sobie zrobił całą grę od zera bo jest dobrym algorytmikiem fizykiem i matematykiem nie dosłownie - jest dobry w tym na potrzeby swojej gry rozkminił odpowiednie wzorki. Do takich gier trzeba chwytać te motywy. Nieważne w czym robione to wygląda tak samo w platformerach, które są aż tak dobre i shmupach - matma i fizyka - czy w rmie czy inaczej to i fizyka i matma.

Jak to działa. To nadal opiera się na tilesetach tylko inne grafiki/obrazki i spritesety.
Co do alter aila genesis też jest na widoku z boku. Genialna gierka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-14 19:08 przez X-Tech.)
02-11-14 19:06
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Wymieniać to ja mogę wyjątki, bo ich jest mniej, niż zachowań reguły. A więc, Pokuta, polecamci każdą grę z serii "Miasteczko Nowoczesne". Tylko nie włączaj niestandardowego sterowania w "New Green Levithan Advance 2"

05-11-14 20:35
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(05-11-14 20:35)Mateusz SSJ8 napisał(a):  Wymieniać to ja mogę wyjątki, bo ich jest mniej, niż zachowań reguły. A więc, Pokuta, polecamci każdą grę z serii "Miasteczko Nowoczesne". Tylko nie włączaj niestandardowego sterowania w "New Green Levithan Advance 2"

Reklamujesz swoje gry jechane w porażkach. Może choć daj link do tematów ze swoimi grami jeśli już się bawisz w reklamę, ale to pewnie też pozamykali.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-14 00:11 przez X-Tech.)
06-11-14 00:07
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS