Jeśli chodzi o ABSy, kanumerki, To dobry twórca może zrobić dobrą grę nawet, jeśli ABS ma TYLKO JEDEN PRZYCISK służący do ataku. Wyobraź sobie takie "Sword of the Samurai" na PS2.
Cytat:Najlepszy tryb sterowania: Analogowy
Lewa gałka - poruszanie się
kwadrat - krzyk (głównie)
krzyżyk - zasłona
kółko - atak
L1 - bieg
R1 - wyciągnij/schowaj miecz
L2 + R2 - przełączanie formacji
naciskając dość szybko kwadrat i kółko, możesz trafić przeciwnika, mimo, że się zasłonił.
z kolei kombinacja krzyżyka i kółka pozwala ci wykorzystać atak przeciwnika do trafienia go.
wyciąganie i chowanie miecza przydaje się tylko, jeśli chcesz uderzyć przeciwnika, wyciągając miecz. Ktokolwiek zrobił tę grę, wiedział co robi. Oby na naszej Scenie było podobnie.
Co do gatunku fantasy, Adrapnikram, to możesz osadzić akcję gry w dowolnym czasie. "Castlevania 1" z Famicoma na przykład. Uwierzysz, że akcja gry toczy się w roku 18XX? Akcja drugiej części toczy się siedem lat po wydarzeniach z pierwszej (mimo czego dalej jest rok 18XX). Gdybyś chciał, to mógłbyś nawet zrobić grę, której akcja toczy się w starożytności.
@Gorn5
Cytat:*Ciekawa i wciągająca fabuła.
*Bohaterowie którzy mają swoją głębszą historię, i to od niej również zależy co będzie się działo dalej w rozgrywce.
*Częste zwroty akcji, dużo wydarzeń (w sensie nie eventów tylko wydarzeń XD).
*Otwarty świat.
*Dużo misji głównych oraz pobocznych.
*"Realne" mapy (czyli przejrzyste, ładne itp. XD)
To zdecydowanie za dużo pracy, ale powodzenia.
@Yoroiookami
Nie sądzisz, że jedno zakończenie gry to i tak już nie lada wyzwanie? Wiem, bo w "Miasteczko Nowoczesne 4" i "Miasteczko Nowoczesne 4-2" musiałem pierwsze zakończenie fabuły zrobić tak, żeby było zakończeniem gry TYLKO, jeśli gracz nie zebrał wszystkich przedmiotów koniecznych do tego, żeby ukończyć grę właściwie. Stąd 2 finały w grze. Oczywiście, nie wymagam podobnychpomysłów. Od nikogo. Ja to zrobiłem i wystarczy.
Moja idealna gra to taka, która sposoba się całemu światu.