Cytat:Można zrobić naprawdę swobodny abs i na zdarzeniach i na ruby - zależy jak kto woli. Zdecydowanie bez ściemy napiszę, że 100x łatwiej jest mi zrobić i kontrolować abs zrobiony na zdarzeniach i zdecydowanie szybciej jest mi go stworzyć - kwestia gustu. Zdecydowanie prościej później dorabiać na własnym abs zachowania wrogów, skille i inne rzeczy wg. mnie - szczególnie na zdarzeniach, bo wystarczy zrobić wzór skilla - skopiować i odpalać pod innym przełącznikiem z małymi zmianami itd. Natomiast cały wygląd na abs jest w zdarzeniach typowych, które sam sobie podpiszę, a reszta to tylko zdarzenia wrogów na mapie.
Tobie na zdarzeniach, a mnie na skryptach. Na przykład możeszustawić osobowość przeciwnika na [1, 2, 3]. a w skrypcie przyporządkować następujące zachowania do tych opcji, np. że:
1 - niezaatakowany nie atakuje.
2 - pomaga innemu potworowi (domyślnie takiemu samemu jak on)
3 - trzyma ścieżkę (walcząc, porusza się tak samo, jak normalnie).
Klucz to zapamiętać poszczególne liczby ustalone w skrypcie, a w razie czego, zawsze można je sobie w jakimś pliku w notatniku zapisać i w razie potrzeby tam zajrzeć.
Cytat:Skill gracza jest decydujący. Megamany da się przejść bez strat. Megaman opiera się na znalezieniu właściwej kolejności pokonywania bossów. Każdą część da się przejść bez strat. Kolejny dowód, że dobra zręcznościówka to gra, którą hardkor przejdzie bez straty.
Zapomniałeś, że nie wszyscy będą walić wroga, nie przejmując się punktami zdrowia. A są one bardzo ważne, nieważne, ile ich jest. Szczególnie w RPG, kiedy walczysz z przeciwnikiem mającym dużo punktów zdrowia. Na przykład pewne potwory w "Legendzie Lisiego Miecza". Taką dziewczynę o lisich uszach mającą 9 lisich ogonów (ma poziom 86) rozniesiesz w przeciągu jednej minuty, ale na tę samą dziewczynę, która jest sklasyfikowana jako "Guild Boss" (ma poziom 50), będziesz potrzebował dziesięciu minut, a może nawet i więcej. Sraka, jak nie będziesz mógł się uleczyć podczas walki (cooldown ataku "Krwawy miecz" 30 sekund, standardowych leków 10 sekund, cudownych leków 5 sekund). Trzeba rozsądnie używać leków i zawsze na wszelki wypadek mieć jeden w pogotowiu, a jak jest cooldown, to trzeba trochę pomyśleć, choć z drugiej strony w walce nie ma, kiedy myśleć.
Cytat:Miasteczko Nowoczesne. Nie. Zrób wreszcie coś porządnego.
A przeszedłeś którąkolwiek część, czy tylko rozpocząłeś i już zapomniałeś, że nie skończyłeś?
Poza tym obecnie jednocześnie z piątką tworzę grę o kryptonimie "demolka", zrzut z której pokazałem tu kiedyś w temacie porażek (lokacją był dom głównego bohatera jednej baśni). Pamiętasz?
Cytat:Cześć. Mam na imię @#$%&@# i jestem bohaterem zakończeniowym.
(ocenzurowałem, bo kto już widział, wie, co w cytowanym fragmencie było). A może admini za szybko wykasowali, żebyś mógł zobaczyć?
A w lisim mieczu czasami mnie irytuje, że przemieszczę sie jakiś kawał drogi od przeciwnika, kiedy on uderza, a on i tak uderzy mnie, stojąc tam, skąd uciekłem.