Dobra gra ze zręcznościowym systemem walki w RM
Aktualny czas: 28-04-26, 14:49 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

1 Czym się charakteryzuje. System zręcznościowej walki jest podstawą gry autora - Autor gry jest jego autorem (umiejętności wrogów, ataków, działania broni) to jego sprawka, bo to tworzy podstawową większość gry. Bez własnych broni/ataków/wrogów nie ma podstawy gry zręcznościowej.

2 Najważniejsze: Dobry gra z systemem zręcznościowym to taka w której gracz może przejść całą grę dzięki zręcznym palcom bez straty ani jednego punktu życia - może uniknąć wszystkich ataków wrogów jeśli będzie dobry. Jeśli gracz nie może przejść gry bez straty punktu życia, a wrogowie zadają mu praktycznie zawsze obrażenia, których nie da się unikać to nie jest gra zręcznościowa (!)

Wszelakie ABSY zręcznościowe, w których zbliżamy się do wrogów i nie ma możliwości uniknięcia ich obrażeń dzięki zręcznym palcom to nie są zręcznościowe ABY tylko zwyczajne systemy walki rpg z możliwością łażenia po mapie, W KTÓRYCH należy robić ekspowiska i ukrywać skille, aby gry miały sens, ale takie gry nigdy nie były i nie będą zręcznościowymi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-14 15:20 przez X-Tech.)
08-10-14 18:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Dobra gra ze zręcznościowym systemem walki w RM

Cytat:Czym się charakteryzuje. System zręcznościowej walki jest podstawą gry autora - Autor gry jest jego autorem (umiejętności wrogów, ataków, działania broni) to jego sprawka, bo to tworzy podstawową większość gry. Bez własnych broni/ataków/wrogów nie ma podstawy gry zręcznościowej.
Cóż. Jeśli ktoś jest autorem tego ABSa, to może zdefiniować do niego wrogów w Bazie Danych, a zachowanie ustawić w zdarzeniu reprezentującym konkretnego potwora. Gotowe modele w skrypcie zadbają o to, żeby potwór zachowywał sie właśnie tak, a nie inaczej. A jak jego skrypt RGSS na ABSa nie ma jakiegoś modelu zachowania, to zawsze może sobie ten model dorobić bez problemów. Gorzej, autor gry używa gotowego skryptu, który został zrobiony przez kogoś innego, bo wtedy, jak trzeba napisać nowy model zachowania przeciwnika, to sraka. Dlatego jeśli gotowy skrypt ABS, to tylko do obczajenia podstaw systemu.

Cytat:Najważniejsze: Dobry gra z systemem zręcznościowym to taka w której gracz może przejść całą grę dzięki zręcznym palcom bez straty ani jednego punktu życia - może uniknąć wszystkich ataków wrogów jeśli będzie dobry. Jeśli gracz nie może przejść gry bez straty punktu życia, a wrogowie zadają mu praktycznie zawsze obrażenia, których nie da się unikać to nie jest gra zręcznościowa (!)
Istotnie w grze zręcznościowej trzeba być w stanie dzięki zręcznym palcom być w stanie uniknąć ataków przeciwników. Ale zauważ, że w "Megamanie" były ataki obszarowe. Na przykład "Rain Flush" Toadmana z czwórki. Jak już ten jeden atak doszedł do skutku, ranił cię i w żaden sposób nie mogłeś tego uniknąć. Chyba, że strzeliłeś w niego, skoro tylko podniósł ręce do góry (w ten sposób przeywałeś jego atak, zanim w ogóle mogłeś nim oberwać). No i jak to w RPG bywa, ten sam przeciwnik może ci tym samym atakiem zadawać różne obrażenia, podobnie z resztą jak ty jemu. Zdarzyć się też może, że nawet nie będziesz potrzebował zręcznych palców, żeby uniknąć oberwania (albo przeciwnik spudłuje, albo twoja postać sama uniknie ataku). Jednak w grach zręcznościowych nie można polegać cały czas na szczęściu. Nawet, jeśli to jest RPG.

Cytat:Wszelakie ABSY zręcznościowe, w których zbliżamy się do wrogów i nie ma możliwości uniknięcia ich obrażeń dzięki zręcznym palcom to nie są zręcznościowe ABY tylko zwyczajne systemy walki rpg z możliwością łażenia po mapie, W KTÓRYCH należy robić ekspowiska i ukrywać skille, aby gry miały sens, ale takie gry nigdy nie były i nie będą zręcznościowymi.
No, cóż. To zależy, jak twórca opracował grę. Na przykład ja w "Miasteczko Nowoczesne 4" dałem graczowi jeden przycisk ataku i przycisk do zmiany rodzaju ("szarża", "skill", "item"), gdyż sterowanie miało pozostać standardowe dla RPG Makera A jakby co, gracz wciąż mógł się uleczyć w menu. W sequelu, grze Amy była bohaterką, dałem już 3 przyciski akcji (kosztem bronienia się przy standardowym sterowaniu, ale pozwoliłem graczowi zmienić na dające jeden przycisk więcej) A co do unikania ataków przeciwników, to zręcznymi palcami mozna unikać ich samych. A niektóre ich ataki albo lecą za szybko, albo to są summony czy homming summony, co by tłumaczyło, czemu nie da się ich uniknąć. A ukrywanie skilli niekiedy może być związane z ograniczoną ilością miejsca na ekranie. Osobiście nie lubię, kiedy przeciwnik włazi za HUD, gdzie akurat go nie widać, jeśli bohater tam nie stoi. W bliskiej odleghłości uniknięcie ataku jest w ogóle niemożliwe. Dlatego lepiej stać jak najdalej od przeciwnika. Wtedy, jeśli wystrzeli pocisk, zręczne palce wystarczą do uniknięcia jego ataku. Ale jeśli stoisz za blisko, to nawet zręczne palce ci nie pomogą.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
08-10-14 21:18
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

1 Zależy. Można zrobić naprawdę swobodny abs i na zdarzeniach i na ruby - zależy jak kto woli. Zdecydowanie bez ściemy napiszę, że 100x łatwiej jest mi zrobić i kontrolować abs zrobiony na zdarzeniach i zdecydowanie szybciej jest mi go stworzyć - kwestia gustu. Zdecydowanie prościej później dorabiać na własnym abs zachowania wrogów, skille i inne rzeczy wg. mnie - szczególnie na zdarzeniach, bo wystarczy zrobić wzór skilla - skopiować i odpalać pod innym przełącznikiem z małymi zmianami itd. Natomiast cały wygląd na abs jest w zdarzeniach typowych, które sam sobie podpiszę, a reszta to tylko zdarzenia wrogów na mapie.

2 Skill gracza jest decydujący. Megamany da się przejść bez strat. Megaman opiera się na znalezieniu właściwej kolejności pokonywania bossów. Każdą część da się przejść bez strat. Kolejny dowód, że dobra zręcznościówka to gra, którą hardkor przejdzie bez straty.

3 Miasteczko Nowoczesne. Nie. Zrób wreszcie coś porządnego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-14 00:35 przez X-Tech.)
09-10-14 00:17
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Cytat:Można zrobić naprawdę swobodny abs i na zdarzeniach i na ruby - zależy jak kto woli. Zdecydowanie bez ściemy napiszę, że 100x łatwiej jest mi zrobić i kontrolować abs zrobiony na zdarzeniach i zdecydowanie szybciej jest mi go stworzyć - kwestia gustu. Zdecydowanie prościej później dorabiać na własnym abs zachowania wrogów, skille i inne rzeczy wg. mnie - szczególnie na zdarzeniach, bo wystarczy zrobić wzór skilla - skopiować i odpalać pod innym przełącznikiem z małymi zmianami itd. Natomiast cały wygląd na abs jest w zdarzeniach typowych, które sam sobie podpiszę, a reszta to tylko zdarzenia wrogów na mapie.
Tobie na zdarzeniach, a mnie na skryptach. Na przykład możeszustawić osobowość przeciwnika na [1, 2, 3]. a w skrypcie przyporządkować następujące zachowania do tych opcji, np. że:
1 - niezaatakowany nie atakuje.
2 - pomaga innemu potworowi (domyślnie takiemu samemu jak on)
3 - trzyma ścieżkę (walcząc, porusza się tak samo, jak normalnie).
Klucz to zapamiętać poszczególne liczby ustalone w skrypcie, a w razie czego, zawsze można je sobie w jakimś pliku w notatniku zapisać i w razie potrzeby tam zajrzeć.

Cytat:Skill gracza jest decydujący. Megamany da się przejść bez strat. Megaman opiera się na znalezieniu właściwej kolejności pokonywania bossów. Każdą część da się przejść bez strat. Kolejny dowód, że dobra zręcznościówka to gra, którą hardkor przejdzie bez straty.
Zapomniałeś, że nie wszyscy będą walić wroga, nie przejmując się punktami zdrowia. A są one bardzo ważne, nieważne, ile ich jest. Szczególnie w RPG, kiedy walczysz z przeciwnikiem mającym dużo punktów zdrowia. Na przykład pewne potwory w "Legendzie Lisiego Miecza". Taką dziewczynę o lisich uszach mającą 9 lisich ogonów (ma poziom 86) rozniesiesz w przeciągu jednej minuty, ale na tę samą dziewczynę, która jest sklasyfikowana jako "Guild Boss" (ma poziom 50), będziesz potrzebował dziesięciu minut, a może nawet i więcej. Sraka, jak nie będziesz mógł się uleczyć podczas walki (cooldown ataku "Krwawy miecz" 30 sekund, standardowych leków 10 sekund, cudownych leków 5 sekund). Trzeba rozsądnie używać leków i zawsze na wszelki wypadek mieć jeden w pogotowiu, a jak jest cooldown, to trzeba trochę pomyśleć, choć z drugiej strony w walce nie ma, kiedy myśleć.

Cytat:Miasteczko Nowoczesne. Nie. Zrób wreszcie coś porządnego.
A przeszedłeś którąkolwiek część, czy tylko rozpocząłeś i już zapomniałeś, że nie skończyłeś?
Poza tym obecnie jednocześnie z piątką tworzę grę o kryptonimie "demolka", zrzut z której pokazałem tu kiedyś w temacie porażek (lokacją był dom głównego bohatera jednej baśni). Pamiętasz?
Cytat:Cześć. Mam na imię @#$%&@# i jestem bohaterem zakończeniowym.
(ocenzurowałem, bo kto już widział, wie, co w cytowanym fragmencie było). A może admini za szybko wykasowali, żebyś mógł zobaczyć?

A w lisim mieczu czasami mnie irytuje, że przemieszczę sie jakiś kawał drogi od przeciwnika, kiedy on uderza, a on i tak uderzy mnie, stojąc tam, skąd uciekłem.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
10-10-14 10:00
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

1Jesteś autorem porażek syfu, który trafił do Angiusa. Nikt nie widział twojej gry z abs choć prostym lepszej od dna, ANI nawet gry z ABS jakimkolwiek. Ja wrzucałem już swoje stare rzeczy z szuflady i w nich występował sprawnie działający abs - choć zrobiłem bardzo stare projekty tylko dla siebie moje gry z moimi wlasnymi abs przyjely sie i nawet Reptile pochwalił. To co piszessz to lanie wody.

2 bla bla bla

3 Miasteczka to crap z porażek, a twoje pisanie o grze z abs to lanie wody.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-14 13:00 przez X-Tech.)
10-10-14 12:59
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS