Jak to jest z waszym granie w gry rm ?
Aktualny czas: 28-04-26, 13:01 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Ostatnio patrząc na pojawianie się komentarzy w grach cisną mi się pewne pytania. Jak to jest z tym całym waszym graniem w gry rm z polskich for ? Wiele gier na Twierdzy/Tsukuru i forach ma potencjał, a wiele to projekty zrobione dla jaj. Są powody dla których niektórzy nie odpalają gier, ale wiele osób odpala gry choć na chwilę - piszcie komentarze co myślicie o tym co zobaczyliście.

Ja się zastanawiam czy na tym forum pozostali userzy czy w ogóle szukają gier w rmie czy jedynie przeglądają liste skryptów ruby gotowcow w projektach i na tym sie ich granie konczy. Serio. Strasznie mi smierdzi ten brak komentowania gier i wielu gier zrobionych na sprawdzenie swoich zdolności do robienia gier i smierdzi mi brak hejtowania syfu i wad gier, aby te ciekawsze projekty dobrze zaznaczyc i chec grania w dobre gry rm , a hejtami zmobilizować autorów do poprawek.

To wyglada tak jakby wam nie zalezalo na dobrych gierkach w rmie w ogóle i nie chciało się w nie grać, bo skoro nie ma hejtów crapów , nie ma wytykania wad gier, aby autorzy mogli poprawić swoje gry by były lepsze wszystko mi wskazuje na to, że macie te gry w d*e. (wiem, że czekacie na dobre gierki, ale kometujcie crapy i słabsze projekty, aby ludzie wiedzieli co jest nie tak)

Komentarze dodaja checi do staran autorów - te hejtujace szczegolnie, bo motywują autorów do poprawek, ale te dobre też dodają do robienia znów kolejnych ciekawych rzeczy. Bez komentowania gier nie dajecie ludziom checi do starania sie z grami. Hejty za pewne wady gier sa zawsze dobre (wręcz najlepsze), bo motywują autorów do robienia lepszych rzeczy. Hejty za crapy pozwalają wskazać, które gry to syf i które należy zmienić/poprawić na lepszy model i co w nich poprawić. Hejty dają też chęć do starań pozostałym, aby mogli zrobić coś lepszego. Jeśli gra po całości prezentuje się jak syf to napiszcie to proste.

Kompletna ignorancja gier śmierdzi mi totalnie. Zrozumcie, ale musicie komentować te gierki. Dlaczego ich nie komentujecie ? Crap to crap, gry z wadami to gry z wadami lub ich masą - o to chodzi, aby to pisać co się nie podoba co sprawia, że gra nie przyciągła na dłużej itp. Kompletnie tego nie ogarniam. Dobrze przecież rozumiecie, że komentarze za gry to jedyna rzecz, którą mogą dostać autorzy w tym momencie w końcu robią te gierki dla graczy i siebie i oczekują komentarzy i opinii - szczególnie tych negatywnych, aby coś poprawić - większość oczekuje hejtów, aby mogła coś poprawić . Zagraliście kilka minut i gra okazala się dla was syfem ? Piszcie co wam się nie podobało i dlaczego nie chcieliście dalej grać - Ludzie . Gdzie są komentarze od was ? Przecież wy sobie robicie jakieś jaja. Dlaczego nie komentujecie gierek (nie mam tu na myśli swoich, ale ogólnie gier na forum - skoro są cienkie to napiszcie dlaczego itd. inni autorzy gier wezmą pod uwagę co jest źle i zrobią swoje lepiej itd...)

Każdy komentarz o grach jest dobry, który opisuje jak bardzo podoba się bądź nie - dana gierka. Kto ocenia komentarze innych w tematach autorów gier, a sam w nie nie gra i nie komentuje gier spokojnie można uznać taką osobę za szkodnika i śmiecia. Każdy komentarz o grze jest CENNY (chwalący i hejtujący), bo pomaga autorom gier i innym twórcom gier się rozwinąć - ten hejtujący (szczególnie) i ten chwalący. Powstrzymywanie innych od komentowania gier jak dla mnie powinno być karane banem, bo takie osoby, które powstrzymują komentarze o grach to szkodniki, które powodują, że autorzy gier nie wiedzą jakie zdanie o ich grach mają gracze i inni twórcy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-14 20:26 przez X-Tech.)
01-10-14 15:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
ArmandoHorseman Offline
*

Liczba postów: 3

RE: Jak to jest z waszym granie w gry rm ?

Rzadko się odzywam, bo zwyczajnie odzwyczaiłem się od wychodzenia z mojej nory, ale widząc ten temat - złapałem się za głowę i postanowiłem odpisać.

No to od początku. Temat nosi nazwę "Jak to jest z waszym granie (sic!) w gry rm" i wszystko wydawałoby się fajnie gdyby nie to, że...
ten topic to istny ból czterech liter.

(01-10-14 15:55)X-Tech napisał(a):  Ostatnio patrząc na pojawianie się komentarzy w grach cisną mi się pewne pytania. Jak to jest z tym całym waszym graniem w gry rm z polskich for ? Wiele gier na Twierdzy/Tsukuru i forach ma potencjał, a wiele to projekty zrobione dla jaj.
Raz na jakiś czas przeszukuję sobie Ultimę i przeglądam niektóre tytuły, czasem zagram, ale za komentowanie się nie biorę.

Cytat:Ja się zastanawiam czy na tym forum pozostali userzy czy w ogóle szukają gier w rmie czy jedynie przeglądają liste skryptów ruby gotowcow w projektach i na tym sie ich granie konczy.
Wait, piszesz o pozostałych userach. Czy tylko mnie to wygląda na "no ja mam takie podejście, a wy macie to w poważaniu? Jak tak można!"
Powiedz, co w tym złego, że ktoś ściąga grę, by zobaczyć jak wygląda system walki, skrypty, czy jakieś zdarzenia. Każdy twórca chciałby coś podpatrzeć, pomyśleć co by przydałoby się w jego grze, etc.

Cytat:Serio. Strasznie mi smierdzi ten brak komentowania wielu ciekawych gier i wielu gier zrobionych na sprawdzenie swoich zdolności do robienia gier i smierdzi mi brak hejtowania syfu i wad gier, aby te ciekawsze projekty dobrze zaznaczyc i chec grania w dobre gry rm.
Nie wiem co w tym śmierdzącego, ale nie każdy ma ochotę komentować czyjąś pracę. Z hejtem jest podobnie - po prostu czasem lepiej ugryźć się w język, zobaczyć to jeszcze raz i spojrzeć na to pod innym kątem. A jeśli coś jest naprawdę fatalnego, to zazwyczaj to ląduje albo na kanale Angiusa (Damn, zabrzmiało jak reklama...), albo zostaje zdławione w zarodku (widać na forum komu się nie podoba).
Nawet jeśli jest coś fajnego/złego, to po co się powtarzać i pisać 50 postów pod rząd "jaaa, ale fajna gra" ? :P
Osobiście wolałbym mieć jeden post, który jest głosem sceny, niż multum takich, które zwyczajnie nic nie wnoszą.

Cytat:To wyglada tak jakby wam nie zalezalo na dobrych gierkach w rmie w ogóle i nie chciało się w nie grać
Nie, to wygląda jakby nie chciało się nikomu komentować. Ale o tym wyżej napisałem.

Cytat:bo skoro nie ma hejtów crapów , nie ma wytykania wad gier, aby autorzy mogli poprawić swoje gry by były lepsze wszystko mi wskazuje na to, że macie te gry w d*e.
Szczerze? Tak - mam te gry w czterech literach. Jeśli coś jest crapem, to nie warto tego nawet komentować. Lepiej by umarło śmiercią naturalną.

Cytat:Komentarze dodaja checi do staran te hejtujace szczegolnie
Komentarze "hejtujące" nie dodają chęci. Wręcz przeciwnie.
Odrzucają jeszcze bardziej.
Co innego komentarze mówiące co warto poprawić, dopracować - a o ile wiem - to nie są hejty.

Cytat:Hejty za pewne wady gier sa zawsze dobre (wręcz najlepsze), bo motywują autorów do robienia lepszych rzeczy.
Wait, what? Sądzisz, że pisanie, że dana gra to nic innego jak fekalia i autor powinien zająć się czymś bardziej kreatywnym jak gra w szachy, to jest motywator?
Motywujące byłoby, jakby ktoś napisał co jest jak najbardziej ok, a czego nie powtarzać, co poprawić, etc. Ale to nie są hejty, tylko konstruktywna wypowiedź.

Reszty nie chce mi się komentować, bo w kółko to samo, jakbym dosłownie włączył film z Luntkiem, który płacze, że krytykują kogoś tam.
01-10-14 16:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Chciałem rozwiązać problem, który dotyczy istotnej części stałych użytkowników ;p
Hejty to dla mnie właśnie wyrazy braku uznania dla wad gier - czasem cały gry to wady.
To właśnie hejty powodują, że stopniowo dochodzimy do sedna - gierek które dążą do tego, by być lepszymi, bo posiadają mniej wad.
Komentarze odzwierciedlają stan gier. Zapowiedzi i opisy gier to może być nie raz stek bzdur. Komentarze odzwierciedlają też chęć autora do zmian/poprawek itd.

Owszem zdarza się, że bardziej rzeczowy komentarz ma większe znaczenie niż komenty bez super totalnego przemyślenia (te też są dobre), ale kompletny ich brak pokazuje, że z braku informacji od innych graczy na temat projektu - zmniejsza się ilość, które potencjalnie mogłyby się zainteresować grami. Na tle wad zawsze wychodzą zalety. Uważam, że powinno się pisać komentarzy o gierkach, w które się pograło tu mam na myśli stałych userów - pisząc swoje uwagi na temat tego co się podobało, a co nie - dlaczego nie chciało się grać dalej lub dlaczego chce się całość przechodzić lub wrażenia z całości.

To brak komentarzy przy grze moim zdaniem POKAZUJE jedno, że ludzie (stali na forum) nie grają i mają gry na forum gdzieś, a jeśli jednak grali to powinni komentować, bo mają większe obeznanie nie raz o grach w rmie od reszty.

Co więc robią na forum ? Trudno powiedzieć. Jeśli nie robią gier i nie grają to co robią na forum w takim razie ? XD Ja rozumiem jeszcze tych, którzy coś tworzą sami w rmie, ale nie grać w gry userów i nie tworzyć, a przebywać na forum równa się kolejny znak zapytania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-14 17:16 przez X-Tech.)
01-10-14 16:44
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Sam gram głównie w zaufane produkcje, zwykle od TagTeamu. Zwykle gram też we wszystkie gry konkursowe, żeby zobaczyć kto co wymyślił. mrgreen
A co do gier innych osób - przyznam, że największy wpływ na mnie mają screeny. :ehe:

-------------------------------
Hejcenie to najgorszy sposób 'mobilizacji' do pracy. :roll: Zamiast zrobić nowy projekt dla siebie, osoba którą obsypujecie negatywnymi komentarzami zacznie tworzyć coś "pod publikę". :ehe: Trochę to według mnie zabija cel tworzenia gry - samą radość z jej tworzenia.

A skoro już o tym mówimy, to czas na lekcję nie-hejcenia z Yorosiem. :klaszcze:
"Twoja gra to nikomu niepotrzebny syf. Zrób nam przysługę i wystaw swój komputer na Allegro!" - Hejcenie.
"Gra ma potencjał, niestety nie podoba mi się w niej kilka rzeczy. Mógłbyś nieco dopracować mechanikę..." - Konstruktywna krytyka.
:taktak:

Bardzo często widzę, jak ludzie mylą krytykę z atakiem na kogoś. :roll:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
01-10-14 18:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Dobry post. RM to radość z tworzenia uznanie to bonus.

(01-10-14 18:20)Yoroiookami napisał(a):  Bardzo często widzę, jak ludzie mylą krytykę z atakiem na kogoś. :roll:

To jest problem. Powinieneś taką instrukcję przykleić gdzieś xd

Ja ten temat zamykam, bo jest w sumie niepotrzebny.
Róbcie gierki nieważne jak. Nawet na gotowcach ważne żeby były spoko.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-14 20:35 przez X-Tech.)
01-10-14 19:42
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS