Yoroiookami
Liczba postów: 985
|
RE: Konrad Championship
Zwycięzcy
Trzy Małe Świnki autorstwa Soula
Pig Heist autorstwa Revlisa
Wyniki Głosowania:
- Trzy Małe Świnki (Soul) - 28pkt.
- Świnie w Kosmosie (Sefiro) - 20pkt.
- Slime Wars (Adrapnikram) - 17pkt.
- Gang Szlam (Keibi) - 12pkt.
- Ezechiel Jones i Klątwa Czarnej Świni (Crashykk) - 6pkt.
- Fortune 47 (Kryzz333) - 6pkt.
- Bajka (Tautulas) - 5pkt.
- Pig Heist (Revlis) - 5pkt.
- Enemy_State (Vodun) - 4pkt.
- Assasin's Creed - Blades of the Future (Witcherek01) - 2pkt.
- Magu i Czachor (McLaren) - 2pkt.
- Bellum (Dakla) - 0pkt.
- Kejk Story (Kitabake) - 0pkt.
Podsumowanie:
- Assasin's Creed - Blades of the Future
Witcherek01
AlmostNoRuby: Mam dość mieszane uczucia dotyczące tej gry. Z jednej strony, gameplay jest sympatyczny - skakanie po budynkach zrealizowane trochę koślawo, ale nie jest źle, wygląd walki wygląda ciekawie bo wygląda jak zoom z mapy - z drugiej... czuć mocno że to fangame/bootleg. Dubbing jest mocno technicznie nierówny, raz głośność jest normalna, raz jest za cicho, raz mocno słychać odszumianie czy tam inny proces usuwania echa, pod względem wykonania jest niezły, choć czasami słychać że aktorzy chcieli za mocno. Temat znowu nie aż tak źle zinterpretowany. A, i zbieranie rozrzuconych kartonów jako zadanie poboczne... jeez.
Podsumowując, wyszedł średniaczek z potencjałem.
Kleo: Hm, Ezio skakał, skakał... na pewno do śmietników?
Yoroiookami: Na początku projekt mi się nie spodobał, ale potem się do niego przekonałem. Dubbing pomimo kilku śmiesznych momentów był bardzo mile widziany. Parkour był całkiem przyjemny, a system walki pomimo dużej losowości, nie odstraszał. Jeżeli gra się jeszcze rozwinie, na pewno zagram w nią od początku do końca.
- Bajka
Tautulas
AlmostNoRuby: Pierwsze co się rzuca w oczy to grafika zewnętrzy. Nawet sympatycznie wyglądająca roślinność, wygląda na wyciętą z jakiś zdjęć. Czasami występują tam problemy z kolizją. System walki może nie jest aż tak tragiczny jak słyszałem, ale niedziałające niektóre umiejętności (np. skill leczenia) dają w kość. Wykorzystanie tematów jest... praktycznie żadne? Występuje w zasadzie tylko w złagodzonej wersji proroctwa, które dziadziunio opowiada jako bajkę przed snem... i to wklejone na siłę wszystkie trzy, gdyby były same świnki z ciastkiem, bym się nie obraził. Chyba lepszy rydz niż nic?
Na początku nie wiadomo o co chodzi, na szczęście(?) z czasem się ją zaczyna trochę ogarniać.
Kleo: Myślałam, że ktoś mi porządnie opowie jakąś ładną bajkę...
Yoroiookami: Spodobał mi się sposób opowiedzenia historyjki, oraz (mimo wszystko) system walki. Niestety nie dotarłem do momentu w którym wiadomo na który z tematów jest gra, bo w późniejszych etapach przejście dalej było dla mnie niemożliwe.
- Bellum
Dakla
AlmostNoRuby: Po rozmiarze gry i filmach, które na początku powodowały przekroczenie zamierzonego limitu rozmiarowego(!) spodziewałem się czegoś grubego. Skończyło się na średniaku, i to z niższej półki, z koślawym systemem walki.
Kleo: Związek z tematem konkursu wydał mi się co najwyżej luźny, ale intro całkiem ładne.
Yoroiookami: Według mnie, intro na początku jest niesamowite i strasznie przyciąga. Niestety gra straciła u mnie punkty w momencie poznania systemu walki. Był za bardzo sztywny i niepotrzebnie zawiły. A wielka szkoda, bo spodobał mi się klimat i chętnie pograłbym dalej.
- Enemy_State
Vodun
AlmostNoRuby: Na początku było fantastycznie, klimat niezły, edytor postaci pozytywnie mnie zaskoczył, w tym wybór klas. Pierwsza misja narobiła jeszcze większego „smaka”. Dziwnie natomiast został rozwiązany system walki, a bardziej umiejętności w nich. Mamy kilka pukawek, myślę, pewnie się różnią zużyciem jakiś nabojów, paska BTR czy czegoś, ale... nie. To po co dawać taki wybór broni skoro i tak będziemy korzystać tylko z najmocniejszej bo nie różnią się niczym oprócz damage'a? Po tym... gra się po prostu kończy. Jakby autorowi czas się skończył, albo nie wiedział, jak to dalej pociągąć, i aby przedłużyć przygody z grą, zachęca do szukania innych wariacji zakończeń tego samego. Trochę szkoda.
Kleo: Sporo obiecujących przygotowań, szkoda, że potem roboty niewiele.
Yoroiookami: Pomysł z tworzeniem postaci był bardzo fajny. Niestety mój wybór nie miał wielkiego wpływu na to co działo się w grze.
- Ezechiel Jones i Klątwa Czarnej Świni
Crashykk
AlmostNoRuby: Fabuła ma ze sobą problem w pierwszej połowie gry. Wmieszane do sympatycznej fabuły inspirowanej przygodami słynnego archeologa zostały dziwne, znane wszystkim miny z memów oraz nadmiar emotek w dialogach, które psują początkowy klimat i nieco tożsamość. Na szczęście później jest lepiej. Niektórzy mogliby marudzić na standardowe walki, ale mi tam pasują. Muzyka czasami jest nieco dziwna i czasami grafiki nie zrobione w głównym stylu (Time Fantasy?) się odbijają od reszty ale tak... jest nieźle.
Kleo: Niby to oczywiste, że zombie też miały kiedyś jakieś życie, ale dziwnie rzadko się o tym mówi...
Yoroiookami: Projekt dosyć pogodny, barwny, wypchany zakręconymi zdarzeniami. Widzę też podobieństwo w ilości emotek użytych w naszych grach. Niektóre momenty są cudowne - moim ulubionym była oczywiście restauracja. Końcówka bardziej mnie rozbawiła niż zasmuciła, może jestem wilkiem psychopatą?
- Fortune 47
Kryzz333
AlmostNoRuby: Świetnie stworzony cyberpunkowy świat – me gusta! Klimat znowu mocno czuć i to w dobrym słowa tego znaczeniu. Klimatowi komplementują pasujące grafiki, a muzyka potrafi zbudować odpowiedni klimat. Krytykowany czasami system walki wymaga przyzwyczajenia i zrozumienia jego reguł (co zajmuje sporo czasu, zwłaszcza, że jest zabugowany), ale dla całej reszty warto się przez to przemęczyć.
Kleo: Gdyby nie nawała bugów, to byłby niemal perfekcyjny świat.
Yoroiookami: Fabuła mnie niestety nie wciągnęła, ale rozgrywka była na tyle fajna że nie miało to znaczenia. Szczególnie mini-gierka ze strzelaniem bardzo mnie wciągnęła. Pomimo setki porażek, wciąż próbowałem przez nią przebrnąć i wcale się nie nudziłem. Generalnie widać wiele bardzo ciekawych pomysłów.
- Gang Szlam
Keibi
AlmostNoRuby: Sympatyczna gierka, muszę przyznać. Klimat PRL-u leje się z ekranu. Graficzki przyjemne i kompletnie nie przeszkadza, że są one właściwie przerobionymi grafikami dla RPG2k3. Muzyka również świetnie buduje klimat. Granie w ten tytuł jest przyjemne i różnorodne, autor stara się, aby nam się nie nudziło – raz, bardziej skradankowo, szperamy po banku, raz są zagadki logiczne, raz jazda samochodem (która, tak na marginesie, jest zrobiona nieco koślawo moim zdaniem). Podobało mi się, muszę przyznać.
Kleo: Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek to powiem, ale elementy zręcznościowe są łatwiejsze od zagadek.
Yoroiookami: Cholernie wciągająca gra, bardzo żwawa i konkretna. Większość mini-gierek zdecydowanie mi się podobała. Nie podobały mi się za to zagadki, wymagające korzystania z wyszukiwarki internetowej. Mimo to, świetnie się bawiłem od początku do końca.
- Kejk Story
Kitabake
AlmostNoRuby: Kolejny średniaczek RTP. Przynajmniej lepszy od innych konkursowych średniaczków fabularnie i miło że jest tam jakaś zagadka. Do systemu walki trzeba się przyzwyczaić, ATB nieco konfunduje na początku, ale potem, gdy zna się już wszystkie skille bohaterów jest całkiem nieźle.
Kleo: Powiadają, że są rzeczy, których nie da się kupić za pieniądze. Kłamią.
Yoroiookami: Kejk Story jest pełne świetnego humoru, kilka momentów bardzo mnie rozśmieszyło. Spodobał mi się też luźny system walki. Niestety przez własną głupotę nie było mi dane jej ukończyć. Na pewno w końcu mi się uda...
- Magu i Czachor
McLaren
AlmostNoRuby: Ech... gra jest kompletnie nie na temat, chyba że autor zinterpretował jeden z nich jako „świńskie treści”. Sama relacja pomiędzy głównymi bohaterami... nie jest tragiczna. Miło, że nie ma wielu walk, a zamiast nich są minigierki. Reszta fabuły taka meh, głównie oparta na żartach rodem z przedszkola czy podstawówki. I nie chodzi mi o stereotypy i żarty dotyczące czarnych (w ogóle, skąd oni się tam wzięli, roślinność wyspy na to nie wskazuje, ale tam, czepialstwo), ale serio, rozpoczynanie gry pierdzeniem i kupami na podłodze?
Kleo: Miały być ciastka, szlamy i świnki, a nie produkty przemiany materii...
Yoroiookami: Wstyd mi trochę, bo gra miejscami mnie śmieszyła. Czasem przez teksty postaci, a czasem ten obrzydliwy bezwstydny humor. Tak naprawdę grało się całkiem przyjemnie, jeżeli pominę te okropne ustawienia głośności dźwięku. Niestety nie znalazłem żadnego z tematów w tym projekcie.
- Pig Heist
Revlis
AlmostNoRuby: Po nieco przydługawym intro szok. Raz, że grafiki są z góry, a nie ze zwykłego, mejkerowego rzutu, dwa, gameplay jest zupełnie inny od tego standardowego. W tej formule i ramach czasowych się to sprawdza. Musimy znaleźć trzy świnie w wielkim chlewie na czas. Sympatyczny gameplay, klimatyczna muzyczka mieszająca z jakimiś irytującymi tekstami. Grało się przyjemnie.
Kleo: Tyle biegania i szperania, żeby się dowiedzieć, że nie dostanę mojego ciastka?!?
Yoroiookami: Ze wszystkich gier konkursowych, ta wciągnęła mnie najbardziej. Nie wiem, czy to przez cycki, czy przez losowe ustawienie przedmiotów i ograniczony czas. Bawiłem się świetnie od początku do końca i będę wyczekiwał bardziej satysfakcjonującej wersji - udało mi się zebrać wszystkie karty, a moją nagrodą był bloczek tekstu. </3
- Slime Wars
Adrapnikram
AlmostNoRuby: Kolejny fajny koncept. Pomimo dużej ilości zasad, które trzeba za pierwszym razem przetworzyć, po dłużej chwili da się to ogarnąć. Stylizacja karcianki, wraz z jej autorskimi grafikami szlamu i innych przeciwników, wypada świetnie, zwłaszcza z tą „odślizgłą” czcionką. Gra nie jest aż tak trudna jak się wydaje po ilości zasad – czasami wręcz trzeba się postarać, żeby przegrać.
Kleo: Wprawdzie zasad nie pojęłam ni w ząb, ale i tak jestem największa gangsta w mieście.
Yoroiookami: Będę szczery - tutorial w tej grze był do niczego, a nawet trochę niepotrzebny. Po kilku grach można było łatwo zrozumieć zasady, a najniższy poziom trudności wybaczał wiele błędów. Mechanicznie gra jest super i dosyć mocno mnie wciągnęła. Zagrałem przynajmniej cztery czy pięć razy. Grafika też ma swój urok - widać nakład pracy autora.
- Świnie w kosmosie
Sefiro
AlmostNoRuby: O, kolejny tytuł który mi się podoba. Interpretacja świnkowego tematu prima sort. Sama historia sympatyczna, czuć klimat i inspiracje – ale tutaj to nie jest zła rzecz, wręcz przeciwnie. Charaktery dobrze zarysowane, przygoda przednia. Dobra, śmieszkowa fabuła w dobrej, śmieszkowej grze. Do walki ani audiowizualiów nie mam co się przyczepić.
Kleo: Raciczki kapitana robią robotę, żelki i kapusta też.
Yoroiookami: Przygody świnek w kosmosie były po prostu urocze. Spodobały mi się żarciki i zwariowana fabuła. System walki nie był bezlitosny, za co byłem wdzięczny. Końcówka gry była dosyć nieoczekiwana i nie byłem pewien jak zareagować. Kawał dobrej roboty.
- Trzy Małe Świnki
Soul
AlmostNoRuby: Kolejna dobra gra, oraz kolejny projekt który świetnie przedstawił świniakowy tytuł. Postacie w grze są dobrze zarysowane, każda ma swoją osobowość i jest inna. Nic się nie zlewa. Dobre jak na przygodówkowy gatunek gry. Zagadka, pomimo powolnego rozpoczęcia (związanego również z tempem postaci) wciąga. Muzyka buduje klimat. Grafiki, zwłaszcza, że wykonane samemu, co jest imponujące na czas wykonania, robią robotę.
Kleo: Pewnie gdzieś jest dobre zakończenie, ale gdzie..?
Yoroiookami: Ta gra wywarła na mnie takie wrażenie, że przedawkowałem herbatę. Twórcę nazwałbym geniuszem, ale jestem na to zbyt niemiły. Graficznie gra jest piękna, gameplay też ciekawy. Postaci są na swój sposób barwne i łatwe do rozpoznania. Wciąż odczuwam silną potrzebę poznania wszystkich zakończeń. Wielkie brawa dla autora.
Tabelka z Głosami:
http://rpgmaker.pl/strona/imprezy/konkur...-glosy.png
Bardzo dziękujemy wszystkim za udział. Każda z gier konkursowych była wyjątkowa na swój sposób. Bardzo ciężko było nam wybrać pomiędzy niektórymi projektami, ale dla głosujących wszystko wyszło zupełnie przejrzyście. Gratuluję udanych projektów zwycięzcom.
Pomimo kilku potknięć, mamy nadzieję że wszyscy dobrze się bawili. Kto wie, być może za rok spróbujemy ponownie.
Chciałbym podziękować pozostałym organizatorom za cierpliwość i pomoc, administracji też.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-19 01:13 przez Yoroiookami.)
|
|