Najlepszy RPG Maker
Aktualny czas: 28-04-26, 10:10 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Ankieta: Najlepszy RPG Maker? (wybierz 1 lub 2)
95
2000
2003
XP
VX
VX Ace
[Wyniki ankiety]
Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Odpowiedz 
Najlepszy RPG Maker
Draken Offline
*

Liczba postów: 50

RE: Najlepszy RPG Maker

(02-05-13 14:24)Viuu napisał(a):  (wygląda na to, że bardzo lubię się czepiać)...

Jak rzep psiego ogona! mrgreen

Ale wracając do tematu, ja akurat teraz używam starego laptopa z Vistą, który mi się wykrzaczył już chyba kilkadziesiąt razy a Ace chodzi mi wyśmienicie. Tylko, że jak ty używasz (bez obrazy) przedpotopowca, to się nie dziw, że coś ci się tnie.

Mi się by podobała hybryda XP z VX (może niekoniecznie Ace) tzn. nielimitowane tilesety, styl XP połączony z wielością kolorów i łatwością VX. A na razie to wybieram VX Ace, bo trochę haczy o XP. To tyle.

Polskie, ostre, hard science-fiction!
03-05-13 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Wybierzcie sobie ten, który wam najbardziej pasuje XD

95 - jest niezły. Bardzo skromna grafika ma swój urok. Nie jest trudno ją tworzyć. Dziwne pomysły na sejwy itd. Program średnio mi odpowiada. ZAGRAŁEM jednak w kilka gier i muszę powiedzieć, że ta skromna grafika i dobre pomysły owocują niezłym klimatem, bo program nakazuje skupiać się na tym,
aby gra wciągała fabułą. Wiem jednak, że dziwnie tworzy się na nim gry - brak zmiennych itd. 6+/10

rpgmaker 2K3/2003 - praca jest nie do podrobienia. Nikt nie skopiuje rzeczy, które stworzysz/twojego kodu gry itd. To jest awykonalne. Wszystko się łatwo tworzy do grafiki nie trzeba stosować photoshopów wystarczy paint i jest to stosunkowo proste do wykonania i nie zajmuje wiele czasu, a i tak efekt jest POTĘŻNY I WYRAŹNY i niekoniecznie anime/manga w dodatku program nie narzuca grafiki i stylu gry typowego dla anime/mangi - można zrobić opowieść niemal w każdym stylu np: w stylu polskim/własnym i będzie to trzymać mega klimat z grafiką (zasobów są dziesiątki tysięcy, we wszelakich stylach i łatwo samemu dorobić brakujące grafiki) Dorabianie własnych grafik zajmuje niewiele czasu wiec można pogodzić robienie gry z dorabianiem ewentualnych grafik (SKACIU na przykład robi swoje gry robiąc całą grafikę od zera ręcznie w paincie) Liczne dodatki ułatwiają tworzenie (nadal powstają np: obsługa myszki, inne formaty muzyki itd.) W pełni zasłużone 10/10

2K jak wyżej, ale ocena 2 oka mniej 8+/10 bo ma mniej dodatków od fanów i parę głupotek - zwariowany player midi i do mp3 trzeba stosować dziwną łatkę. Zasoby są identyczne jak do 2k3.

VX/VX ACE - programik do robienia gier w stylu anime/manga z humorem lub klasycznych jrpgów w stylu 8bitowych jrpgów z nesa z ładniejszą grafiką. Wszystko jest tu słodkie/cukierkowe i mangowe/anime nadaje się do gier stawiających na tony humoru i tyko w stylu japońskim manga/anime. Poprzez grafikę i ogromną trudność jej wykonywania i czas na nią poświęcany (przymus korzystania z photoshop itp.) i zbyt mangowy/anime cukierkowy klimat program nie daje tak dużej swobody jak 2k/2k3 i głównie poprzez styl grafiki swoboda wg. mnie dla tworzonych gier jest ograniczona - trzeba wybrać czy być grafikiem czy robić gry - ewentualnie totalnie siedzieć w tego typu jrpgach/anime/mandze by dobrze korzystać dostępnych zasobów....W VX/VX ACE Trzeba tworzyć gry z tonami humoru/muzyką stylem anime/manga, by wszystko do siebie pasowało. Jeśli ktoś ma zamiar robić 8bit jrpg, albo gierkę nastawioną na styl anime/manga to spokojnie niech daje sobie tym programom 10/10 do innych zastosowań 6/10 - wg. mnie bardzo utrudnione.

RPGMAKER - XP jak wyżej program do robienia gier stricte japońskich w stylu anime/manga. Znów grafika jest zbyt anime/manga, by jakoś od tego stylu odchodzić, ale na pewno mniej anime/manga niż w vx/vx ace. Nadal trudność robienia grafiki jest za wysoka i wymaga nauki specyficznych programów graficznych, a czas na tworzenie takiej grafiki jest bardzo długi - znów dylemat przychodzi kiedy chcesz stworzyć coś własnego - zostać grafikiem czy robić gry....Jeśli masz zamiar robić coś w stylu anime/manga możesz sobie używać XP - sprawdzi się, ale przez tony warstw, których trzeba używać by robić np: mapy robienie lokacji jest czasochłonne i robienie gry może zamienić się w budowanie mapek...i na tym może się skończyć. Ogólnie 5/10, a do zastosowań typowo anime/manga 8/10

Polecam 2k3, a jeśli ktoś lubi Japonie (chce tworzyć gry w takim klimacie) lub/ i ma jakieś szalone pomysły niech śmiało korzysta również z vx czy vx ace...mogą się okazać w niektórych wypadkach lepsze niż przy korzystaniu z 2k3 (!)

Kwestia to dobrać program do tego co chce się stworzyć i viola...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-13 15:36 przez X-Tech.)
03-05-13 15:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Co do VX/VX Ace się nie zgodzę, że tylko do mangi/anime. Są resourcepacki w innych stylach (Samurai, SuperFantasy, czy jak to tam szło - chodzi o te w "zachodnim" stylu, itd.).

Nikt ci też nie broni odpalić Painta i zrobić samemu grafik. Oczywiście nie będą tak dobrze wyglądać jak grafiki z RTP, ale jak nie będziesz ich mieszał, to nie będzie problemu.

Ogólnie, maker jak maker. Można zapomnieć o RTP jak się go nie lubi i stworzyć własne grafiki. Dodatkowo grafika 32bit ułatwia sprawę - nie musisz robić "hiper realistycznej" gry, ale też nic cię nie ogranicza jak chcesz takową zrobić (np. bazując tilesy, panoramy i charactersy na zdjęciach - widziałem taki patent w jednej zagranicznej grze, chyba na XP, niestety nie pamiętam tytułu. Gościu normalnie "filmował" poszczególne postacie, a potem wycinał i dopasowywał do wymagań RM klatka po klatce, tilesety też były bazowane na zdjęciach).

//edit: A ja ciągle czekam aż Angius podsumuje twoją prowokację w Ace.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-13 01:02 przez Rave.)
04-05-13 01:01
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

XD

podpowiedzi:

Nie istnieje coś takiego jak styl samuraj.....xd lepiej zacznij od pokazania screenów z gier, które tego używają na początek jeśli faktycznie coś takiego istnieje ( nie jest w stylu anime) i ma zastosowanie. Po drugie to brzmi jak paczki tematyczne, a nie style grafiki...zróbmy sobie przygodówkę w czasach współczesnych na stylu grafiki samuraj...hahah xd

Grafiki w paincie do nowych makerów ? Nie zrozumiałeś pierwszego posta powiem wprost - Wyjdzie "wspaniała grafika" jak w miasteczku nowoczesnym, albo zwiczych opowieściach i tonie różnych np: zagranicznych projektów, których trailery są na youtube do których grafikę robiono w paincie - koszmar, kicz to mało powiedziane (!)...Do robienia przyzwoitej grafiki w VX/VX ACE/XP trzeba być grafikiem potrafiącym robić grafikę efektami photoshopa (!) koniec i kropka...Rozdzielczość wymaga, by znać się dobrze na tworzeniu grafiki efektami...

Podpowiedź 3: rozdzielczość - tak się tworzyło grafikę 2-d (focąc modele itd.)w starych komercyjnych grach (kiedy zaczęto zwiększać rozdzielczość w 2-d), ale ogólnie taka grafika jest okropna I KICZOWATA (zdjęcia modeli/zdjęcia ludzi) nie stosuje się jej w obecnych grach, bo zyskała rangę obrzydliwej. Zbyt to osobliwe i nie nadaje się do większości gier, a i roboty z tym 100x więcej...szukanie rozwiązania na siłę...to i tak skazuje na wybór czy robić grafikę czy robić grę - co sprowadza do robienia gier w stylu anime w nowszych makerach...."problemu" to nie rozwiązuje.

edit:

też się nie mogę doczekać dowiem się co takiego stworzyłeś dla mnie :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-13 15:31 przez X-Tech.)
04-05-13 15:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
thieffer119 Offline

Liczba postów: 31

Ciężko powiedzieć, co do 95 i 2000 to nie wiem, bo nie używałem, 2k3 spoko, dużo możliwości i rozbudowane zdarzenia. Jak dla mnie, XP walczy z VX, jeżeli chodzi o obsługę, lepszy jest VX, jeżęli chodzi o grafiki- XP. Co do samej rozgrywki, to VX wydaje mi się taki trochę "cukierkowy". Chodzi mi o to że tworzy się w nim najczęściej jakieś minigry, krótkie i proste RPGi. (Bez urazy dla wspaniałych twórców jak INRE czy Angius). Ale można w nim tworzyć też poważniejsze gry. Ja jednak wolę XP, bo od zawsze go używałem, jakoś bardziej mi podchodzi. Chciałem kiedyś zmienić się na VX, ale po prostu nie mogę. Nie wiem, może to kwestia jakichś sentymentów czy cuś, ale po prostu wolę XP i nic tego nie zmieni. Ale marzy mi się RM, który łączyłby ze sobą obsługę i możliwośći VX, oraz grafikę i rozgrywkę XP.
04-05-13 15:22
"Pomógł" przyznał(a):
MrDawnok Offline
*

Liczba postów: 30

X-Tech napisał(a):Nie istnieje coś takiego jak styl samuraj

http://rpgmaker.pl/?co=download&typ=programy - (pod tematem: Rpg maker vx 1.02.

Samuraj add-on, nie to wcale nie jest styl samuraj tylko...Japonia...tak...

A co do painta to sam kiedyś edytowałem w nim grafiki(mieszałem różne elementy),a potem przerzuciłem się na gimpa. Dużo grafik da się stworzyć w generatorze "Ejsa", albo znaleźć na internecie, nie zauważyłem aby ktoś narzekał na brak grafik czy trudność obsługi gimpa...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-13 19:28 przez MrDawnok.)
04-05-13 19:20
"Pomógł" przyznał(a):
thieffer119 Offline

Liczba postów: 31

Wiem co pisałem, ale coraz więcej rzeczy skłania mnie żeby przerzucić się na VX lub na ejsa :P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-13 00:21 przez thieffer119.)
04-05-13 21:39
"Pomógł" przyznał(a):
Narzew Offline
*

Liczba postów: 27

Dla mnie najlepszy jest Rpg Maker Xp.
Jestem programistą Ruby'ego (RGSS i RoR też) więc lubię się pobawić w skryptach ;) Podoba mi się też struktura Rpg Maker'a Xp.
W Rpg Makerze Vx i VxAce denerwuje mnie sporo rzeczy (nie będę ich tu wymieniał). Po prostu nie lubię ich struktury, według mnie pisanie do nich skryptów jest trudniejsze itd.
II po Rpg Makerze Xp godnym polecenia makerem jest Rpg Maker 2k/2k3. Po prostu gry tam działają płynnie i się nie tną. Niestety nie ma możliwości skrypterskich, aczkolwiek są takowe roższerzenia.
III po Rpg Makerze Xp godnym polecenia makerem jest Rpg Maker 95 ;)
Może to jest stara wersja tego programu, ale jednak można zrobić w nim ciekawy projekcik, i na dodatek gry działają pod starymi 16-bitowymi systemami ;) A jednak pod Windowsem 95 (3.1 i starszych na DosBoxie nie testowałem ale warto), odpalenie takiej gry było by .. fajne :), szczególnie że w tamtych czasach nie było nowinek graficznych itp.

No i tyle ode mnie ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-13 23:50 przez Narzew.)
04-05-13 23:49
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

Pakitos lubię 2k3, ale trochę po zawyżałeś oceny xD inne rpg makery nie są złem, może mają inne funkcje albo ich brak ale na nich też normalnie się da tworzyć, co prawda nie popieram skryptów, ale jak juz są to niech będą~
10-05-13 17:23
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Narzew napisał(a):II po Rpg Makerze Xp godnym polecenia makerem jest Rpg Maker 2k/2k3. Po prostu gry tam działają płynnie i się nie tną. Niestety nie ma możliwości skrypterskich, aczkolwiek są takowe roższerzenia.

Można pisać skrypty w DYN RPG za pomocą C++
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-13 19:09 przez X-Tech.)
10-05-13 18:54
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS