Oczekiwania
Aktualny czas: 28-04-26, 21:21 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Oczekiwania
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

serce Oczekiwania

Mam pytanie ogólne do miłośników RPG i Dungeon Crawlerów. Czego oczekujecie od tego typu gier? Nie gram w zbyt wiele takich gier i zastanawiałem się ile z elementów tych gier gracze lubią, a ile nie znoszą. :klaszcze:
Na przykład - czy jest sens ograniczenia wielkości plecaka? (lub systemu wagi przedmiotów)
System sam w sobie fajny i pewnie czasem się przydaje, ale pamiętam że na przykład w Wiedźminie 2 oszukiwałem bo nie miałem ochoty latać w tą i z powrotem. Co prawda planowałem dodać możliwość zdobycia "torby bez dna" w projekcie, ale dobrze by było wiedzieć co inni gracze o tym myślą.
Tak samo z questami na przebiegnięcie z punktu A do punktu B. Dla mnie takie rzeczy są stratą czasu gracza. :ehe:
Czy któreś z minigier w grach się wam podobały? Jeżeli tak, to na czym polegały?

Dużo mam pytań tego typu. Za dużo na ankietę. Jeżeli macie jakieś inne przemyślenia, to proszę o podzielenie się nimi. smiles To dla dobra przyszłych projektów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-16 23:45 przez Yoroiookami.)
21-06-16 23:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

RE: Oczekiwania

Jeśli w grze można co jakiś czas spotykać handlarzy, to ograniczenie plecaka jak najbardziej spoko. Ja jestem RPGowym chomikiem, włażę wszędzie i zbieram wszystko. Lubię też ulepszanie ekwipunku, czy to za pomocą dodawania pospolitych klejnotów, czy też genialny system łączenia dwóch identycznych przedmiotów w jeden taki sam, ale o wyższych statystykach. Questy z A do B - jak najbardziej, jeśli w widoczny sposób pozwolą mi rozwinąć postać. Lubię klasyczny roleplay w grach i czasem w ramach odskoczni od fabuły lubię wczuć się w jakąś rolę pasującą do świata. Najczęściej podciągam się pod najemnika "ubij/upoluj/odbierz dług" :D
Co do minigier to najważniejsze jest by były spójne klimatycznie ze światem. Minigry typu przesuwanie beczek bądź bieganie z miejsca w miejsce na czas są spoko, ale tylko (meh) spoko. Lubię w grze RPG pójść do karczmy i pograć w kości bądź wziąć udział w konkursie picia :D
Ważnym elementem dla mnie w grze RPG jest też interakcja ze światem. Lubię czuć się jego częścią, nie jako gracz a jako wykreowana przeze mnie postać. Świat ma żyć własnym życiem i nie przejmować się mną. Niewiele jest gier które spełniają to oczekiwanie, ale jednak są (system Dark Eye - gra Drakensang).

A już całkiem marzeniem byłaby gra RPG na tyle duża bym mógł się zgubić zwiedzając jej świat :3

Sam nie wiem czy coś tworzę.
22-06-16 00:23
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Hm. Co prawda z dungeon crawlerów grałem tylko w Etrian Odyssey, ale naprawdę podobała mi się taktyczność systemu walki - guardian na froncie blokuje ciosy, podczas gdy tyły prują czarami, strzałami i buffami. Wyśrubowany poziom trudności daje o sobie znać w tej serii.

No i też fajnie jest tworzyć własnych party memberów, wybierać im klasy postaci i takie tam. Coś, czego u nas nie widziałem... nigdy :co: a takie tworzenie własnych scenariuszy jest naprawdę fajne, jak się do tego podejdzie w ten sposób. No i do tego dochodzi spora doza replayability.

Czyli tl;dr gameplay i replayability - potrzebne elementy do dobrego dungeon crawlera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-16 04:51 przez Amelanduil.)
22-06-16 04:51
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Bardzo przydatne przemyślenia. Też bardzo lubię w grach eksplorować. Chociaż mam wrażenie że taki Gothic II zachęca gracza do oszukiwania. Zwiedzać w grze można jeżeli lubimy umieranie. I do tego przez całą grę mam wrażenie że mam za niski poziom na wykonanie 90% zadań. W moim najnowszym projekcie nie przewiduję całych party, więc będę się musiał zastanowić nad urozmaiceniem walki. Zastanawiam się też jak wielu graczy lubi random encounter z potworami. Pewnie zdecyduję się na potwory chodzące po mapie. Chociaż ciężko uzasadnić, że przejście na mapę obok kończy pogoń, a z kolei ustawianie pogoni na wszystkich mapach jest czasochłonne. :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-16 01:28 przez Yoroiookami.)
23-06-16 01:23
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Random encounter to coś co najbardziej mnie odstrasza od gier. Co do pogoni, jest pewien skrypt który płynnie łączy krawędziami mapy a wtedy potwór jest w stanie cię gonić nawet na kolejnej :)

23-06-16 12:17
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Jeżeli jest taki skrypt do Ace to byłbym wdzięczny gdybyś go podesłał. smiles

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-16 16:09 przez Yoroiookami.)
23-06-16 16:07
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Nie wiem czy jest do Ace, wiem na sto procent że jest do XP bo kiedyś się nim bawiłem :)

23-06-16 22:50
"Pomógł" przyznał(a): Yoroiookami
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

(23-06-16 16:07)Yoroiookami napisał(a):  Jeżeli jest taki skrypt do Ace to byłbym wdzięczny gdybyś go podesłał. smiles

http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?...cted-maps/
Prosz.
24-06-16 01:56
"Pomógł" przyznał(a): Yoroiookami
Yoroiookami Offline
*

Bardzo wam dziękuję smiles naprawdę się przyda.

17-07-16 16:28
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS