Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową)
Aktualny czas: 21-03-23, 22:24 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową)
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową)

@Deuce: To z kartami jest całkiem szalone i ciekawe jednak dla mnie ten sam motyw, że grasz sobie kawałkami papieru, a nie postaciami które naprawdę walczą jest mi średnio rajcowny ,bo jaką niby ma być rajcownością sam fakt, że kawałki papieru, które zostały wylosowane mają większą przewagę od kart oponenta ? Pomysł ciekawy, ale to tylko kawałki papieru to mi nie daje emocji, że tak napiszę.

@Mateusz: 2 tygodnie w miękko wyścielonej sali z klamkami lub bez.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-14 13:56 przez X-Tech.)
04-10-14 13:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Może jak by dopracować ten system, przykładowo karty można traktować podobnie do talizmanu Doshi, dzięki któremu możemy kontrolować daną istotę, Rycerz Cienia zostaje złapany do karty(coś w stylu uwięzienia ducha) później możesz go wykorzystać podczas walk.
Karty nie będą losowe, myślałem o łapaniu stworów do tych kart.
Przytoczyłem Yu-Gi-Oh dlatego że myślałem bardziej o uwalnianiu tych stworków podczas walk, tak jak ma to miejsce w Yu-Gi-Oh, potwór wychodzi z karty na pole bitwy i razem z bohaterem walczy przeciw wrogą.
Dlatego nie myśl o tym jak o kawałku papieru, tylko jak o potworach lub duchach uwięzionych w tych kartach.

Do tego kiedyś udało mi się zrobić coś podobnego na zdarzeniach, szybkie w wykonaniu a i przy modyfikacji trudno nie było.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-14 14:18 przez Deuce.)
04-10-14 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Dla mnie to nadal karty nawet jeśli się powie, że w jednej siedzi setka żołnierzy z bazukami, ale mimo wszystko system może być naprawdę ciekawy - problem jedynie taki dla mnie- to nie jest frajda coś takiego robić, bo to są nadal papierowe karty. Nie jara mnie to, ale może komuś się spodoba.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-14 16:02 przez X-Tech.)
04-10-14 14:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Mateusz nie łatwiej wyłączyć blokowanie mapy na czas walki XD, W twoich RMach to prosto zrobić, po co się męczyć z bitmapami itp.

A walkę podstawową z tłem w mapie najłatwiej jest zrobić w RM95, wystarczy na tło walki ustawić obrazek o wymiarach 1x1 piksela i co prawda wyświetli on się w rogu, ale nie powinien przeszkadzać XD.
05-10-14 00:05
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 983

(04-10-14 13:05)Deuce napisał(a):  Ja zawsze chciałem zobaczyć system walki w którym zamiast czarów mamy magiczne karty, coś w stylu Yu-Gi-Oh.
Przykładowo wybrałem klase wojownika, na start do dyspozycji dostaję trzy karty,
np. Legion, wzmocnienie i Rycerz Cienia.
System:
-Każdy bohater i przeciwnik ma poziom umiejętności, im wyższy poziom umiejętności tym więcej kart może przyzwać.
Walczyć może bohater przeciwko karcie i na odwrót.
-Każda karta zużywa się po upływie iluś tur, kiedy karta zniknie nie może zostać użyta drugi raz w tej samej walce.
-Karty bojowe można wyposażać w ekwipunek jak bohatera.
Wygląd walki:
--------------------------------------------------------------------------------------------|
Przeciwnik:np.Lodowy Czarodziej _____________________Poziom Umiejętności:3

Karty na polu:
-Szlam [Obrazek: 092-Monster07.png]

--------------------------------------------------------------------------------------------|

Gracz:Nick_______________________________________ Poziom Umiejętności:5

Karty na polu:
-Rycerz Cienia [Obrazek: general.png]

Menu --| |Atak| |Karty| |Plecak| |Ucieczka|

Bardzo ciekawy pomysł, Deuce. smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
05-10-14 18:38
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Yoroi, jeżeli zrobił byś grę z takim systemem i swoimi kartami :lala:
marzenie...

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
05-10-14 18:47
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 510

Można też zrobić walkę w iście samurajskim stylu.

Są 3 rodzaje ataków:
+zwykły
+z obrony
+przez obronę
Oraz cięcia podczas dobywania broni (dostępne tylko, jeśli nasza postać jeszcze nie dobyła miecza).

Jeśli weźmiemy:
Atak: zwykły, przez obronę, z obrony
Obrona: zwykły, zwykły, zwykły

A nasz przeciwnik:
Atak: zwykły, z obrony, przez obronę
Obrona: z obrony, z obrony, przez obronę

To przebieg walki jest następujący:
1. przeciwnik atakuje nas zwykłym atakiem i my się bronimy, po czym odpowiadamy mu zwykłym atakiem, przed którym on nie może się obronić, ponieważ oczekiwał ataku z obrony.
2. szarzujemy na przeciwnika, ponieważ on czeka, aż my potraktujemy go atakiem z obrony, po czym on nas uderzy z obrony. Mimo, że bronimy się przez zwykłym atakiem, nie dostajemy, bo on nie może atakować, gdyż wykonujemy atak przez obronę, którym go trafiamy.
3. przeciwnik atakuje przez obronę i nas trafia (broniliśmy sie przed zwykłym atakiem), ale my bo nie możemy uderzyć, bo broniliśmy się przed zwykłym atakiem, po odparciu którego sami moglośmy atakować.

Wynik:
1. My 1, przeciwnik 0
2. My 1, przeciwnik 0
3. My 0, przeciwnik 1
T. My 2, przeciwnik 1

Jeden z bardzo skomplikowanych systemów.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
06-10-14 17:28
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS