Co powoduje, że rezygnujecie z grania w grę z rm po odpaleniu ?
Aktualny czas: 28-04-26, 17:26 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
XBroX Offline

Liczba postów: 50

Zaczynacie grać w grę okazuje się niby OK i co powoduje, że ją rzucacie....Jakieś przykłady ?

Ja ostatnio gram w Grave Spirit. W sumie to klasyk. Buduje klimat przez tajemnicze lokacje, muzykę i grafikę. Wracam do niego co jakiś czas. Choć gra potrafi mnie przykuć w pierwszych lokacjach z czasem staje się dla mnie nieco nużąca i traci coś z klimatu grozy i tajemniczości.
Znów dotarłem do etapu z wybuchowymki grzybami i ta lekka muzyka i powtarzalne omijanie grzybów -min na rozciągnięte na dużych etapach sprawiły, że już mało co odpalam ten tytuł...schematyczność lokacji dała się we znaki w połączeniu z zatraceniem klimatu przez spokojną muzykę, która weszła do gry po około godzinie rozgrywki...Mam wrażenie, że z czasem miejscami autor nieco olał dopracowanie klimatu grozy i tajemniczości...mimo, że początkowe lokacje biją klimatem i zagadkowością. Zwykle to właśnie tu przestaję kontynuować granie...To dobry przykład jak można spartolić coś co staje się co raz gęstsze w klimacie - przez lenistwo twórcy. Mimo, że Grave Spirit to dla mnie klasyka RM to jednak nie jest to gra, która po kilku etapach chcę kończyć. Świetna jest tylko przez około pierwszą godzinę wg. mnie...Polecam zapoznać się z grą. Początkowo ma naprawdę solidny klimat.

http://www.mediafire.com/file/0w7wbgdkcv...Spirit.rar

Losowa gra wojenna z polskiego forum o rpgmakerze...Zapowiadana jako wojenna.

Zaczynam grać w grę i okazuje się, że z założenia z opisu mówi mi o wielkich rzeczach, w których biorę udział. Weźmy jakąś losową z forum, która mówi mi o wielkich wojnach i wadze zdarzeń. Czytam w opisie o udziale w wojnach i wadze działań dotyczących losów wojny, a co się okazuje ? Zostaje wrzucony do jakiegoś lasu i bezludnej wioski i muszę znosić grzyby, albo inne rzeczy...Jedyna gra z rma, w której czułem wojnę to seria Legion Saga. Tam autentycznie pokazano ciężar wojny i trochę jej rozmachu. Tworzyło się armię. Gromadziło ekwpunek dla swoich żołnierzy. Szczególnie extra jest Legion Saga 2. Kiedy gra opisuje mi rozmach to ja go oczekuję...okłamywanie w opisie gry to najczęstszy powód przez, który nie kontynuuję gry ponieważ opis nie oddaje tego co faktycznie się dostaje. Jeśli przykładowo gra w opisie przedstawia losy wojny ja chcę w niej uczestniczyć i czuć, że w niej uczestniczę. To ważne wg. mnie aby gra nie kłamała w opisie na temat jej rozgrywki i treści, abym potem nie czuł się rozczarowany.

Pustkowia Chaosu by Tag Team.

Gra, która polega na przewijaniu walk i czytaniu opisów przed kolejnymi arenkami zapełnionymi wrogami - jakież to mroczne lokacje odwiedzimy. Mimo, że gra zawiera w opisach elementy humoru i wydaje się dopracowana jest wg. mnie okropnie schematyczna i monotonna i tak naprawdę niedopracowana (!). Brakuje w niej prawdziwych postaci z krwi i kości i ich aktywności w trakcie gry oraz prawdziwej fabuły, która by prowadziła w jakiś sposób grę. Poza opisem nowej areny z potworami i opisem postaci na starcie praktycznie nic o postaciach nie wiemy, a przygód z nimi żadnych nie przeżywamy poza samymi walkami na standardowej turówce z rma xp, które wg. mnie no są nudne, bo poza tak naprawdę klikaniem w enter i wyborem użycia medykamentu, albo specjalnego ataku o niczym tu więcej nie decydujemy. To właśnie rozgrywka powinna być głównym elementem, który trzymałby tę grę - powinna podnosić ciśnienie i wciągać i być zróżnicowana. Wtedy nawet szczątkowa fabuła nie umniejszyła by frajdy....o rozgrywce, która jest monotonna i pozbawiona ciekawych elementów w sumie nie trzeba wspominać. Po prostu musisz stoczyć określoną ilość walk, aby móc iść do nowej areny...ale walki nie są czasu rzeczywistego, a więc po prostu wyklikujesz je...Kwestia gustu, ale gra mnie nie przekonuje w takiej formie. Wg. mnie twórcy mają potencjał, ale w tej grze go niewykorzystali - ba nie wykorzystali w pełni potencjału pomysłu. W sumie przecież gra z ideą walk i wysłania postaci w różne miejsca może przecież być bardzo ciekawa i zróżnicowana...może jakiś remake co ? ALBO kolejna wersja gry - dająca to co naprawdę wg. założeń obiecuje. Są przecież i plusy. Balans i pomysł. Ja osobiście bardzo się wynudziłem grając w to coś. Osobiście uważam pustkowia chaosu za grę okropnie nudną i zrobioną na odwal się... http://www.rpgmaker.pl/?co=gry&typ=rev&i...owiachaosu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-18 15:54 przez XBroX.)
18-03-18 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS