RPGi tekstowe
Aktualny czas: 28-04-26, 22:01 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
RPGi tekstowe
OzzY Offline
*

Liczba postów: 26

RPGi tekstowe

Witam,
Dawno już tutaj nie zaglądałem jednak gdzie indziej zapytać o tematy RPGowe jak nie tutaj. Przechodząc do sedna sprawy, ostatnio pracuje nad silnikiem gry RPG opartej w głównej mierze na tekście. Tutaj pojawia się pytanie do was po pierwszy czy graliście w gry oparte np. na Vallheru czy innych pochodnych tego silnika, jeżeli tak to czego wam tam najczęściej brakowało i czego byście oczekiwali więcej od tego typu produkcji?
18-05-15 19:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

RE: RPGi tekstowe

Ja grałem. Czego brakowało? Ciężko stwierdzić, w końcu każda gra bazowała na nieco innym uniwersum, każde miało swoje plusy i minusy. Czego oczekuję? KLIMATU. Ton klimatu wylewającego się z ekranu. Opisy pobudzające wyobraźnię, postacie z charakterem i duszą, wstawki fabularne w formie opowiadań, wierszy, ballad. No i oczywiście dobrą muzyką w tle nie pogardzę :D

Sam nie wiem czy coś tworzę.
18-05-15 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
OzzY Offline
*

Venesard,
Czyli bardziej rozbudowane opisy walki a nie tylko ile zadałeś obrażeń itp., co myślałbyś o tym by usunąć sztywną mechanikę i zamienić każdą podróż/walkę na coś w kształcie papierowej sesji RPG?
18-05-15 20:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Jestem jak najbardziej za :)

Sam nie wiem czy coś tworzę.
18-05-15 20:42
"Pomógł" przyznał(a):
Ramez Offline
*

Liczba postów: 25

Jestem, za. Sam się bawiłem w gry tekstowe, zarówno ich robieni jak i granie w nie. Moim skromnym zdaniem to, co wymienił venesard jest wystarczające. Oczywiście dobra fabuła, wyobraźnia, jakieś dodatki własne poprawiają znacznie efekt gry, no ale też odrobina tajemniczości, tak aby przebieg akcji nie był do zgadnięcia jest jednym z ważniejszych elementów. Wszystko to w dobrym połączeniu może wciągnąć jak niejedna z lepszych książek fantasy, albo bardziej.

Co do gier z vallheru itp. to nie grałem, a to co poznałem niestety padło razem z systemem na starym kompie.
19-05-15 20:32
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Grałem w Otchłań i było bardzo przyjemnie :) chętnie zagram w twoją grę

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
20-05-15 00:18
"Pomógł" przyznał(a):
OzzY Offline
*

Chce dać małe sprostowanie nie będzie to gra tekstowa w konsoli, całość będzie obsługiwana przez HTML5 i jakąś bazę danych do synchronizacji danych. Dzięki za informacje, zastanawia mnie czego oczekują gracze po mechanice.
20-05-15 17:06
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Hmm... sporej ilości możliwości wykorzystania otoczenia w walce :) p. na jakiejś lokacji na pagórku jest głaz a pod nim są żołnierze przeciwnego królestwa :) i zamiast walczyć z nimi możemy się zakraść na pagórek i zrzucić głaz :)

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
20-05-15 18:21
"Pomógł" przyznał(a):
Ramez Offline
*

Liczba postów: 25

Może coś w rodzaju zadań pobocznych z wieloma "rozwinięciami". Np. Spotykamy wyczerpanego uchodźce. Prosi nas o odnalezienie siostry zaginionej w górach w czasie ucieczki. Możemy iść dalej, poszukać siostry, obrabować go, zabić, albo coś mu dać. W wypadku systemu reputacji miało by to wpływ na to jak by nas postrzegały napotkane postacie, co rowna się niewielkiemu wpływowi na dalsze losy bohatera.

Moż coś takiego jak wpływ reputacji na możliwość podjęcia jakiegoś zadania.
20-05-15 22:23
"Pomógł" przyznał(a):
OzzY Offline
*

Wielkie dzięki za informacje. Zapomniałem wcześniej wspomnąć o tym, że gra będzie Mmo. Jeżeli mielibyście jakieś fajne pomysły z chęcią przyjmę i postaram się je dorzucić do kodu.
21-05-15 18:52
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS