Rpg Maker i Margonem - Wojna Światów
Aktualny czas: 28-04-26, 10:12 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

Uwaga! Temat ten postał po to by rozwiać wątpliwości odnośnie Margonem, zapobiec sprzeczkom na ten temat i wykryć plagiatorów. Jeśli masz jakieś uwagi odnośnie treści pisz na priv lub w postach.

Margonemska szata graficzna:
Cytuję: "Podobno gra jest zrobiona w RPG Makerze?
Nie jest. Posiadamy licencję na RPG Makera i początkowo rysowaliśmy w nim same mapki i używaliśmy grafik postaci, jednak wraz z rozwojem gry, zastępujemy te grafiki naszymi własnymi.
". Na chwilę obecną prawie wszystkie grafiki należą oficjalnie do Margonem. Wcześniej, gdy gra nie była tak rozwinięta korzystała z RTP i wygooglowanych charactersów różnych makerowiczów. W świecie Margonem funkcjonuje waluta dostępna za prawdziwe pieniądze: Smocze Łzy (SŁ). Doświadczeni gracze posiadający odpowiednią ilość SŁ i grafikę mogą wprowadzić do gry swój własny outfit. Cytuję: "
Wprowadzenie stroju indywidualnego gracza
150SŁ
Wymagania:

- gracz sam dostarcza odpowiednią grafikę,
- grafika postaci nie może być ściągnięta z Internetu lub chroniona prawami autorskimi,
- grafika nie może pochodzić z RPG Makera,
- jeśli gracz nie wykonał grafiki samodzielnie musi podać dane autora,
- wykonanie w technice pixel-art,
- zgodność z klimatem fantasy,
- grafika postaci zostanie sprawdzona przez kompetentną osobą i może zostać odrzucona, jeśli nie spełnia wymagań,
- format: gif z przeźroczystym tłem do 64kB,
- rozmiar klatki ruchu 32x48 px (szerokość x wysokość),
- grafika ruchu postaci powinna składać się z 4 kolumn i 4 rzędów w rozmiarze 128x192 (szerokość x wysokość),
- szerokość wszystkich kolumn oraz wysokość wszystkich rzędów musi być taka sama,
- grafika może posiadać dowolną ilość animacji dopóki nie przekracza 64kB,
- grafika postaci nie może opierać się na innych wyglądach indywidualnych ani na strojach z Karmazynowego Bractwa,
- grafika postaci może opierać się na strojach dostępnych wszystkim graczom,
- grafika postaci musi przedstawiać jedną z ras występujących w grach fantasy: człowieka, elfa, krasnoluda,
- grafika postaci nie może przedstawiać zwierzęcia ani potwora,
- grafika postaci nie może posiadać skrzydeł i innych atrybutów, które wskazywałyby na jej nieludzkie pochodzenie,
- grafika postaci nie może być współczesna, ani posiadać współczesnych dodatków,
- grafika postaci może przedstawiać tylko postać, nie może zawierać chowańców ani innych organizmów,
- grafika postaci nie powinna być wykonana w przesadnie jaskrawych kolorach, ani zawierać stroboskopowych animacji,
- gracz posiada 7 dni na darmowe wprowadzenie poprawek do grafiki postaci,
- przykład stroju indywidualnego znajduje się tutaj.
."
Najpopularniejsi graficy to: Enkar, Sweeney Todd, oraz artyści wykonujący prace zarówno dla zwykłych graczy, jak i odpowiadający za szatę graficzną gry (patrz góra) - Perski i Lordz.

Plagiaty typu "Moje najnowsze charaktersy":
Człowiek grający w Margonem ( a więc na pewno kilkoro ultimowiczów ) na pierwszy rzut oka rozpoznaje charakterystyczną szatę graficzną ( głównie chodzi mi o charactersy ). Gdy więc pojawiają się plagiaty typu:
Spoiler: (Otwórz)
Widać, że pochodzą ze świata gry. Update! Niedawno do gry wprowadzono darmowe outfity Lordza, ale te stare także znacznie różnią się od RTP. I jeszcze jedna sprawa: format plików graficznych Margonem to .gif a jak wiadomo Maker, a głównie RMXP obsługuje .png. Ruszcie głową! Od czego są łopatologiczne programy pokroju Paint'a? Cała trudność polega na otworzeniu pliku i wybraniu "Zapisz jako", oraz "Plik PNG". Więc gdy na starej Ultimie widzę komentarze typu: "Według mnie nie może to być kradzione z Margonem.pl, bo w takim bądź razie nie miał by zrobionych animacji do postaci , czyli te Charaktersy co najwyżej mogłyby być zrobione na stronie jakiegoś producenta który wykupił taką opcję żeby to mieć i wydał na darmowe pobieranie dowolnych postaci." to robi się smutno widząc jak niektórzy wypowiadają się na temat o którym niewiele wiedzą. Z góry przepraszam autora wyżej cytowanego postu, został on pokazany w celu zapobiegnięcia podobnym sprzeczkom i niejasnościom. Tak więc reasumując: Dość łatwo jest odróżnić zastrzeżoną grafikę Margonem od innych, jeszcze łatwiej jest przerobić kradzione grafiki na plik .png. Więc jeśli doczytałeś do tego momentu powinieneś szybko wykryć plagiatora wciskającego piracone grafiki przerobione w 2 sekundy w Paint'cie. Po drugie, mało jest grafików ( zwłaszcza polskich ) o podobnym do Margonem stylu, choć jak powszechnie wiadomo: "Wyjątki też się zdarzają.". Jeśli masz zatem wątpliwości co do grafiki, czy to pirat czy niekomercyjny prezent od innych makerowiczów, pisz do mnie na priv. Jestem artystą, także zielonym PXartystą, oraz graczem Margonem i moje bystre oko i znajomość Google'a pomogą zweryfikować źródło pliku. Mówię to absolutnie bez przechwałek, tylko po to by, jak już wcześniej napisałem "...rozwiać wątpliwości odnośnie Margonem, zapobiec sprzeczkom na ten temat i wykryć plagiatorów.".

Na dziś to na tyle. Jeśli masz jakieś wątpliwości pisz, pisz na priva i pod tematem. Postaram się pomóc. ;-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-14 21:06 przez Zvarr.)
04-05-14 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Rpg Maker i Margonem - Wojna Światów

Przecież grafiki z margonema są przechowywane tam u nich w takim samym formacie jak te nasze z RM, nie wiem czy to nadal działa, ale kiedyś podczas gry można było nacisnąć prawym przyciskiem myszy na jakiegoś gracza i kliknąć pokaż obrazek - i pojawiał się nasz RMowy charset.

Po prostu jak mamy wątpliwości używamy wyszukiwarki grafiki w google - charsety sa tam prezentowane jeszcze na forum, na pewno znajdzie jeśli było kradzione z margonem.

Jeśli zaś chodzi o styl, to lepszego pasującego do tilesetów inqusaitora (czy jak mu tam było) opartych na RTP RM wyobrazić sobie nie mogę.
05-05-14 08:52
"Pomógł" przyznał(a):
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

RE: Rpg Maker i Margonem - Wojna Światów

Nie do końca Cię rozumiem. Ale jakby co tilesety Margonem są robione z palety Inquisitora.
05-05-14 15:31
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS