X-Tech
Liczba postów: 876

|
Seria Obcy - Gry i Filmy (ALIEN ISOLATION premiera)
Co sądzicie o gierce ? Wg. mnie gierka zabija klimatem. Udało się jej stworzyć niesamowitą atmosferę na poziomie pierwszego filmu o Obcym. To pierwszy udany horror od premiery Amensia Dark Descent, który straszy w inteligentny sposób. Poza tym wyszła cała masa gierek akcji zahaczających o gatunek horror, ale w ogóle nie mających na celu straszyć jedynie serwować widok rozwałki, oraz jakiegoś amatorskiego chłamu (przeważnie z unity) silącego się nieudolnie na grozę (+ parę niezłych mini horrorów) , ale w końcu wyszło coś co zasługuje na miano prawdziwego horroru. Widać, że horror, który straszy w inteligentny sposób jest zrobić trudno dlatego coś aż tak dobrego dostaje się raz na ładnych parę lat. Muzyka i atmosfera kładą na łopatki. To pierwsza gra od Aliens Vs Predator 2 z 2001, która w trybie starcia człowieka z Obcym buduje niesamowity klimat, ale myślę że Alien Isolation jest nawet ciut lepsze od arcydzieła z 2001 - jest jeszcze bardziej ubrane w detale z filmu. Póki co te dwie gry to dla mnie mistrzostwo serii o Obcym natomiast nowy Alien to także kolejna gra, która zasługuje na miano prawdziwego horroru na jaki czekało się od premiery Amnesii Dark Descent, bo przecież te rozwałki akcji pokroju nowego Resident Evil w ogóle nie straszyły tylko były nastawione na masowe rozwalania Zombie, a Alien Isolation stawia na klimat zagrożenia czyli grozę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-14 18:02 przez X-Tech.)
|
|
| 12-10-14 17:42 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | |
Yoroiookami

Liczba postów: 985

|
|
| 12-10-14 17:54 |
|
X-Tech
Liczba postów: 876

|
RE: Seria Obcy - Gry i Filmy (ALIEN ISOLATION premiera)
Ja też jestem fanem serii. Pierwsze dwa filmy bardzo trójka już ciut mniej za uśmiercenie dwóch ważnych postaci (a w zasadzie 3xd) , ale ogólnie film OK, inspirujący dość i klimatyczny. Ma bardzo fajny scenariusz pomimo co najwyżej niezłego wykonania jednak uzupełnia całość jako trylogia - zawsze można potraktować dwie części nr1,2 jako właściwe , a trójkę jako sen xd. Czwórka to jakiś żart. Pierwszą drugą i trzecią cześć - każdą z osobna widziałem około 20 razy. Trójka jest niezła, ale ma niższy dużo budżet i cały świat jest oderwany od poprzednich i wykonanie też nie to, ale film jednak niezły.
Polecam też kupić Alien Vs Predator 2 z 2001 gra w trybie Marine również potrafi wstrząsnąć klimatem. Tam klimat, który uzyskano przypomina bardzo klimat filmu Aliens (2) (lubię sobie od czasu do czasu przejść w trybie marine na hard) natomiast nowa gierka ma klimat filmu Alien 1. Myślę jednak, że Alien Vs Predator z 1999 roku również ma w trybie marine niesamowity klimat choć mniej fabuły to jednak nadal jest to poziom tak wysoki jak w dwójce.
Dziwi mnie rozrzut ocen ALIEN ISOLATION większość pism daje około 9-10/10 tylko osoby, które oczekiwały że gierka będzie trudna, ale zaczęły grać na easy dały jakieś idiotyczne oceny około 6/10 w recenzjach (w wyborze poziomu trudności jest napisane, żeby grać na hardzie) Poza tym średnia ocen graczy to między 90-100% to mówi samo za siebie. Gra to arcydzieło. Na tę grę czekałem wieki. Jaram się nią tak samo jak Alien vs predator z 2001 i Alien VS Predator z 1999 a nawet trochę bardziej. Tutaj klimat filmu wręcz się wylewa. Arcydzieło.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-14 18:20 przez X-Tech.)
|
|
| 12-10-14 18:13 |
|