Tragedie RM'a
Aktualny czas: 28-04-26, 22:31 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Tragedie RM'a
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Tragedie RM'a

W tym temacie piszemy o swoich przykrych zdarzeniach z utratą lub zniszczonymi projektami i zgromadzonymi materiałami RPGmakera.
Ja mam 2 takie zdarzenia.

1. Wrzesień Rok 2013
Pisałem swoją drugą grę (pierwszą pisałem w 2012 ale miałem mało werwy i chęci) na komputerze PC brata (mój ma 11 latek) już miałem 40 min. gry i zamierzałem wstawić wersję demonstracyjną. Przełożyłem to "na po" wyjeździe w góry. Gdy wróciłem do domu ani brata ani jego PC nie było (wyjechał na stancje). Gdy przywiózł go z powrotem 5 mies. temu dysk był czysty jak szparka... Zrezygnowałem z pracy na 4 mies. Uważałem że poduczę się i zacznę robić dobry projekt...
2. 1 Marzec Rok 2014
Pisałem swoją trzecią grę na bazie wielkiego świata i wyboru niemal wszystkiego przez samego gracza. Postanowiłem dać bez dema. Gdy wyszedłem zagrać w piłkę moja ukochana mamusia (<--- to nie jest sarkazm:D) odłączyła komputer od kontaktu. Mój staruszek tego nie wytrzymał i się popaliły mu części. Teraz planuje kupić mini-lapka i na nim zrobić grę w 99% moją. Nie moje będą midi i animacje,
P.S, Trzeci projekt miał ponad 5,5 godz. rozrywki jak go odzyskam to go wstawię
02-03-14 03:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

RE: Tragedie RM'a

O Cholera, toś się rzeczywiście musiał ucieszyć (Marzec 2014)! Ja proponuje do każdej gry robić co jakiś czas zip, i przerzucić na MediaFire czy inne takie. Potem zapisz sobie link ( w realu, np. na karteczkach samoprzylepnych) i gdy Twój komp nawali odzyskasz choć część pracy (albo całą). Życzę Ci powodzenia w Twoich projektach ;-)
02-03-14 09:18
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

(02-03-14 09:18)Zvarr napisał(a):  Ja proponuje do każdej gry robić co jakiś czas zip, i przerzucić na MediaFire czy inne takie.

A ja proponuję zainwestować w Dropboxa i zapisywać projekty w folderze Dropboxa. Wtedy pliki twojej gry będą po każdym zapisie automatycznie backupowane w chmurze Dropboxa i w razie czego, po prostu instalujesz Dropboxa na nowej maszynie, wpisujesz swoje dane logowania i ci się wszystko ściągnie. Oczywiście będziesz też musiał zainstalować makera, no ale to małe piwko ;).

No i będziesz mógł pracować nad projektem z dwóch lub więcej kompów o ile są do neta podpięte, bo Dropbox będzie synchronizował pliki gry między nimi.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
02-03-14 10:42
"Pomógł" przyznał(a):
Megaeloelo Offline
*

Liczba postów: 22

12 grudnia 2013
Robilem se gralem na vx mialem dosc duzo zrobione bo to mial byc sandbox , poszlem sie napic ale nie zauwazylem , ze moj komp trzyma sie ledwo na pulce . Kiedy bylem w kuchni moja mama nalewala sobie herbaty . Kiedy wrocilem komp wywalil sie kolo drzwi , zasilacz sie trzymal ale ledwo , ale na moje nieszczescie wchodzila mama podknela sie i wylala herbate na kompa potem spad na to monitor moj tata zareagowal , ale komp spad przed drzwiami wiec nadepnal na monitor , komp zaiskrzyl . Moj mlodszy brat wzial gasnice i gasnicowal kompa walac gasnica o kompa . Noi tak caly komp poszedl do dupy a razem z nim caly dysk twardy :(

12 grudnia 2013
Robilem se gre na vx mialem dosc duzo zrobione bo to mial byc sandbox , poszlem sie napic ale nie zauwazylem , ze moj komp trzyma sie ledwo na pulce . Kiedy bylem w kuchni moja mama nalewala sobie herbaty . Kiedy wrocilem komp wywalil sie kolo drzwi , zasilacz sie trzymal ale ledwo , ale na moje nieszczescie wchodzila mama podknela sie i wylala herbate na kompa potem spad na to monitor moj tata zareagowal , ale komp spad przed drzwiami wiec nadepnal na monitor , komp zaiskrzyl . Moj mlodszy brat wzial gasnice i gasnicowal kompa walac gasnica o kompa . Noi tak caly komp poszedl do dupy a razem z nim caly dysk twardy :(

@up nie wiem czemu dalo mi podwojnie .

I see you , but you're not me!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-14 10:46 przez Megaeloelo.)
02-03-14 10:44
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Dzięki Rave na pewno skorzystam
02-03-14 13:57
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

(02-03-14 10:42)Rave napisał(a):  
(02-03-14 09:18)Zvarr napisał(a):  Ja proponuje do każdej gry robić co jakiś czas zip, i przerzucić na MediaFire czy inne takie.

A ja proponuję zainwestować w Dropboxa i zapisywać projekty w folderze Dropboxa. Wtedy pliki twojej gry będą po każdym zapisie automatycznie backupowane w chmurze Dropboxa i w razie czego, po prostu instalujesz Dropboxa na nowej maszynie, wpisujesz swoje dane logowania i ci się wszystko ściągnie. Oczywiście będziesz też musiał zainstalować makera, no ale to małe piwko ;).

No i będziesz mógł pracować nad projektem z dwóch lub więcej kompów o ile są do neta podpięte, bo Dropbox będzie synchronizował pliki gry między nimi.

Mam DropBoxa :co: ale jak to automatycznie? Można coś takiego ustawić? :shock: Możesz mi opisać jak?

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
02-03-14 16:11
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Ściągasz aplikację dropboxa, a grę zapisujesz w folderze Dropboxa.

Folder ten znajduje się zwykle w c:\Users\[nazwa użytkownika]\Dropbox

Więc twój projekt powinien siedzieć gdzieś w c:\Users\[nazwa użytkownika]\Dropbox, np. c:\Users\[nazwa użytkownika]\Dropbox\MójSuperProjekt, albo jak chcesz bardziej pogrupowane i porządnie to np. c:\Users\[nazwa użytkownika]\Dropbox\VXAce\MójSuperProjekt

Aha, appka dropboxa musi być ustawiona na autostart, inaczej nie będzie synchronizować.

02-03-14 16:17
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Dziękuję Rave. Przyda mi się! :kiti:

Szczególnie, że już czwarty raz tworzę swój najnowszy projekt od podstaw... :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
02-03-14 19:01
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Nie ma za co ;).

02-03-14 19:09
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

Ja także miałem przykry przypadek (Kilka razy) z utratą danych z projektów.

Wrzesień (?) 2011
Pierwszy. Był to mój pierwszy projekt gry, na piracie - RPG Maker 2k3.
Tworzyłem go jakieś 3 miechy, po czym po prostu pewnego dnia "plik uległ uszkodzeniu".
To była jakiegoś wirusa - pamiętam że dzień wcześniej odinstalowałem antywira, i pobierałem jakieś crack'i itp.
Wtedy postanowiłem dać sobie spokój z RM'em.
-------------------
Wakacje 2013
Drugi przypadek był kiedy to postanowiłem że jednak zrobię projekt z tamtych pozostałości. Po rocznej pracy, podczas zapisu danych, moja siostra szarpnęła za ładowarkę mojego laptopa. Do tej pory nie wiem jakim cudem doszło do zwarcia. Zobaczyłem błysk. Odczekałem kilka sekund, po czym MUSIAŁEM sprawdzić czy mój lapek działa. Włączył się - Działał. Wiedziałem że wszystkich zmian pewnie mi nie zapisało i bd musział je robić od nowa. Więc znów odpaliłem projekt i Bach! Uszkodzony. Rozpłakałem się - SERIO.
Znów postanowiłem odpocząć od Makera.
-------------------
Styczeń 2k14
Teraz postanowiłem nie kończyć projektu "Mój Świat" - a stworzyć jego drugą część, a potem pomyślimy nad pierwszą, głoszącą jak to się wszystko zacząło. :P
Jednak teraz przynajmniej raz w tygodniu robię kopie. Życie uczy.

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
03-03-14 11:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS