Tworzenie gry w rmie czy tworzenie sterty gruzu z przypadkowych śmieci ?
Aktualny czas: 28-04-26, 22:25 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Tworzenie gry w rmie czy tworzenie sterty gruzu z przypadkowych śmieci ?
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

RE: Własna gra w rmie/ niewłasna gra w rmie

Zdajesz sobie z tego sprawę że skrypt to nie gra?
Grą jest całość, ostateczny wynik tego jak się posłużymy skryptami, muzyką i grafiką.

Piszesz tu o ABS, teraz ja dam ci ciekawy przykład:
Mamy Blizz ABS twórca udostępnia nam tylko szkielet żeby nikt nie musiał się męczyć z pisaniem tego od początku, mówiłeś coś o udawaniu że to jego, nikt nie mówi że to jest jego, od tego jest Credits, następną rzeczą jest gotowe zachowanie, ty w ogóle widziałeś te ABSy? wszystko musisz sam definiować żeby wrogowie jakoś działali, jeżeli ustawisz wroga na domyślnym zachowaniu to wszyscy będą tacy sami.
W samym Blizz ABS możesz tworzyć potwory wieloczęściowe, NPC, strażników czy pomocników, wszystko zależy od tego jak wykorzystasz szkielet ABSa.

Następnie Różne systemy Pogody itp. Kowalstwa, Craftingu, minigry itd:
Tutaj mogę sobie wkleić skrypt na alchemie dzięki autorowi który go udostępnił, ale wcale nie zrobił za mnie gry, to ja dopasowuję go do mojej fabuły i świata, sam ustalam zasady na jakich będzie działał w mojej grze, inaczej skrypt znowu jest szkieletem do którego dodajesz elementy swojego świata.

Na koniec:
Uświadom sobie że korzystanie z RGSS, grafiki z internetu nie robi za ciebie gry, wszystko zależny od tego w jaki sposób to wszystko wykorzystasz, liczy się efekt końcowy, gra jest efektem końcowym.
Gra to zbiór grafiki, dźwięków i programowania, nawet RM2k3 ktoś zaprogramował,
nie liczy się to skąd masz zasoby, liczy się tylko to jak je wykorzystasz.

A co do grafiki, zawsze będzie się liczyła, dlatego ludzie wolą 3D, gra to poruszające się elementy graficzne, każdy lubi patrzeć na coś porządnego, modele 3D też są wykonane ludzką ręką, maszyny nie robi tego za ciebie, więc niczym nie rożni się to od pixelartu.

Według ciebie jeżeli znajdę kamień i patyk, następnie zrobię z nich broń to jestem śmieciarzem bo nie wytworzyłem sam kamienia i patyka, tylko podniosłem z ziemi i połączyłem w całość.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
25-09-14 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Własna gra w rmie/ niewłasna gra w rmie - Deuce - 25-09-14 14:18

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS