Ulubione anime
Aktualny czas: 28-04-26, 22:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Ulubione anime
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

RE: Ulubione anime

Kiedyś również oglądałam anime i polecam obiektywnie:
- Black Lagoon
- Shingeki no Kyojin
- Slayers
a sentymentalnie wszystkie anime z Polonii 1, tj. Tygrysia Maska, Yattaman :klaszcze:, itd.

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
18-04-14 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Tarrou Offline

Liczba postów: 29

Ja osobiście chciałem wszystkim pasjonatom starej Japonii polecić anime Hyouge Mono, które to doskonale pokazuje jej zwyczaje, i kulturę smiles
18-04-14 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Śliwka Offline
*

Liczba postów: 24

Noragami, Mahou Shoujo Madoka Magica, Nagi no Asukara, Fate/Zero, Clannad oraz stara dobra Czarodziejka z Księżyca.
18-04-14 21:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Ja oglądam anime, ale wielkim znawcą nie jestem. Mimo to bardzo polecam:
Dragon Ball (Z oraz GT),
Naruciak oraz Shippuuden,
Shingeki no Kyojin,
Sword Art Online,
Pokemon (pierwsza generacja),
Yu-gi-oh (pierwsza seria),
Fullmetal Alchemist (brotherhood),
Makai Senki Disgaea (Yup, Laharl, Etna, Flonne i te sprawy XD).

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
18-04-14 22:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Oglądałem w latach 90tych DragonBalla na RTL7 , a na polsacie Power Rangers i Sailor Moon. Dragon Ball miał niesamowity klimat i budził emocje gdyż każdy odcinek pchał do przodu pełną zwrotów i ciekawych postaci fabułę. Do dziś uważam DB za coś kultowego. Pierwsza seria miała pełną zwrotów fabułę, a nie walki trwające kilkanaście odcinków. Power Rangers było tępym schematycznym serialem, w którym chodziło w zasadzie o nic innego jak o nawalanki stworów z botoksu z plastikowymi licealistami. Wciągało.
Sailor Moon było tępą nawalanką z dziewczynkami zamieniającymi się w sukienki z metalowymi ozdobami. Walczyły z jakimiś potwornościami z kosmosu. Najlepsza była seria, w której walczyły z stworami wyłażącym z czegoś na wzór cyrku. Nie stroniło wtedy od groteski, ale ogólnie ten serial był tępy jak konstrukcja trepa. Mimo to oglądało się z zapartym tchem.

Na dwójce leciały "Tajemnicze Złote Miasta". Anime powalało klimatem i treścią i fabułą było lepsze od konkurencyjnych jednakże to Dragon Ball wywoływał najwięcej emocji, bo działo się w nim najwięcej i był bardzo dynamiczny (jest nadal)

Pamiętam jak wprowadzono polsat. Trzeba było dokupić specjalną antenę, by dało się odbierać. Wcześniej można było oglądać jedynkę, dwójkę i tyle + ewentualna telewizja satelitarna. Nie kodowano wtedy dziesiątek kanałów(było ich około 50 ) i katowałem Cartoon Networka, oraz MTV i teledysk prodigy smack my bitchup XD Co za czasy.

Nie wiem czy to anime, ale Johny Quest, oraz Dexter Laboratory. Te dwa tytuły ostro zapadły mi w pamięć. Leciały na CN. Johny Quest było najlepsze.

Obecnie jestem w stanie WYMIENIĆ parę kreskówek, które obejrzałem przez ostatnie lata.

Ghost in The Shell - nudne jak flaki z olejem, ale mega klimatyczne anime z popapraną polityczną fabułą pomiksowaną z cyberpunkiem.
W zasadzie to jedno z moich ulubionych. Obejrzałem to kilkanaście razy. Spotkałem się z tym pierwszy raz jakoś w 2004 roku.

Tekkoninkreet (Nie wiem czy tak się to pisze) Najlepsze co obejrzałem z tego gatunku. Nie dość, że konkretny styl rysunku to jeszcze genialna muzyka i sceny, oraz rozwój wydarzeń. Pewnie do tego jeszcze wrócę. Brak zdecydowanie brak nudy i sporo ciekawych wrażeń.

Rycerze Zodiaku - Kolejna przypominka. Leciało na RTL7 w latach 90tych. Co urzekało to muzyka i sceny walk, ale poza tym pustka.

Neon Genesis Evangelion (TO BYŁ serial kilkadziesiąt odcinków) miał być jednym z lepszych reprezentantów s-f w anime, ale było to tak durne i tępe i zaprzeczające wszystkiemu co mówiono o tym anime, że dosłownie straciłem wiarę w ten "gatunek" jakim jest anime. Miałem ochotę wyłączyć to po 4-5 odcinkach, ale czekałem aż w końcu się stanie co usprawiedliwi to zachwalanie tej kreskówki. Nic takiego nie nastąpiło. To była wielka strata czasu. Problemy gimnazjalistów/okres jednej z głównych bohaterek jako powód do możliwości zagłady świata. Humorki. To była jedna z najbardziej durnych rzeczy jakie obejrzałem ever, a kreskówka siliła się jako coś ambitnego z nawiązaniami do Biblii.

Detroit Metal City - Amatorska kreskówka robiąca sobie jaja z gatunków muzyki. Odcinkowe. Mistrzostwo świata. Kilkanaście (?) odcinków każdy po kilka minut. Momenty wywołujące gigantyczne salwy śmiechu jakich nie doświadczyłem na żadnym filmie z żywymi aktorami.
Zdecydowanie mistrzostwo, ale ostrzegam, że co 5 sekund sypią k*ami. 10/10

Slayers - Przypomniał mi się RTL7 i lata 90. To też oglądałem. Odcinkowe. To była kolejna durna kreskówka w stylu Sailor Moon czyli jeden wielki schemat, ale tu było o tyle ciekawie, że całość była zrobiona w formie gry komputerowej. Bohaterowie wykonywali jakieś questy. Można było się pośmiać chwilami, ale nie wiem czy chciałbym to oglądać...po latach.

Hokuto No Ken - Jedna z lepszych kreskówek jakie widziałem. Świat postapo, w którym grupa ocalałych ludzi dysponuje chorymi technikami walki, które powodują rozsadzanie naczyń krwionośnych. Nie obyło się od bez paru durnot, ale jak dla mnie ta kreskówka jest kultowa i stawiam ją obok filmu Mad Maks 2. Jest to jeden film pełnometrażowy.Spokojnie polecam nawet zgredom.

Elfen Lied - Tępa rozpierducha z licealistkami/gimnazjalistkami z niewidzialnymi latającymi narzędziami tnącymi. (odcinkowiec) Latające kończyny na lewo i prawo, oraz pseudo motyw związany z przebaczaniem.
Rzeźnia w tej kreskówce jest nieziemska. Kończyny fruwają we wszystkie strony. Chore totalnie. Warto zobaczyć, ale tylko dla jatki na ekranie. Doszukiwanie się w tym głębszego sensu mija się z celem i jest śmieszne. Postaci, oraz momentami fabuła to totalne dno, ale takiej jatki to nie spotkałem nigdzie.

Jeśli chodzi o serial to najlepsze na co trafiłem to...JUŻ TYTUŁU nie pamiętam, ale to było o lekarzu wrobionym w morderstwo, który musiał znaleźć sprawcę, aby oczyścić się z zarzutów. Anime dla dorosłych z nawiązaniami do nazizmu dziejące się w europie. Obejrzałem kilkadziesiąt odcinków. W większości ta kreskówka przypomina serial kryminalny/dreszczowiec. Nie wytrwałem do końca, bo tych odcinków jest za dużo, a po prostu szkoda mi czasu. W każdym razie to anime było najbardziej klimatyczną rzeczą jaką obejrzałem jeśli chodzi o kreskówki. Może ktoś pamięta tytuł.

No cóż. Reszta jeśli chodzi o anime to w większości było odpalenie na kilka minut i wywalenie do kosza. Natłok durnoty po prostu mnie przerastał, albo zwyczajnie w świecie znajdowałem o wiele lepsze wrażenia w czymś innym więc tak mniej więcej około 2010 roku już przestałem nawet próbować wytrwać choćby kilka minut jakiejkolwiek serii anime (z małymi wyjątkami) Między 2008-2010 obejrzałem myślę, że z 4-5 serii (nie zawsze do końca), oraz kilka pełnometrażówek. Obecnie jestem w stanie obejrzeć pełnometrażówki, oraz hardkorowe taśmowce na poziomie Detroit Metal City, ale niestety nie spotkałem już nic co dorównuje DMC, a o pełnometrażówkach od czasu TEKKONKINKREET, które byłyby tak oryginalne, dynamiczne i dobre nie słyszałem.
Podsumowując najlepsze anime jakie widziałem to TEKKONKINKREET. Czekam na propozycje podobnych.

Weźcie napiszcie coś o tych kreskówkach, które wymieniacie, bo tak srać losowymi tytułami to może każdy, ale nic z tego nie wyniknie. Może coś ciekawego polecacie, ale nie wiadomo tego bez w miarę przybliżonego opisu, a więc szkoda czasu na szukanie info.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-14 04:56 przez X-Tech.)
19-04-14 04:36
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS