Asgun
Aktualny czas: 07-12-24, 19:14 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX] Asgun
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Asgun

[Obrazek: 0cHzBXb.png?1]

GATUNEK: JRPG

http://www.mediafire.com/download/awn1ib...un1_1b.exe

Asgun od początku swojego istnienia było areną starć dla dwóch, przeciwnych sobie zakonów. Walczyły one w imię swoich bogów, o władze w tej baśniowej krainie.

Dwadzieścia lat przed wydarzeniami, o których mówi nasza opowieść, oba magiczne zakony prawie doszczętnie się zniszczyły. Politycy i mieszkańcy Asgun odsuneli się od nich, mając na uwadze, że ich działania prowadzą tylko do cierpienia i wojny. Mimo, że obecnie trwa pokój, trudno jest zakonom odzyskać dawną reputację i szacunek.

Morgan to zdolny, ale nieco zarozumiały najemnik, który otrzymał zlecenie od jednego z zakonów - Zakonu Burguna. Ma on, wraz z początkującą magiczką wziąć udział w corocznym turnieju wojowników, odbywającym się w stolicy Asgun. Ich celem nie jest jednak zwycięstwo, ale szpiegowanie i ochranianie jednego z uczestników.
Według doniesień, jest nim członek przeciwnego zakonu Estasa, który uciekł z daleko położonej siedziby przeciwników.

Morgan ma za zadanie przyprowadzić, go do siedziby zakonu Burguna, aby dowiedzieć się czy starzy przeciwnicy nie knują czegoś podłego.
Nie wie, że z pozoru proste zadanie, zmieni się w największy konflikt, jaki do tej pory dotknął te ziemie.

[Obrazek: 9KjgRkg.png?1]

Cechy gry:

- Rozwój postaci w 12 aspektach takich jak: Siła bohatera, Wytrzymałość, Regeneracja zdrowia czy Specjalne techniki i inne
- Możliwość wyboru 3 klas. Każda z klas jest wyspecjalizowana w innych technikach walki.
- Dla zdobywców możliwość podejrzenia w ilu % ukończona jest gra. Samo przejście wątku fabularnego daje koło 60% gry. Reszta to opcjonalne rzeczy.
- Mnóstwo różnych przeciwników, którzy dzielą się na wiele typów jak np. zwierzyna, potwory magiczne, wojownicy, magowie.
- Masa technik i umiejętności walecznych, które zdobywamy, uczymy się, albo wykupujemy poprzez rozwój postaci.
- Składanie własnego magicznego miecza. Różne kombinacje cześci miecza (rękojeść, ostrze, kryształ) dają inne rezultaty i specjalne przywołania, każdy miecz ma inny rodzaj przywołania. Np. Magiczny miecz siły wzywa Arellosa, który atakuje wszystkich wrogów.
- Drużyna - w grze dołączają do nas bohaterowie niezależni.
- Turowa walka side-view nastawiona na strategiczne dobranie technik do przeciwników.
- Bossowie - na większość z nich przyda się odpowiednia taktyka i przemyślenie strategii. W grze występują też ukryci
opcjonalni bossowie, za których pokonanie zdobywamy unikalne przedmioty.
- Krótkie zagadki logiczne.
- Mini gra: Gra karciana TAIK
- Krótkie gry zręcznościowe
- Znajdźki - w grze poukrywanych jest mnóstwo skrzynek pełnych skarbów. Niektóre odnaleźć może każdy, a do niektórych
potrzeba będzie specjalnych umiejętności jak - Światło, albo 6 zmysł, który pokazuje niewidzialne dla zwykłego oka przedmioty.
- Rozbudowana fabuła mówiąca o konflikcie Magicznych Zakonów i przemianie głównego bohatera. Scenariusz obfituje w zwroty
akcji pełnych dramatu i miłości.
- Mnóstwo autorskich utworów muzycznych, niektóre zrobione specjalnie z myślą o grze.
- 5-7 h grania, każda minuta grania wypełniona gameplayem i fabułą. Gra szybko idzie do przodu, przez co nie przebywamy długo w tych samych lokacjach.
- Zamiast dziennika zadań, system rozmowy z towarzyszami.

Screeny:

[Obrazek: screen1.png]

[Obrazek: screen2.png]

[Obrazek: screen3.png]

Dodatkowo:

2 oryginalne utwory stworzone z myślą o grze: http://theasgun.blogspot.com/p/ost.html

UWAGA: Założyłem nowy temat, dlatego, że w temacie w dziale zapowiedzi nie mogę NIC zrobić. Każda próba dodania nowego postu, edycji, czy usunięcia kończy się błędem związanym z brakiem dostępu. Nie wiem o co chodzi.

http://www.theasgun.blogspot.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-15 01:51 przez noruj.)
08-09-15 23:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Diablo Offline
*

Liczba postów: 196

RE: Asgun

Kurde, w najbliższym czasie sięgnę po grę, natomiast screeny mnie na starcie troszkę zrażają, bo jest bardzo przeciętnie jeśli o mapping chodzi (screen z kapitanem i statkiem np.). Mam nadzieję, że jest duży postęp od OzA, bo też nie za bardzo zachwycał mnie tam mapping i gameplay (np. walki). Ale dobra - pogramy, napiszemy :-)
09-09-15 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

Liczba postów: 208

Diablo ma rację - mapping ssie. Zwiastun też nie najciekawszy w sumie, ale opis gry bardzo zachęca. Z pewnością zagram i wtedy wypowiem się obszerniej :)

MARCUS :D
12-09-15 18:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 274

Pisałem już trochu o grze na gospodzie, ale i tu dam kilka słów :P

Szczerze? Jest to jedna z niewielu gier (nie mówię tu tylko o grach z RM'a) które przyciągnęły mnie do komputera na dłużej.
Nie ma co paczać na mapping. Opowiadana historia jest głównym atutem produkcji.
Owszem mapy może i nie są najwyższych lotów (plus strasznie mnie gryzie to jak idę sobie lasem i nagle... Bam! Uderzam główką herosa w obramowanie ekranu) ale Ja nie zwracałem na to większej uwagi, ponieważ właśnie fabuła nadrabiała.

Spędziłem przy grze całe 7h, spóźniłem się na egzamin zawodowy, ale i tak nie żałuję czasu poświęconego Asgun :D
Podsumowując: Gra jest okej XD Czekam na dwójkę Hahah...

Admini mnie obserwują XD

[Obrazek: rm1ftf.png]
13-09-15 15:01
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

ADI - nie wiem jak to będzie z bezpośrednią kontynuacją. Ciągle się zastanawiam.
Cieszę się, że ci się spodobało! :D
Najnowsza wersja gry:

http://www.theasgun.blogspot.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-15 01:51 przez noruj.)
21-09-15 01:50
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Grałem i powiem, że nie moje gusta, chociaż te mroczniejsze kawałki dawały radę. Byłem wtedy po maratonie FF, Chronosów i Golden Sun, więc znalazłem dużo inspiracji, które świetne się wkomponowały. Jak dla mnie nr. 2 tego roku. Gratuluję kolejnej świetnej gry!

Edit:
It's over one hundret!!!!
Marzenia spełnione. Można umierać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-15 03:15 przez Adrapnikram.)
03-12-15 03:14
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

Ja chciałem pogratulować fabuły, która mnie wciągła :P :). Fajny klimacik ma ta skromna gierka, ale jak pisali koledzy. Mapki powinny być bardziej hmm. dopieszczone? tak to właściwe określenie i grafika na minus, bo w sumie z neta i nie zauważyłem własnej inicjatywy, ale myślę, że grafika nie jest najważniejsza jak się ma tak ciekawą opowieść. Ogólnie takie 3/5 gra dobra, do pogrania, ale dupy nie urywa. Ogólnie mi się podobało :) I życzę większych sukcesów. :)

Spoiler: (Otwórz)
07-12-15 10:11
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Dla krótkiego sprostowania @HaxoTV, grafiki RTP też ktoś kiedyś musiał narysować, nie wzięły się znikąd. Nie każdy ma na tyle talentu i cierpliwości by od podstaw tworzyć całą grafikę do swojej gry. Są również gusta i guściki, mnie osobiście znacznie bardziej odstrasza grafika w Pogromcy Pustki niż prawidłowo użyte RTP.
Ostatecznie przypuszczam że użytkownikom forum znudziło się czytanie pod dosłownie każdym tematem z grą/zapowiedzią czegoś w stylu "Weź zrób własną grafikę bo tak."
No offence, ale to nudzi ;)

Sam nie wiem czy coś tworzę.
07-12-15 22:33
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

(07-12-15 22:33)Venesard napisał(a):  Dla krótkiego sprostowania @HaxoTV, grafiki RTP też ktoś kiedyś musiał narysować, nie wzięły się znikąd. Nie każdy ma na tyle talentu i cierpliwości by od podstaw tworzyć całą grafikę do swojej gry. Są również gusta i guściki, mnie osobiście znacznie bardziej odstrasza grafika w Pogromcy Pustki niż prawidłowo użyte RTP.
Ostatecznie przypuszczam że użytkownikom forum znudziło się czytanie pod dosłownie każdym tematem z grą/zapowiedzią czegoś w stylu "Weź zrób własną grafikę bo tak."
No offence, ale to nudzi ;)

Wyrażam tylko swoją opinię na temat gry. Nie mam nic do jakości grafiki w grach RM, ale na Boga widziałem ją już w tylu waszych grach, ze to już się zrobiło takie nudne jak flaki z olejem. To tak jakbyś grał w Wiedźmina I, Diablo, Titan Questa, Fallout, Praetorians i dajmy na to Rome II Total War używając w tych grach tej samej grafiki. Dlaczego gierki w RM muszą się ograniczać do gotowców. Ja rozumiem brak czasu, zdolności, ale no można ogarnąć ludzi do pomocy i zamiast samemu robić coś przeciętego, razem usiąść i pogłówkować.

Grafika w Pogromcy, jak i sama gra cieszy się ogromnym uznaniem wbrew temu co mówisz. Po za tym nie ma co porównywać Pogromcy, który ma zupełnie co innego pokazywać, mającego zupełnie inny klimat i zamiary niż ten projekt, bo to jest kolosalna różnica. To tak jakbyś porównał bułkę do chleba. Niby to samo, ale różnica jest kolosalna. Nie mam nic do waszych gier serio. Często są to gnioty totalne, ale czasem znajduję perełki. Weźmy na warsztat Wrota Arkany, które mają swój świetny klimat, ale mógłby być lepszy z nową szatą graficzną. Nazwy postaci zerżnięte żywcem z innych gier. Ja rozumiem, ciężko jest wymyślić coś nowego i wiem, że każdy na swój sposób wkłada ogromną pasję i zaangażowanie w projekt, ale jak już coś robimy i pokazujemy to szerszej publice, to zróbmy to na maxa, na tyle na ile się da, nawet jeśli mamy prosić o pomoc innych.

Mamy tu tak wspaniałe fora jak te. Mamy masę działów z pomocą dotyczącą zasobów. Kolega dałby ogłoszenie, że potrzebuje np grafik, by pokazać coś świeżego i na pewno ktoś by się zgłosił.

Już dawno dostrzegłem coś jeszcze. Ludzie na forach, nie koniecznie na takich, ale mówię tu ogólnie, że zamykają się na konkretne osoby i to potem wychodzi na to, że jest coś takiego jak wzajemne hmm... jakby to określić "lizanie tyłków". I nie żeby coś, ale przyjaciel, kolega, koledze nie powie, że coś zrobił źle. Obcym się wytyka, bo łatwiej. Żeby nie było, nikogo nie oskarżam, tylko mówię jak to jest w życiu.

Co do Pogromcy to w sumie dziś dziękuję tym wszystkim, którzy mnie hejtowali, hejtują czasem i do dziś, bo dzięki nim strasznie mocno poszedłem do przodu właśnie pod względem graficznym, który się tobie tak nie podoba jak mi standardowe RTP.

Podsumowując, bo i tak pewnie połowa osób tego nie przeczyta z racji tego, że to długie to uważam, że RPG Maker XP ma potencjał, ale jest marnowany przez właśnie takie podejście ze strony wielu użytkowników, którzy na nim pracują. Mam tylko nadzieję, że nikogo swoją wypowiedzią nie uraziłem, gdyż każdego tutaj lubię, nawet tych co mnie nie lubią. Jesteście spoko i robicie kawał dobrej roboty, ale często trochę na gotowca, a na gotowca mogą iść małe dzieci w podstawówce. Nie wiem ile autor ma lat, ale zakładam po stylu tworzenia tej gry, że na pewno nie jest z podstawówki.

Spoiler: (Otwórz)
09-12-15 02:31
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Chyba tematy pomyliłeś. Żeby tekst o Asgun był chociaż połową tego co PP ;P
Nie mówiąc już o reszcie wypowiedzi...
Aż mi się X-Tech przypomniał.
P.S. Noruj, jeśli trafisz tu jakimś cudem :P to wyślij zapowiedź, więcej osób się może zainteresuje.
09-12-15 19:06
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS