Jednak VX :), ale maluteńki problem ze Switchem
Aktualny czas: 20-06-25, 18:44 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Jednak VX :), ale maluteńki problem ze Switchem
Setharin Offline
*

Liczba postów: 16

Jednak VX :), ale maluteńki problem ze Switchem

Hej może niejasny temat, ale mam VX jednak, i chce zrobić następujące czynności:

1. Rozmawiam pierwszy raz ze starszą osobą (straciłem pamięć), i on zabiera mnie do chaty (postać ma się sama poruszać za nim do domku obok).
2. Potem gdy jestem w chacie tam coś przypominam sobie i rozmawiam z nią (używając przełączników) o królestwie.
3. Po wyjściu z chatki i np. dostaniu questa że muszę z tą osobą pogadać znowu, chce aby ona mówiła co innego.

Chodzi po prostu o to że po rozmowie pierwszej (bez wychodzenia z mapki) nie było akcji że ona gada nowe wiadomości, które są podłączone do przełącznika.

Dałoby radę tak zrobić? Chce uniknąć akcji też że nagle jestem jak np. umiera staruszek bo straże go zabiły, a ja dopiero będę na początku gry ;-;

Aha i jeszcze jedna rzecz... Chcę aby po wpisaniu własnego imienia, moja postać mówiła je sama bez pisania tego w wiadomościach i żeby inni jak się spytali ona piszę pierwszą część wiadomości czyli "Mam na imię..." i po kropkach imię wybrane przez nas! :D Da się?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 16:45 przez Setharin.)
15-10-14 16:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

RE: Jednak VX :), ale maluteńki problem ze Switchem

Jeśli chodzi o bohatera to piszesz \n[x] , gdzie pod x podstawiasz nr bohatera z bazy danych.
A zdarzenie:
1)Starsza osoba:
-Wiadomość
-Ruszaj zdarzeniem
-Teleport
2)Po wejściu do chaty, ustaw tam gdzie gracz nie może wejść zdarzenie z opcją równoległe zdarzenie, a w nim:
-Wiadomość
-Przełącznik AON
i na nowej pustej stronie warunkiem niech bedzie ten przelacznik A ON, to samo ze staruszkiem
3)Po wyjściu z chaty, ponownie ustaw zdarzenie tam gdzie gracz nie może wejść z opcją równoległe zdarzenie, i warunkiem, że tamten przełącznik A ON, a w zdarzeniu:
-Wiadomość
-Przełącznik B ON
4)Teraz na staruszka w chacie nowa karta z warunkiem, że ten przełącznik B ON, a w zdarzeniu:
-Wiadomość

Aczkolwiek to są podstawy i często trudno zrozumieć takie krótkie tłumaczenie, więc zapoznaj się z jakimś tutorialem, np. z twierdzy (rpgmaker.pl) do XP, bo jest w zdarzeniach bardzo podobny do VX.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 16:58 przez ReetzO.)
15-10-14 16:57
"Pomógł" przyznał(a):
Setharin Offline
*

Liczba postów: 16

Wow nieźle, dzięki :D

Tera próbuję ';D

Ale jednak na razie spróbuję w ten sposób:

Porusza się zdarzenie i gdy znika w drzwiach to teleportuje mnie (jest teleport).
Gdy wyjdę z domku to zdarzenie się usuwa samo, i staruszek będzie już tylko w domku :D

Emm... Problem, gdy na końcu jest Usuń Zdarzenie, to po wyjściu z chaty widzę go znowu ;-; nie chce tak :D
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 18:01 przez Setharin.)
15-10-14 17:20
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 274

Więc po wszystkim daj jeszcze jeden przełącznik.
I w zdarzeniu ustaw warunek startu na takowy i zostaw pustą grafikę.

Admini mnie obserwują XD

[Obrazek: rm1ftf.png]
16-10-14 08:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS