Nie można wczytać danych
Aktualny czas: 20-06-25, 18:16 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Nie można wczytać danych
Allemov Offline
*

Liczba postów: 75

Nie można wczytać danych

Hej!

Uwierzyć nie mogę - ale mam kolejny problem / zapytanie do Was.

Program ni stąd ni zowąd komunikuje, że nie może wczytać danych (weapons, armors etc.) pomimo tego, że jeszcze przed chwilą mógł.

Ostatnia kopia zapasowa projektu pochodzi z 29 października czyli jest całkiem bardzo stara.

Da się to jakoś odratować / naprawić te pliki weapons / armors?

Co się właściwie stało?

Kurka... ostatnio naprawdę chodzi za mną pech. sad

Pozdrawiam!
Ryszard 'Allemov'
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-14 22:46 przez Allemov.)
06-11-14 22:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Nie można wczytać danych

Próbowałeś usunąć pliki "Armors.rvdata" i "Weapons.rvdata" z folderu Data i zastąpić je takimi ze świeżego projektu? No chyba, że masz bardzo dużo broni i zbroi w grze i szkoda ci to robić od nowa.

Możesz spróbować przekopiować oba pliki do czystego projektu i sprawdzić czy działa.

Dodatkowo - sprawdź czy twój folder z projektem nie zajmuje za wiele. Słyszałem o poważnych bugach u osób, które przekroczyły 100MB. :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
06-11-14 22:54
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

Jak podmienię bronie to mi wyskakuje error armorów.
Jak podmienię armory to mi wyskakuje error przeciwników.
Jak podmienię przeciwników to mi wystakuje error grup.
Dalej nie próbowałem bo doszedłem do wniosku, że w ten sposób zamienię wszystko.

Szlag mnie trafia bo masę rzeczy zrobiłem przez te 9 dni.
Gdybym miał chociaż możliwość zacząć od 2 listopada - dnia w którym zrobiłem trzecią wersję bety i wysłałem jednemu z testerów. Tyle że tam archiwum jest skompresowane. Jedyne co mogę zrobić to włączyć tę betę i odtwarzać to co już zrobiłem krzaczek po krzaczku, słowo po słowie, cel misji po celu misji. :-x

Bo jak rozumiem skompresowanego archiwum plików odkopresować się już nie da?
06-11-14 23:31
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

Ufff.

Jest jeden plus.
I to w zasadzie całkiem duży.
Mapy są całe i zdrowe.

Czyli rozmowy dotyczące misji... szlag... ja przecież zrobiłem rozmowy na common eventach.

Edit. JEEEJ! One też działają! :D

Może to jednak tylko te cztery pliki się uszkodziły.

Jak jeszcze skrypty się będzie dało skopiować to już w ogóle bomba.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-14 00:10 przez Allemov.)
07-11-14 00:05
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

Niestety, ale to już nie jeden przypadek gdzie komuś uszkadzają się pliki data w VX*. Program pewnie ma jakiś ukryty bug. Oczywiście warto robić kopię zapasową bo to chyba jeden ze sposobów uniknięcia tego problemu. :C

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
07-11-14 00:11
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

Uszkodzone są:
Animations (plik z 130 KB w wersji z 29.10 skurczył się do 0!)
Armors
Enemies
Items
States
Troops
Weapons
Skills
Classes

Reszta hula.
Czyli w zasadzie jedyne co magicznie zniknęło to 'Echo Magii' nad którym pracowałem ostatnimi czasy i jego siostrzany amulet dodający manę.

Ciekawa rzecz. Wszystkie uszkodzone pliki były edytowanie o 20:59. Natomiast już taki Actors z 20:58 jest cały. :P
07-11-14 00:26
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Niestety to główny ból dupy wersji od XP wzwyż. Allemov jeśli chcesz tego uniknąć postaraj się nie odcinać nagle zasilania od komputera - to główna przyczyna takiej sytuacji. Tylko, że nie zawsze mamy na to wpływ, w końcu jak nam odetną prąd podczas tworzenia to też istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że projekt się zepsuje.

Zawsze pada baza danych i skrypty, mapy zostają. Z tego co widzę jeśli by rozgryźć budowę tych plików to może dałoby napisać się program który by to naprawiał (w twoim przypadku animations już jest nie do odratowania), ale kto by taki napisał i nie wiadomo czy jak się plik psuje to czy zawsze tak samo.

Rada: róbcie w RM2k/3 albo 95 - tam takich błędów nie ma, a jak nawet się zdarzy to są takie programy napisane by go szybko załatać XD.
07-11-14 00:37
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

(07-11-14 00:37)Dragon Kamillo napisał(a):  Niestety to główny ból dupy wersji od XP wzwyż. Allemov jeśli chcesz tego uniknąć postaraj się nie odcinać nagle zasilania od komputera - to główna przyczyna takiej sytuacji. Tylko, że nie zawsze mamy na to wpływ, w końcu jak nam odetną prąd podczas tworzenia to też istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że projekt się zepsuje.

Czyli już wiem dlaczego. Poszedłem sobie zrobić kolację i padł prąd w całej okolicy. Zanim skończyłem jeść światła w domu się znowu zapaliły.

Jakoś nie skojarzyłem tych faktów ze sobą, ale najwyraźniej są ściśle powiązane.
07-11-14 01:01
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Czekaj, Allemov.

Jaki masz system operacyjny? Bo u mnie tego typu błąd nigdy nie wyskoczył. Mój roboczy RPG Maker to XP. Na komputerze, przy którym obecnie siedzę, jest Windows 7 Ultimate (przed wymianą dysku w 2012 roku był Windows XP Pro). Już nieraz miałem pad prądu podczas siedzenia nad projektem i nie zdarzyło mi się to, więc możliwe, że pomóc może zmiana systemu.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
07-11-14 08:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Jak napisał DK, błąd pojawia się wówczas, gdy zostanie odcięte zasilanie podczas uruchamiania gry (wczytywania poszczególnych elementów bazy danych). Podobny problem miałam wiele razy. Oczywiście najlepszym sposobem uniknięcia jego przykrych skutków jest częste kopiowanie projektu smiles

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
08-11-14 14:22
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS