Włączanie głównego przełącznika za pomocą skryptu
Aktualny czas: 28-04-26, 18:22 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Włączanie głównego przełącznika za pomocą skryptu
Dakla Offline
*

Liczba postów: 110

Włączanie głównego przełącznika za pomocą skryptu

Od pewnego czasu mam pewien problem :-?, otóż chciałbym używać w np: zdarzeniu nr 1 głównego przełącznika dla zdarzenia numer dwa. Bardzo proszę o pomoc osoby obeznane ze skryptami.
06-04-17 23:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Włączanie głównego przełącznika za pomocą skryptu

Zapewne chodzi o to, żeby zdarzenie numer 1 zmieniało przełącznik dla zdarzenia numer 2.

W takim wypadku musisz wiedzieć, że atrybut "data" w klasie "Game_SelfSwitches" to Hash, więc wskaźnik może mieć dowolną wartość klucza. Wartość taka w przypadku głównych przełączników jest zbiorem trzech elementów:
+numer mapy, na której występuje zdarzenie, któremu chcesz zmienić przełącznik
+number zdarzenia, któremu chcesz zmienić przełącznik
+litera "A", "B", "C" albo "D" oznaczająca przełącznik, który chcesz zmienić.
Zbiór jest tworzony automatycznie, kiedy wykonywany jest na przykład:
@skills = []

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
10-04-17 08:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): Dakla
Dakla Offline
*

(10-04-17 08:59)Mateusz SSJ8 napisał(a):  Zapewne chodzi o to, żeby zdarzenie numer 1 zmieniało przełącznik dla zdarzenia numer 2.

W takim wypadku musisz wiedzieć, że atrybut "data" w klasie "Game_SelfSwitches" to Hash, więc wskaźnik może mieć dowolną wartość klucza. Wartość taka w przypadku głównych przełączników jest zbiorem trzech elementów:
+numer mapy, na której występuje zdarzenie, któremu chcesz zmienić przełącznik
+number zdarzenia, któremu chcesz zmienić przełącznik
+litera "A", "B", "C" albo "D" oznaczająca przełącznik, który chcesz zmienić.
Zbiór jest tworzony automatycznie, kiedy wykonywany jest na przykład:
@skills = []

Racja! Racja! Hamburgery w MacDonaldzie za 50% ceny!

A tak na serio, nie udawaj Greka. Dobrze wiesz, że jestem ze skryptów takim noobem jak tylko się da, więc na twój wywód ,,atrybut "data" w klasie "Game_SelfSwitches" to Hash, więc wskaźnik może mieć dowolną wartość klucza." mogę odpowiedzieć tylko tyle, że mam ochotę na lody i ostatnio mam dobry humor (nie licząc dni w które próbuję zrozumieć twoje bardzo dziwne posty) razz
Naprawdę, nie chcę być złośliwy, ale czasami zadaję sobie pytanie czy ty sobie posty nabijasz, czy naprawdę chcesz pomóc.

Podsumowując: Nadal proszę o pomoc osoby obeznane z tematem.
11-04-17 01:09
"Pomógł" przyznał(a):
Dr Man Offline
*

Liczba postów: 58

Dakla postaram ci się mniej więcej przetłumaczyć Mateusza i ubrać w to proste słowa.
Do każdego głównego przełącznika dopisywane są takie jakby 3 klucze które je opisują, klasyfikują i pozwolą skryptowi na rozpoznanie jakiemu zdarzeniowi aktywować przełącznik.

Są to:
- ID Mapy
- ID Zdarzenia
- przełącznik: A czy B itp..

Jest to bardzo pomocne przy dużych systemach na zdarzeniach, aby aktywować przełącznik "A" dla zdarzenia o ID 2 na mapie o ID 5 przez zdarzenie o ID 3 na mapie o ID 3, trzeba wywołać komendą:

$game_self_switches[[ID Mapy, ID Zdarzenia, 'Główny Przełącznik']] = true

np: $game_self_switches[[1, 2, 'B']] = true

A jeśli chcesz wyłączyć zmienasz true na false.

ID Mapy - czyli ID mapy na którym znajduję się zdarzenie
ID Zdarzenia - czyli ID zdarzenia u którego ma zajść aktywacja głównego przełącznika
Główny przełącznik - "A" , "B" , "C" , "D"

PS: Nie bądź złośliwy dla Mateusza, nie liczy się czy komuś się rzeczywiście pomogło ważne że się coś zrobiło w tym kierunku. Ale to fakt że Mateusz pod każdym zapytaniem z pomocą tłumaczy komuś kto nie zna się na skryptach pewne mechaniki z użyciem słów których ta osoba która potrzebuję pomocy, nigdy o nich nie słyszała. Jednak każde poświęcenie czyjegoś czasu dla kogoś trzeba uszanować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-17 03:56 przez Dr Man.)
11-04-17 01:49
"Pomógł" przyznał(a): Dakla
Dakla Offline
*

Wielkie dzięki za pomoc. Wszystko działa jak należy.

Co do tej zgryźliwej odpowiedzi również nie uważam, że nie powinno się nie doceniać czyjejś pomocy, bo jednak czas się zużyło by pomóc - mniejszy czy większy, i wiem, że powinno się doceniać czyjeś chęci. Mimo wszystko doceniam wiedzę Mateusza ze skryptów ale jestem zwykłym zdarzeniowcem, i jeśli Mateusz czasem napisałby to w przystępniejszy sposób dla zwykłego twórcy to chyba wyszłoby to obu stronom na dobre. mrgreen
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-17 11:27 przez Dakla.)
11-04-17 11:26
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Dzięki za tłumaczenie, Dr Man. Myślałem, że każdy używający RPG Makera XP i nowszych wie, że polecenie "Zmień główny przełącznik" zmienia wskazany przełącznik TYLKO dla zdarzenia, dla którego jest wywołane. Żeby zmienić dla innego, trzeba użyć polecenia "Wywołaj skrypt". Dlatego te informacje z RGSS.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
14-04-17 08:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dakla Offline
*

[Obrazek: ryli.png]
Naprawdę? Jesteś genialny!:disco: Teraz moje życie diametralnie się zmieniło, już nigdy nie będzie takie samo. Wywróciłeś je do góry nogami, zdruzgotałeś i zmiażdżyłeś.

A tak na serio, to przecież napisałem w pierwszym poście geniuszu. Brak mi słów.
[Obrazek: Zdruzgotanie.jpg]
14-04-17 16:40
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS