Into
Aktualny czas: 28-04-26, 22:05 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Into
xLokson Offline
*

Liczba postów: 57

Into

Siemanko! :)

Mam taki problem...
Otóż na jednej mapie (nazwijmy ją mapą1 :p ) mam scenkę ze zdarzeniami autostartu... W sensie, stoi sobie ziomek nad rzeką, coś tam sam do siebie gada, bla bla bla... na mapę wchodzi kobita, podchodzi tam go woła, on podchodzi gadają bla bla bla i ona sobie idzie. W tym momencie gracz odzyskuje kontrolę nad postacią i ma questa, żeby odszukać tą typiarę z którą rozmawiał. Oczywiście normalnie może się poruszać, wychodzi za tą typiarą... przechodzi na inną mapę (mapę2). Teraz tak, jeżeli wracam na mape1 to nie mogę się poruszać. Gra jakby się ścina.Nie można ruszać się, otwierać menu nic.
Wydaję mi się, że powodem tego będą te zdarzenia, które "odgywają" tę scenkę z początku. Dlaczego tak myślę? Ponieważ moim poprzednim problemem, było to iż po przejściu na mapa2 i powrocie na mapa1 scenka robiła mi się od nowa, tyle że w innym miejscu. Rozwiązałem ten problem poprzez zakończenie zadania komendą "usuń zdarzenie(tymczasowo)".
I teraz pytanko:
Jak poradzić sobie z obecnym problemem?

Druga sprawa:
W RPG Maker XP była komenda "Transfer player" która automatycznie teleportowała gracza na inną mapę. Czy w RPG Maker VXAce występuje ta komenda? Lub w jaki sposób można uzyskać taki efekt? :)

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-15 13:22 przez xLokson.)
17-09-15 13:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

RE: Into

Przełączniki! to podstawa!

Daj przełącznik Główny na koniec scenki i zrób drugą kartę z tym Głównym przełącznikiem, pustą.
17-09-15 13:19
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

(17-09-15 13:19)Kryzz333 napisał(a):  Przełączniki! to podstawa!

Daj przełącznik Główny na koniec scenki i zrób drugą kartę z tym Głównym przełącznikiem, pustą.

Próbowałem to zrobić, ale nie przyniosło oczekiwanego efektu :)

moje umiejętności są nikłe, ale o przełącznikach pamiętam :D

Chyba, że coś z***** zepsułem ;)
17-09-15 13:22
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

"Usuń zdarzenie" używaj tylko przy takich zdarzeniach, które mają się powtarzać po przejściu na mapkę. (Np. zmiana koloru ekranu, zmiana muzyki)
Jeżeli chcesz odegrać pewną scenkę/questa jeden raz, musisz użyć przełączników. Każde zdarzenie posiada własne przełączniki, więc nigdy ci ich nie zabraknie.

Powiedzmy, że chcesz zrobić, żeby Piesek po zakończeniu swojego monologu zniknął.
[Obrazek: 671e306394.png]
[Obrazek: 71b245f8a1.png]
Wystarczy, że ustawisz zmianę przełącznika A na końcu wydarzeń, a następna strona zdarzenia (Pieska) się aktywuje. Jest pusta i ustawiona na "Action Button", więc to tak jakby zdarzenie nie istniało.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Co do "Transfer Player", to zamiast tego masz "Teleport"
[Obrazek: cdf79ef88c.png]
Ale działa praktycznie identycznie.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-15 13:25 przez Yoroiookami.)
17-09-15 13:23
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

Ale właśnie mi chodzi o to że:

Teleport ustawia zdarzenie w które trzeba wejść, a mnie chodzi oto, żeby gracz nie musiał nic robić, żeby to było w pełni automatyczne tak aby uzyskać efekt taki iż:
1. Zaczyna się scenka np stoi chłopak i rozmawia z dziewczyną|
2. Dziewczyna strzela focha i spierala
3.Chłopak ją goni i kamera przeskakuje na inną mapę

Te postaci nie są sterowane przez gracza.

W Xp jest taka możliwość właśnie pod komendą "Transfer player" :)
17-09-15 16:16
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

To jest dosłownie ta sama komenda. Nie wiem czy mnie trollujesz, czy co, ale działa identycznie. Nie musisz w żaden teleport wchodzić. :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
17-09-15 16:31
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Opcja teleportu użyta w dialogu automatycznie przenosi cię na inną mapę, bez potrzeby wchodzenia na zdarzenie (powiedzmy przejścia między mapami).

Dialog - Ruszaj zdarzeniem - Teleport.

Nic prostszego. Słuchaj Yorosia.
17-09-15 16:35
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

Oj :D faktycznie ! :D
Dzięki chłopaki ^^
Moja zdolność przyjmowania informacji i czytania ze zrozumieniem dzisiaj jest wyjątkowo zmniejszona :D poszedłem spać o 3 wstałem o 7, a do tego kursy dzisiaj miałem na wózki widłowe :D. Jeszcze raz dzięki :)
17-09-15 16:39
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS