Przeniesienie ikon z VX do XP
Aktualny czas: 28-04-26, 19:23 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Przeniesienie ikon z VX do XP
TheMadis Offline
*

Liczba postów: 19

pytajnik Przeniesienie ikon z VX do XP

Witam, mam problem z ikonami otóż:
Tworzę ostatnio grę na RPG Maker XP ale przeglądając internet kompletnie nie ma żadnych dobrych ikon w dużych ilościach, natomiast jest mnóstwo icon setów do VX'a, a niestety sęk w tym, że w VX'ie ikony są w jednym obrazku, a w XP'ku na jednym obrazku jest jedna ikona. Żeby nie przedłużać to mam pytanie. Czy da się "oddzielić" lub przenieść ikony z RPG Maker VX do pojedyńczych obrazków na RPG XP? Jeśli nie, to czy możecie polecić jakiś dobry icon set do XP.
Z góry dzięki za pomoc.
29-01-14 18:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Liczba postów: 69

RE: Przeniesienie ikon z VX do XP

Spróbuj je po prostu wyciąć np. w Gimpie
29-01-14 19:01
"Pomógł" przyznał(a):
TheMadis Offline
*

Chętnie, ale w przypadku większych icon setów (384 x 4368) prędzej bym się zmęczył :P
29-01-14 19:29
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Poprowadź sobie prowadnice co odpowiednią ilość pikseli i wtedy wycinaj po kwadraciku:D Zresztą nikt nie karze wycinać wszystkich ikonek, ew. tylko te potrzebne
29-01-14 20:39
"Pomógł" przyznał(a):
TheMadis Offline
*

To teraz zadam trochę głupie pytanie, czy pokierujesz mnie jak mam to zrobić bo w gimpie zielony jestem :P
30-01-14 15:47
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Wiesz co, nie bardzo mam czas (szkoła i te sprawy). Najpierw sprawdzasz jakie wymiary ma cały iconset z VX. Dzielisz tą liczbę na tyle ile masz ikonek w rzędzie. Wtedy prowadzisz sobie prowadnice co tyle ile ci wszyło. Potem sprawdzasz ile masz ikonek w kolumnie i też dzielisz, analogicznie do poprzedniego. Powinna ci wyjść taka siatka. Teraz tak. Otwierasz sobie drugie okienko gimpa i dajesz nowy obraz o tle przezroczystym i z takimi wymiarami jakie mają ikonki w XP. Teraz wracasz do poprzedniego (do tej siatki). Bierzesz zaznaczenie prostokątne i zaznaczasz "jedno oczko siatki" (czyli jedną ikonkę). Kopiujesz ją i wklejasz do drugiego okienka. Jeśli ikonka w tym iconsecie ma tło, to zapisujesz w formacje .jpg a jak nie i tło jest przezroczyste to w formacie .png. Myślę, że dość jasno to wytłumaczyłem:D
30-01-14 18:25
"Pomógł" przyznał(a):
TheMadis Offline
*

Rozumiem. Gdybym czegoś nie wiedział co gdzie jest to poszukam w internecie. Dzięki za pomoc!
Edit: Próbowałem, niby zrobiłem prowadnice ale wciąż nie ogarniam gimpa :/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-14 11:14 przez TheMadis.)
30-01-14 21:54
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS