Skrypt z drzewkiem umiejętności
Aktualny czas: 26-05-26, 01:40 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Skrypt z drzewkiem umiejętności
aron155 Offline
*

Liczba postów: 70

RE: Skrypt z drzewkiem umiejętności

W końcu miałem czas na zmianę i sprawdzenie... Dzięki, zmiana na wartość 1 pomogła. Nie wiem tylko skąd wziąć ID umiejętności :(

Spoiler: (Otwórz)
Dobrze rozumiem że są to ostatnie liczby w deklaracji umiejętności? W sensie, że umiejętność MF_1 ma ID z przedziału 1-5 w zależności od poziomu, a umiejętność MF_5 od 19 do 23?

Kolejnym problemem jest prędkość opadania zapadek w zamku. Wartość umiejętności została wyeksportowana do zmiennej 0001. W skrypcie na otwieranie zamków można ustawić czas przez jaki zapadka będzie w górze. Chcę, aby był on wynikiem mnożenia dwóch zmiennych - 0001 (poziom umiejętności) i 0002 (poziom trudności zamka). Jak mogę to zrobić?

Fragment z początku skryptu (deklaracja czasu):
Fragment skryptu z czasem:

Przypomniało mi się, że w zdarzeniu aktywującym otwieranie zamka znajduje się polecenie przypisania zadanej wartości do zmiennej Lock Speed Mod o ID 0001. Problem w tym, że w skrypcie nie znalazłem zmiennej o tej nazwie ani ID. Czy może być tak, że zmienna Lock Speed Mod jest zmienną lokalną a w skrypcie przyjmuje inną nazwę? Tak jak często bywa w funkcjach? (Wewnątrz funkcji działanie wykonywane jest na jej własnych zmiennych, które mogą mieć tą samą nazwę jak zmienne poza funkcją).
25-08-13 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Co do ID umiejętności. Zbyt dużo zachodu, aby pobrać ID z zadeklarowanego w konfiguracji hashu, dlatego najlepiej będzie jak ustalisz sobie jakiś zakres zmiennych, np. od 500 i do każdej kolejnej umiejętności wykorzystuj jej ID plus 500, czyli wcześniejsze:
case k
  when 1
  ...
  when 2
  ...
end
zamień na:
$game_variables[k+500] = lvl+1
Dla umiejętności o ID 1 przyporządkowuje zmienną 501, dla ID 39 - zmienną 539 itd.

Co do zamka. Spróbuj zamienić fragment:
wait_time = WAIT_TIME
      wait_time += $game_variables[WAIT_MOD_VARIABLE_ID] unless WAIT_MOD_VARIABLE_ID < 1
na:
wait_time = $game_variables[1] * $game_variables[2]

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
26-08-13 23:13
"Pomógł" przyznał(a):
aron155 Offline
*

Lekko zmodyfikowałem Twoje linie i poszło.

Zamiast proponowanej linii:
$game_variables[k+500] = lvl+1

wprowadziłem
$game_variables[10] = lvl+1

W ten sposób jedna zmienna będzie przechowywała wartość umiejętność.

W skrypcie od otwierania zamka dałem:
wait_time = $game_variables[10]

Teraz wraz ze wzrostem umiejętności zapadki są w górze dłużej. Teraz zostanie mi tylko dodanie poziomu trudności zamka. Żeby to poszło dobrze, to będę musiał zastosować działanie:

CZAS = POZIOM UMIEJĘTNOŚCI / POZIOM ZAMKA.

Trzeba będzie dobrać odpowiednie wartości, mnożniki, itp. Nasuwa mi się tylko ważna sprawa. Z tego co mi się wydaje, CZAS powinien być liczbą całkowitą. Bez względu na wynik działania zmienna powinna być typu zmiennoprzecinkowego. Czy jest (zapewne jest, ale nie znam :P ) funkcja przejścia z typu zmiennoprzecinkowego do całkowitego? Nie musi być skomplikowana funkcja, starczy odrzucenie liczb po przecinku.

Ok, poszło bez problemu :D Nawet przy dzieleniu przez 1.5, tak więc typy zmiennych się nie gryzą ;) Dzięki wielkie za pomoc :D BTW. Znacie może jakiś poradnik do Ruby? Nie Ruby on Rails tylko coś, co przyda się w RPG Makerze VX.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-13 01:23 przez aron155.)
27-08-13 01:13
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Cytat:W ten sposób jedna zmienna będzie przechowywała wartość umiejętność.
Tak, tylko że umiejętności masz kilka, stąd wcześniej wykorzystanie "case", a Ty poziom obojętnie jakiej umiejętności przyporządkowujesz cały czas do jednej zmiennej.

Co do kursu, to łap :arrow: http://forum.ultimateam.pl/Thread-Podsta...9zyka-ruby

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
27-08-13 07:25
"Pomógł" przyznał(a):
aron155 Offline
*

Ok, nie załapałem ;) Na nocce w pracy byłem i średnio łapałem :D Dzięki za pomoc :)
27-08-13 14:17
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS