VX nie rozpoznaje gry
Aktualny czas: 28-04-26, 23:40 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] VX nie rozpoznaje gry
Pokuta Offline
*

Liczba postów: 46

wykrzyknik VX nie rozpoznaje gry

Witam i naprawdę proszę o pomoc :(
Jakiś czas temu zainteresowałem się programami "RPG Maker",
ściągałem triale i testowałem po kolei robiąc w nich gry.
Powstało parę pomysłów które mi się spodobały, jednym z nich jest gra którą aktualnie kończyłem (pozostało mi 2 ostatnie questy).
Pracowałem nad nią przez około 30 dni, napisałem naprawdę dużo dialogów. Wczoraj wieczorem zakończyłem pracę, wszystko działało fajnie. Dziś jednak chciałem uruchomić RPG Makera i dokończyć moją grę a tu pojawia mi się komunikat "Unexpected file format" i nie ma bata by uruchomić projekt :(
Nie rozumiem czemu, nie dodawałem jakiś skryptów ściągniętych z internetu... jedynie parę charów i portretów postaci (a i to niedużo) znalezionych na tym forum :(
Niestety, teraz nie idzie tego uruchomić przez co praktycznie całe 30 dni pracy idzie do śmietnika :(
Pomógł by mi ktoś rozwiązać ten problem? Bardzo zależy mi by to dokończyć a jeszcze bardziej szkoda mi dużej ilości czasu włożonego w projekt, nie chciałbym go od tak stracić :(

Proszę o pomoc i przepraszam jeśli napisałem nie w tym dziale co trzeba.
12-08-14 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

RE: VX nie rozpoznaje gry

Spróbuj zrobić w ten sposób:
-utwórz nowy projekt (pusty)
-z twojego projektu z folderu data skopiuj wszystkie pliki i podmień je w folderze data w pustym projekcie
-uruchom pusty projekt i zobacz czy działa.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
12-08-14 14:22
"Pomógł" przyznał(a): Pokuta
Angius Offline
*

Liczba postów: 48

1. Skopiuj wszystkie pliki twojego projektu gdzieś, gdzie będą bezpieczne
2. Utwórz nowy projekt
3. Podmień foldery Data, Graphics, Audio i całą resztę na te z twojego projektu

Powinno zadziałać. Możliwe, że będziesz musiał poustawiać conieco na nowo, ale lepsze to, niż startować od zera.

Pamiętaj też, żeby regularnie robić backupy plików projektu, a przynajmniej folderu Data.

Edit: Ninja'd

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-14 14:26 przez Angius.)
12-08-14 14:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): Pokuta
Pokuta Offline
*

Dobra, zadziałało w większości :)
Odzyskałem mapy (bez nazw) i questy, czyli to co najważniejsze ;)
Mapy niestety będę musiał od nowa ponazywać ale to się da zrobić.
Niestety przy próbie odzyskania skilli, klas postaci, przedmiotów, broni i zbroi nie dało się tego zrobić, po prostu wyrzucało jakiś błąd. Udało mi się odzyskać odrobinkę dzięki przekopiowaniu z backupu który zrobiłem jakiś czas temu, niestety nie było tam większości skilli.
Liczy się jednak to, że odzyskałem mapy i questy, bałem się, że całe ostatnie 15 dni pójdzie w diabły (bo 15 wcześniejszych udało mi się odnaleźć gdzieś jako backup na dysku :P) ale na szczęście tak się nie stało :)
Dzięki za pomoc :)

PS: Zastanawia mnie jednak co mogło być przyczyną takiego problemu, wcześniej VX nie robił praktycznie żadnych problemów. Przypomniałem sobie, że wczoraj, podczas tworzenia ostatniej mapy mignął prąd i komputer się wyłączył (potem już go nie uruchamiałem bo i tak miałem kończyć), może to spowodowało awarię w RPG Maker? Przed wyłączeniem się komputera udało mi się zapisać projekt ale jak widać coś się pomieszało i żaden z nowszych plików nie działał.

Nauczyło mnie to jednak by co wieczór robić backup plików :P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-14 14:40 przez Pokuta.)
12-08-14 14:37
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Dokładnie to migniecie prądu to jedyny powód tej sytuacji. Pamiętaj jeszcze że może ona wystąpić gdy zapiszesz projekt i od razu wyłączysz komputer z prądu (nie po przez zamykanie systemu).

I tak najczęściej cała baza danych jest nie do odzyskania. Mapy da się odzyskać, jednak bez nazw bo pada również coś co się zwie drzewem map - to tam są nazwy i ułożenie tych map w programie.

Czy na pewno nie da się jednak tego odzyskać - tego też taki pewny nie jestem, może kiedyś znajdzie się ktoś, kto weźmie i zobaczy co dokładnie jest źle zapisywane w tych plikach podczas takiej sytuacji i o ile jest to ciągle to samo - napisze program dzięki któremu da się to odzyskać. Coś takiego powstało właśnie dla RM2k/3 gdzie pada tylko drzewo map (czyli w sumie szczegół bo to łatwo zrobić od nowa).

Taki problem występuje od wersji XP wzwyż bardzo często, w starszych makerach jest rzadkością.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-14 20:34 przez Dragon Kamillo.)
13-08-14 20:30
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Taa najczęściej uszkadza się drzewo mapy, ale to normalne w zapisach czegokolwiek nie tylko gier w rmie np: zapisach gier w konsolach przenośnych mogą się uszkodzić całe save - przecież to baza danych, która jest nadpisywana od nowa - Mi się tak ro*** wiele projektów w początkach z rmem bo używałem sypiącego się pca, który lubił się wyłączać, aż w końcu powybuchały kondensatory. Chyba istniało coś do naprawiania uszkodzonego drzewa mapy, ale nie pamiętam już nazwy.
Możesz też spróbować otworzyć notatnikiem kod, ale nie wiem czy akurat w tym programie coś sensownego za pomocą notatnika wyciągniesz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-14 20:39 przez X-Tech.)
13-08-14 20:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Nazwy map wyciągnie.

A program do naprawy jest tylko dla RM 2k/3 - jest to jedna z opcji w hyper patcherze 2.

Ale drzewo map to drobnostka - nie ma ono wielkiego znaczenia i można je zrobić od nowa tracąc nazwy map i ich ułożenie.
13-08-14 20:42
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Cieszę się, że tak wiele osób się zainteresowało tematem i chciało pomóc, dziękuję wam bardzo :)

Co do projektu to udało mi się wyratować... 95% rzeczy :)
Pozostałe 5 procent to na szczęście coś co można dość szybko naprawić.
Drzewko udało mi się odzyskać (jedynie 3 ostatnie mapy musiałem nazwać od nowa), questy są raczej nieuszkodzone, klasy są ok tak samo jak uzbrojenie i zbroje a także przedmioty i większość skilli.
Po prostu przypomniałem sobie, że dzień wcześniej wysłałem sobie kopię na maila a do tej pory jedynie co nowego zrobiłem to 3 przeciwników, parę nowych mocy i kilka przycisków ;)
Na szczęście owe przyciski nie zniknęły i jedyne co musiałem zrobić to nazwać je od nowa, podobnie z wrogami (tych musiałem zrobić już od nowa, na szczęście nie byli zbytnio skomplikowani bo mieli po 4 moce), fajnie, że RPG Maker nie kazał mi ich wszystkich od nowa ustawiać na mapie a sam to zrobił gdy tylko stworzyłem owych przeciwników od nowa.
Śmieszna sprawa, jeden wybryk który z początku był mi kompletnie niepotrzebny (czyli wysłanie swojego projektu sobie na maila by przenieść go na stary komputer sam nie wiem po co ;)) uratował mi dużą część projektu :)

Z początku, gdy zakładałem temat nie pamiętałem o tej kopii zapasowej i stąd próbowałem odzyskać tak jak pisali to Deuce i Angius. Pomogło ale nagle potem przypomniałem sobie o kopii zapasowej ;)

A więc temat można zamknąć bo problem został rozwiązany.
15-08-14 15:57
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS