Pasek wytrzymałości i many w grze
Aktualny czas: 28-04-26, 20:00 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Pasek wytrzymałości i many w grze
AlmostNoRuby Offline
*

Liczba postów: 174

RE: Pasek wytrzymałości i many w grze

rewolwerow napisał(a):AlmostNoRuby wiem jaki jest schemat chodzenia w XP i VX i wiem, że można robić postacie dowolnej wielkości. Chodzi po prostu o to, że 4 klatki (z czego 2 klatki to przerwa na postawienie drugiej nogi) lepiej wygląda. Ludzie którym pokazałem postać w ruchu stwierdziły (przy 3 klatkach), że coś dziwnie się porusza.
Zdarza się. :lol2: .
A co do dziwnego poruszania, to więcej klatek zamaskuje efekt że klatka kroku jest zmieniana nie jest dość płynnie. Różnica płynności między 3 a 4 klatkami wynosi ~13%. I tak dużo.

[Obrazek: userbar1.png]
09-01-17 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Posłużę się tu grą "Mega Pony" zrobioną w Game Makerze.

Na początku zaczynasz zwykłym Friendship Busterem (nie możesz łasować). W sklepie kupujesz upgrade pozwalający ci ładować tę broń (TP zyskujesz tylko podczas ładowania broni, a przy strzale tracisz całe w zamian za to, że zamiast normalnego pocisku wystrzelisz naładowany). Im więcej TP dla tej broni, tym mocniejszy pocisk.

Po pokonaniu Fluttershy możesz używać spojrzenia.
Klucz TP: :stare
Koszt TP: 5
Limit TP: 28

Po wygraniu walki z Twilight Sparkle możesz używać jej zaklęcia pocisku.
Klucz TP: :magic
Koszt TP: 1
Limit TP: 10

#Sami wiecie, co z Apple Jack, Rainbow Dash, Rarity i Pinkie Pie#

W RPG Makerze VX Ace masz tylko jeden typ TP w standardzie. Więcej wymagałoby nadpisania klasy RPG::Skill, żeby były osobne efekty wywoływane na użytkowniku i na wykonawcy, co daje większą kontrolę nad zmianami określonego TP przez dany skill.

O ile przy jednym rodzaju TP zawsze może być tylko jeden pasek TP, to przy większej ich liczbie możesz wybrać rodzaje TP, dla których będzie wyświetlany pasek TP. Jeśli chcesz w grze TYLKO jeden rodzaj TP, a nowo tworzona gra jest zaprojektowana tak, żeby było w niej wiele rodzajów TP, to po prostu w miejscu, gdzie ma się wyświetlić pasek tego jednego TP, ustawiasz, że to ma być TP tego jednego konkretnego typu, a wszystkim postaciom dajesz jedno i to samo TP, które, jeśli jest wymaganym do jakiegoś ataku, to jest jedynym wymaganym do ataku zżerającego TP. Nieważne, jednak, ile w twojej grze ma być rodzajów TP. Warto każdy rodzaj TP jakoś nazwać.

A zamiast TP i MP (W RPG Makerze XP TP i SP) jako odpowiednio wytrzymałości i many możesz dopisać do klasy uczestnika walki atrybut SP i on będzie pełnił rolę wytrzymałości. Miej jednak na uwadze, że jeśli pracujesz w RPG Makerze XP, to zamiast atrybutu SP w tej samej klasie powinieneś dopisać atrybut MP, który będzie pełnił rolę many.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-17 14:52 przez Mateusz SSJ8.)
10-01-17 14:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
AlmostNoRuby Offline
*

Liczba postów: 174

wykrzyknik RE: Pasek wytrzymałości i many w grze

Aha (...).
Czyli jest kilka pasków TP dla różnych typów/kluczy/atrybutów (to chyba to samo...)
Tak w ogóle, świetny przykład. :lol2:. Ale zawsze coś.
Cytat:Więcej wymagałoby nadpisania klasy RPG::Skill
Aha [2].
Jak coś wykombinuję, to wstawię tu, a potem w dział Skrypty [RGSS3].

[Obrazek: userbar1.png]
10-01-17 16:22
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

rewolwerow napisał(a):wiem jaki jest schemat chodzenia w XP i VX i wiem, że można robić postacie dowolnej wielkości. Chodzi po prostu o to, że 4 klatki (z czego 2 klatki to przerwa na postawienie drugiej nogi) lepiej wygląda. Ludzie którym pokazałem postać w ruchu stwierdziły (przy 3 klatkach), że coś dziwnie się porusza.
Ponoć jak ustawisz 5 klatek ruchu postaci z aż trzema przerwami to wygląda to jeszcze lepiej.
Jak robić coś to porządnie.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
10-01-17 22:24
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS