Kostek! "Urodziny"
Aktualny czas: 20-06-25, 21:30 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX / VXAce] Kostek! "Urodziny"
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

RE: Kostek! "Urodziny"

Revlis nic nie wykombinujesz :> z tym musisz poczekać aż Kostek doda ten plik do projektu a co do drugiego to dość częsty błąd z blokowaniem w RM'ie

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
01-07-15 22:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kostek Offline
*

Liczba postów: 98

@Up Co do wszystkich błędów typu wchodzenie na stół na imprezie i w przedpokoju możliwość wejścia na ścianę, jak i ten błąd co zgłosiłeś Revlis, wszystko poprawiłem i od tej pory pod tym samym linkiem można pobrać poprawioną wersję gry.

Revils zaleciłbym Ci pobrać nową wersję gry i przenieść swój zapis do niej.

Witaj!
Znajomi nazywają mnie Kostek!

Kostek! "Urodziny" już 1 lipca 2015! http://poyters.pl/kosuro.html

Zapraszam na moją stronkę: http://poyters.pl/
02-07-15 08:43
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Skończyłem, i muszę przyznać że odwaliliście kawał dobrej roboty z dialogami (Kostek i ekipa).
Same rozmowy bohaterów były całkiem zabawne (suchary trochę mniej) a kilka minigier typu labirynt czy szukanie bomb trochę urozmaiciło rozgrywkę. Mimo iż uważnie czytałem wszystkie dialogi i opisy przedmiotów, nic nie było takie jakie mi się wydawało (np. najpierw celowo przegrałem walkę z Przeznaczeniem, gdyż "sądziłem" że człowiek nie może wygrać w walce z losem). Przełamywanie czwartej ściany zaskakiwało, a brak logiki dodawał pikanterii przygodom bohaterów.

Podczas gry brakowało mi jedynie dwóch rzeczy:
1. Często błądziłem i kilka razy wracałem do tego samego pomieszczenia szukając przejścia do kolejnego (na mapie widać gdzie są pomieszczenia, ale nie widać gdzie są ukryte drzwi). Najbardziej dawało to o sobie znać w pierwszej fazie gry.
2. Wielki finał. Brakowało mi prawdziwej walki z Nadzieją jako Kostek lub jego drużyna.

Podsumowując:
Ponieważ nie grałem w wiele gier tego typu wstrzymam się z oceną (punktową), ale w moich oczach gra wypada nieźle. Naprawdę nieźle.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-15 10:30 przez Revlis.)
02-07-15 10:29
"Pomógł" przyznał(a):
Kostek Offline
*

Wielkie dzięki :) Jednak się chyba opłacało 10 miesięcy samotnej pracy xD Chcę też z tego miejsca od razu podziękować moim znajomym, którzy nagrywali ze mną dubbing :D
Co do finału to myślałem, że każdy będzie się spodziewać jakiejś super pro elo elo walki, więc postanowiłem zrobić coś takiego. No ale chyba mój pomysł średnio się spodobał, jak rozmawiałem z innymi to takie dosłowne pół na pół.

Witaj!

02-07-15 10:48
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Gra jest klawa.
Ciekawe pomysły, dialogi i ten voice acting!
Muzyka była dobrze dopasowana.
Co mi natomiast nie pasowało...
Łażenie po pomieszczeniach i wciskanie wszędzie buttona A
Suchary były trochę... suche (ale śmiech przy torcie rozwala) i dla mnie są OK ale zbyt często występują.
A całość jest zwyczajnie porąbana. Wykonanie mechaniczne może być, ale znów mi nie pasuje szukanie niektórych przedmiotów.
Myślenie alogiczne na +
Miałem kilka wybuchów śmiechów i grało się bardzo przyjemnie.
Na deser:
"
- Dlaczego ona świeci?
- Bo działa.
"
XD
7/10 (zaraz po zagraniu)

No i gra się szybciej kończy niż zaczyna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-15 16:42 przez Adrapnikram.)
02-07-15 16:42
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Doceniam chęci twórcze, ale to jest niegrywalne. Daj znać jak zrobisz coś czego pobrania nie będę uznawał za niepotrzebną stratę łącza.
03-07-15 03:48
"Pomógł" przyznał(a):
Kostek Offline
*

Amelanduil, możesz jakoś rozwinać swoją wypowiedź? Co jest złego, co poprawić?

Witaj!

03-07-15 08:10
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Przede wszystkim błędem jest za dużo błąkania się na ślepo: gracz powinien mieć jasno określony cel, coś dzięki czemj będzie wiedział co dokładnie ma robić dalej, w które miejsce pójść.

Inna sprawa jest taka, że w moim odczuciu niewystarczająco jest tu gry w grze. Oprócz strzałek i entera gra powinna również wymagać od gracza użycia mózgu (~Paolo Amello). Te całe labirynty to po prostu korytarze po których łazi się z jednego końca na drugi (po drodze nie ma też szans na uniknięcie obrażeń od podłogi, co chyba akurat nie jest ważne ze względu na to, że walki w tym praktycznie nie ma).

No właśnie, walka... co z nią? Tę grę w ogóle idzie w jakikolwiek sposób przegrać? Czymże jest gra, w której jedyną opcją jest zwycięstwo? Jeżeli brak w niej wyzwania, traci sens.

Szkoda, bo z tego motywu dałoby się zrobić znośną grę.

Czy w ogóle odnośnie pytania "co poprawić"... tu błędy leżą u podstaw gry, także "poprawić" równałoby się raczej "zrobieniu od nowa"?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-15 13:15 przez Amelanduil.)
03-07-15 13:12
"Pomógł" przyznał(a):
Kostek Offline
*

Coś mam wrażenie, że krytykujesz dla samej krytyki. Z jednej strony piszesz, że gra jest zbyt trudna czyt. poplątana, a potem iż jest za łatwa... Owszem grę da się przegrać, np. podczas walki z Przeznaczeniem. To jest komedia, dziwne jakby był tutaj jakieś heroiczne walki wymagające od gracza nie wiadomo czego. Komedia ma być śmieszna i tyle - przynajmniej w moim odczuciu. No ale mimo to dzięki za opinię. Jeśli zrobiłbym drugą część gry z pewnością będzie mniej poplątana i dłuższa.

Witaj!

03-07-15 19:54
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

(03-07-15 19:54)Kostek napisał(a):  Coś mam wrażenie, że krytykujesz dla samej krytyki. Z jednej strony piszesz, że gra jest zbyt trudna czyt. poplątana, a potem iż jest za łatwa... Owszem grę da się przegrać, np. podczas walki z Przeznaczeniem. To jest komedia, dziwne jakby był tutaj jakieś heroiczne walki wymagające od gracza nie wiadomo czego. Komedia ma być śmieszna i tyle - przynajmniej w moim odczuciu.
W którym momencie powiedziałem, że jest trudna? Stwierdziłem, że jest niegrywalna, to nie jest wyznacznik poziomu trudności.

Walkę z przeznaczeniem trzeba było przeklikać enterem. Trzeba by było chyba stać w miejscu, żeby paść w tym miejscu.

Piszesz, że to komedia, ale przede wszystkim jest to gra. Ergo (jak ja lubię to pretensjonalne brzmienie tego słowa), powinna zawierać gameplay, a jak na moje strzałki i enter warunkują go zbyt mało.

A, i byłbym zapomniał, jeżeli chodzi o przedstawienie postaci to rzucanie w gracza "notką biograficzną" jest błędem. Postaci w fikcji powinny mieć wyraźne, dominujące cechy charakteru, dzięki którym gracz sam w stanie jest zdefiniować postać.
03-07-15 20:07
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS