Zablokowanie Alt+Enter + Tylko menu przedmiotów
Aktualny czas: 20-06-25, 18:24 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX / VXAce] Zablokowanie Alt+Enter + Tylko menu przedmiotów
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

Zablokowanie Alt+Enter + Tylko menu przedmiotów

Czy da się zablokować ten przycisk Alt+Enter? Chodzi o to, że w grze ustawiłem na F1, że fullscreen ustawia się automatycznie. Czy da się to zachować, by nikt tego nie zmienił?

@Edit
Mam jeszcze jedno pytanie, jak ustawić, by zamiast menu otwierało się okno z przedmiotami. Ew. co wpisać w komendę skrypt, by wywołać to okno.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-14 15:20 przez ReetzO.)
21-10-14 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Zablokowanie Alt+Enter + Tylko menu przedmiotów

Co do wywołania przedmiotów to jeśli to działa tak samo jak w RMXP to wklep w call script:
$scene = Scene_Item.new
Nie zapomnij też zmienić w samym skrypcie plecaka żeby powracało na mapę a nie do menu, w RMXP powiedziałbym ci dokładnie co zmienić, ale ACEja nie ruszam. Szukaj czegoś podobnego do Scene_Menu.new i zamień to na Scene_Map.new, ale nie wiem cz w ACEju nazywa się to wszystko tak samo.

Blokowanie alt+enter bardzo dobry pomysł, jednak nie wiem czy w nowszych makerach (bez łamania licencji) wykonywalny, zresztą w starszych też (XD), ale jak za wszelką cenę chcesz się tego pozbyć to w starszych wersjach są patche, tu niestety nie.

Może ktoś wpadnie na jakiś zgrabny pomysł (np po kliknięciu tej kombinacji automatycznie uruchamia się skrypt który przywraca pełny ekran itp), albo się mylę i sama ta opcja jest dostępna prosto z pod edytora rgss. W sumie niezły pomysł żeby gra sama gdy wykryje że ktoś wcisnął owe przyciski powróciła do pełnego ekranu - jedyny minus ekran może podczas tej operacji dziwnie się zachowywać - na chwilę maleć i od razu powracając + czarny ekran przez chwilę.
21-10-14 22:00
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Niezbyt ta komenda działa, albo ja jestem cepem (pewnie to drugie). Jestem niestety kompletnie zielony w skryptach.
21-10-14 22:10
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Sprawdziłem, w ACE jest to zupełnie inna komenda, jakaś chora, w ogóle nie intuicyjna:
SceneManager.call(Scene_Item)
I jak to wywołasz w zdarzeniu to starczy, nie musisz już nic grzebać w skryptach.
21-10-14 23:13
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Dzięki :) Teraz już sobie poradzę.
Co do Alt+Enter, szukałem też na zagranicznych forach, ale niestety nic nie znalazłem. Widocznie nie ma rozwiązania. Ew. proszę o napisanie na PW :)
22-10-14 15:19
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS