[VX/VXace(?)] Mgła.
Aktualny czas: 28-04-26, 12:51 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX/VXace(?)] Mgła.
PaC Offline
*

Liczba postów: 34

[VX/VXace(?)] Mgła.

Siemanko! Kiedyś spotkałem ten poradnik do VXa, zapamiętałem go i postanowiłem się z wami podzielić. Dzisiaj dowiecie się jak zrobić mgłę.

Dlaczego prefix VX/VXace(?)? Testowałem na VXie, ale wydaje mi się, że na VXace też powinno śmigać.

Okej, to zaczynamy.

1. Potrzebny nam będzie obrazek mgły który już dla was zrobiłem, wystarczy że klikniecie tutaj, następnie klikniecie prawym przyciskiem myszy -> zapisz obraz jako -> zapisujemy pod dowolną nazwą w folderze "Pictures" który znajduje się w folderze Graphics w folderze naszego projektu.

2. Wchodzimy do VXa, oczywiście tworzymy na mapie nowe zdarzenie, nazywamy je przykładowo "mgła". Ustawiamy warunek startu na "Równoległe zdarzenie" (w ang. Parallel Process), następnie dajemy opcje "Pokaż obrazek" (display picture). Pojawia nam się okienko, w "numer obrazka" w moim przypadku będzie to 1, obok w "Grafika" wybieramy nasz obrazek mgły.
Przechodzimy niżej. Zaznaczamy "Środek" (Center) oraz ustawiamy przeźroczystość (opacity) na 150. Klikamy okej.
[Obrazek: HOwaoW5.png]

3. następnie po "Pokaż obrazek" dajemy przełącznik własny A na ON, tworzymy nową strone i dajemy warunek "przełącznik własny A jest ON", warunek startu również dajemy na "równoległe zdarzenie".
Klikamy i wybieramy opcje "Ruszaj obrazkiem" (move picture), wybieramy numer naszego obrazka (który wybraliśmy w poprzednim punkcie) znów zaznaczamy "środek" oraz zmieniamy przeźroczystość na 150, tam gdzie mamy X wpisujemy -100, a tam gdzie czas wpisujemy 600.
[Obrazek: Cx4TANk.png]
Tak powinno wyglądać polecenie "ruszaj obrazkiem"

Gdy mamy już "Ruszaj obrazkiem" kopiujemy to (prawym na polecenie ->kopiuj) i wklejamy niżej, następnie klikamy na naszą kopie prawym i zmieniamy "X" na "100", zapisujemy.
Tak powinny wyglądać strony zdarzenia:
1.
[Obrazek: ur48SvC.png]
2.
[Obrazek: 241RQFe.png]

Efekt końcowy:
[Obrazek: NcDtbAJ.png]
Oczywiście mgła nie wygląda dokładnie tak, ekran został przyciemniony dla lepszego efektu, a do tego mgła się porusza.

Myślę, ze może się komuś przydać, prosta i moim zdaniem całkiem fajnie wyglądająca mgła dodająca troche klimatu.

Aktualny tajny projekt:
Spoiler: (Otwórz)
29-10-14 20:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: [VX/VXace(?)] Mgła.

Serio, kiedyś tak robiłem i to poruszanie się tak jak opisałeś tutaj jest po prostu brzydkie. Dopóki porusza się w jedną stronę jest OK, ale gdy staje i zaczyna lecieć w przeciwną - sam ten moment wygląda ohydnie. Czemu nie zrobić po prostu poruszania w jedną stronę z zapętleniem, tym bardziej że jest to też proste - wymaga tylko wyświetlenia dwóch obrazków zamiast jednego. Pomyślcie trochę, a jak nie wpadniecie jak to zrobić to podeślę zrzuta z mojego projektu XD (RM2k/3).
29-10-14 22:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS