Wykrywacz zbliżenia
Aktualny czas: 28-04-26, 17:17 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Wykrywacz zbliżenia
Allemov Offline
*

Liczba postów: 75

Wykrywacz zbliżenia

Zaczynam coraz poważniej brać pod uwagę ideę dużych map w UW2. To na razie tylko eksperyment jest i całkiem niewykluczone, że w jego wyniku powstanie coś odrębnego. Na razie jedynym wynikiem tego eksperymentu są nocni przeciwnicy (inspirowani trochę Dying Light, ale nie całościowo tylko bardzo ogólnie) i to, że udało mi się zrobić tak, że nocą nie można zapisywać gry, więc gracz tym bardziej ma ochotę do łóżka spi... ale do rzeczy:

Wiem że w skrypcie 'walka w czasie rzeczywistym' na vxa jest taka opcja, że nas przeciwnicy wykrywają na ustaloną odległość i podbiegają jak jesteśmy za blisko. Da się to wyizolować z tamtego skryptu? Albo innym sposobem sprawić, żeby event do nas podbiegał jak będziemy od niego o x kroków? I chodzi mi tutaj o sytuację w której po takim dobiegnięciu normalnie aktywuje się zdarzenie / walka turowa. Chodzi tylko o to, żeby zdarzenie reagowało jak się je mija.

Pozdrawiam!
Allemov
16-03-15 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

RE: Wykrywacz zbliżenia

Chyba rozumiem o co ci chodzi. Jeśli chcesz tylko potwora który zaatakuje cię (zacznie cię gonić) gdy wejdziesz w jego pole widzenia, to proponuję rozwiązanie z pokemonów (gdy wejdziesz w pole widzenia innego trenera). Sprawdziłem działanie w moim projekcie i powstało coś, co swoim wyglądem przypomina strefę rażenia (wejdziesz, potwór cię zauważy i zaatakuje). Wszystko da się zrobić na zdarzeniach.

1.Jeśli wejdziesz do tej strefy, uaktywni się zdarzenie które porusza potworem w stronę gracza (powtarza się). Należy jednak pamiętać, aby po jego aktywacji przenieść wszystkie pozostałe zdarzenia (u mnie tworzą kształt kwadratu) w jakieś miejsce niedostępne dla gracza:
http://imgur.com/c701INJ

2.Gdy moja postać weszła w strefę, nie uszło to uwadze potwora:
http://imgur.com/4Gj2fkL

3.Potwór mnie zauważył i zaczął iść w moim kierunku:
http://imgur.com/uZx6DTY

4.Kontynuuje natarcie nawet gdy wyszedłem z jego strefy zasięgu:
http://imgur.com/1xMZlca

5.Gdy mnie dotknął (złapał) automatycznie rozpoczęła się walka:
http://imgur.com/VNvqIvy

Można też sprawić, że po np. 15 sek. uciekania od potwora ten zrezygnuje z pościgu i wróci na swoje miejsce, a jego strefa rażenia ponownie stanie się aktywna. Gdy jest na nas nałożony specjalny efekt (np. niewidzialność) zdarzenie wcale się nie uaktywni, lub przed rozpoczęciem pościgu znaczek zapytania nad głową potwora pozostanie na dłużej - jeśli w tym czasie wycofasz się ze strefy, potwór straci zainteresowanie. Jest wiele możliwości.

Czy chodziło ci o coś takiego?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-15 00:01 przez Revlis.)
16-03-15 23:51
"Pomógł" przyznał(a): Yoroiookami
Allemov Offline
*

Liczba postów: 75

smiles Ogólnie, tak. Ale szczególnie... nie.

To że można to zrobić ręcznie (stawiając te zdarzenia okalające jedno po drugim) wiedziałem od początku. Tyle, że ta metoda ma szereg wad:

1. Przeciwnik nie może się ruszać, chyba że ze strefą

2. Nie da się stawiać przeciwników w dużych ilościach. Jest to pracochłonne i każdy wróg musi być zależny od innego przełącznika.

3. Kolosalne zużycie zdarzeń. Tak - zużycie. W UW każda kratka wody to zdarzenie umożliwiające łowienie ryb i napełnianie fiolek wodą. Mapa 50x50 z rzeką po środku, daje więc nam 100 zdarzeń wody (po 50 na każdym z brzegów rzeki), dorzućmy do tego kilka ptaków i kilkadziesiąt roślinek i znajdziek. Pomijam już kwestię postaci i innych pojedynczych eventów.

Jeśli w takiej sytuacji da się uniknąć lagów - to na pewno nie zużywając 20 zdarzeń na jednego przeciwnika, czyli 200 zdarzeń na dziesięciu. :P

Dlatego zapytałem się o skryptowe rozwiązanie.
17-03-15 00:46
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Co do tych lagow to wlasnie polecam makera 2k3, 2k, 95 :> robisz mapke 500x500 dajesz z 1000 zdarzen i nadal masz plynnosc :>

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
17-03-15 00:54
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Jest wiele możliwości wykrywania zbliżenia:
Wzrok, słuch, węch, wyczucie... z tym ostatnim nie eksperymentowałem. A W VXie lagi nie są tak poważne, jak w XP. Uwierzysz, że w niektórych serialach wojownicy nie musieli zobaczyć wroga, ani usłyszeć narobionego przez niego hałasu, ani nawet czuć jego zapachu, żeby wiedzieć o jego obecności? Weź na przykład "Dragon Ball Z" (na pewno arc z Komórczakiem).

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
17-03-15 09:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS