8-BIT Hero
Aktualny czas: 28-04-26, 21:55 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] 8-BIT Hero
Kamil532 Offline
*

Liczba postów: 2

8-BIT Hero

Chciałbym przedstawić swój projekt o nazwie 8-BIT Hero, jak sama nazwa wskazuje mój projekt jest utrzymany w stylistyce 8 bitowych konsol zarówno pod względem graficznym jak i dźwiękowym. Od razu mówię, że dopiero rozpoczynam pracę nad tym projektem, więc na razie nie jest on zbyt zaawansowany.

Fabuła
Mam już opracowaną fabułę jednak nie chcę jej zdradzać dopóki mój projekt się nieco rozwinie razz

Link do pobrania
Link

Od razu mówię że wszelkie sugestie są mile widziane, chętnie wysłucham wszelkich opinii, aby ulepszyć to co udało mi się do tej pory stworzyć.

[Obrazek: 15g2.png]
[Obrazek: 4afl.png]
[Obrazek: tl46.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-13 09:23 przez Kamil532.)
15-11-13 17:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

RE: 8-BIT Hero

Oh <3 Uroczo =) Nareszcie ktoś jak rysuje grafiki w paincie robi to do końca, zagram i powiem czy czuć klimat starych konsol :P
EDIT: Brak Titles1 czyli grafiki okna startowego z new game, popraw.

EDIT2: Jaja sobie chyba robisz >_< jak ma to działać jak do całego projektu dodano tylko 3 grafiki:
[Obrazek: tI2Q9ZA.png]
[Obrazek: pxzdOnZ.png]
[Obrazek: yJQvdXN.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-13 00:36 przez Multi0.)
15-11-13 17:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kamil532 Offline
*

Liczba postów: 2

Cytat:EDIT2: Jaja sobie chyba robisz >_< jak ma to działać jak do całego projektu dodano tylko 3 grafiki:

Bardzo przepraszam:oops:, z powodu braku doświadczenia z RPG Maker'em źle stworzyłem plik instalacyjny, natychmiast to naprawiam i w najbliższym czasie dodam poprawny instalator.
Jeszcze raz wszystkich przepraszam za tak głupi błąd

Instalator poprawiony, już wszystko jest w porządku:
Link
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-13 09:23 przez Kamil532.)
16-11-13 08:51
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

Raczej nie wszystko, sporo błędów w grze.
Popraw to wszystko bo uniemożliwia granie,
osobiście uważam za fajny pomysł stworzenia swoich własnych grafik, i próbę nadania klimatu starych nesówek, jednak szczerze powiem że nie czuje tego klimatu, to po prostu wzięte twoje grafiki i muzyczki w stylu starych gier. Jestem ciekaw jak wygląda to dalej, jak możesz przejdź sam na spokojnie i popraw błędy.
[Obrazek: OAX95rk.png]
16-11-13 12:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

A ja wiem, czemu nie czujecie klimatu NESa, przez rozdzielczość, menu i czcionkę.
Rozdzielczość jak sami się domyślacie jest za duża, aby naśladować NESa grafiki powinny być zrobione w tilesy 16x16 pikseli, a potem dwa razy powiększone i dane do gry. Jeszcze jedno, aby naśladować rozdzielczość NESa oprócz rozpikselowanych grafik należy (przy rozdzielczości 640x480) obciąć np po przez czarny obrazek, lub skrypt dwa tilesy po prawej i lewej stronie i dodatkowo (jeśli chcemy naśladować NTSC, przy PAL-u tego nie robimy) pół tilesa na dole, lub górze*. Do tego grafiki należy rysować w palecie NESa http://www.thealmightyguru.com/Games/Hac...e_NTSC.png .
Przeźroczyste menu i tak czcionka była nie do osiągnięcia na NESie i ogólnie w 8 bitowych grach.

Więc może bezpieczniej będzie określić że jest to gra na twoich grafikach zrobionych 100% w paincie - własnoręcznie.

* Cicho, wiem ze na NTSC można było wymusić rozdzielczość PAL - co robiły nasze polskie Pegasusy.
26-11-13 23:45
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Przezroczystość... była do osiągnięcia na NES-ie. Po prostu konsolka bardzo szybko zmieniała wypełniony sprite z pustym tak że dla ludzkiego oka wyglądało to jakby sprite był półprzezroczysty. Ale stopniowanie przezroczystości (alfa) już niestety nie.

Ogólnie pomysł fajny, rozwijaj go.

BTW. NES nie był jedynym 8-bitowym systemem do gier, c64 też był 8bit i miał większe możliwości (szczególnie jeśli chodzi o muzykę).

Ale rozwijaj projekt, może wyjść coś fajnego.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
27-11-13 20:05
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Znam ten trik, tylko nie kojarzę gdzie on był CELOWO (edit: przypomniałem sobie np: pokazywanie ducha w Sweet Home) wykorzystany, raczej działo się tak gdy na ekranie było za dużo spritejów i konsolka sobie z nimi nie radziła - migały wtedy w ten sposób nawet 1 z kilku części postaci - co nie wyglądało za fajnie np. Super Mario World pirate - gra mogła się nawet zawiesić. Próbowałem przenieść ten efekt do RM 95 - jednak jest on za wolny.

c64 to nie konsola XD - "jest utrzymany w stylistyce 8 bitowych konsol"

Popraw też faceseta, nie powinien mieć takiego cieniowania.
29-11-13 22:13
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS