Witam, pozwólcie, że na początek przedstawię krótką historię tego małego projektu.
"Anaztazja" startowała jako malutki projekt treningowy który miał mnie przygotować na stworzenie czegoś większego, gry którą śmiało mógłbym umieścić do pobrania na tej stronie ;) Pobrałem więc demo RPG Maker VX (wtedy jeszcze testowałem który Maker mi najbardziej odpowiada) i zacząłem projektować.
Potem okazało się, że mogę wysłać na pewien mały konkurs grę zrobioną w RPG Makerze i postanowiłem zrobić krótką grę, niestety się spóźniłem o parę minut i konkurs zawaliłem :P
Zostałem więc z projektem którego szans w VX dokończyć nie miałem bo licencja się kończyła, dla zabawy dobudowałem parę lokacji i na tym się skończyło... ;)
Parę miesięcy temu kupiłem na Steamie RPG Maker VX ACE i z ciekawości zacząłem sprawdzać w internecie czy nie da się projektu przenieść z VX na VX ACE i ku mojemu zaskoczeniu udało się :)
A więc zamiast robić nowy projekt postanowiłem rozwinąć ten bo okazało się, że podczas tworzenia tego "treningowego" projektu poszedł on dalej niż się spodziewałem i stał się dla mnie osobiście czymś więcej. Stąd też potrenowałem na innych i następnie rozwinąłem "Anaztazję" której zapowiedź dziś wam pokazuję :)
Jestem po prostu ciekawy czy pomysł spodoba się innym ludziom i warto go rozwijać (oraz dalej naprawiać) czy też nie i lepiej brać się za inny projekt.
Dziękuję za przeczytanie wstępu i zapraszam do opisu projektu :)
Fabuła:
Budzisz się w jakimś dziwnym miejscu przypominającym piekło, dookoła same gorące skały i lawa. Nie pamiętasz kim jesteś i jak się tu znalazłeś, jedyne co sobie przypominasz to imię "Anaztazja" a w głowie słyszysz szepty które każą iść ci dalej. Nie mając innego wyboru podążasz za głosami by odkryć prawdę o sobie... oraz odnaleźć tajemniczą kobietę.
Czy uda Ci się odkryć kim tak naprawdę jest Anaztazja oraz odzyskać wspomnienia?
Tak mniej więcej można opisać fabułę gry nie zdradzając zbyt wiele, historia jednak w kluczowych momentach zmieni tor i z prostej z pozoru opowieści o odnalezieniu kobiety i odzyskaniu wspomnień zamieni się w coś o wiele większym znaczeniu.
Zalety gry:
Duża liczba dialogów
Wybór pomiędzy "Drogą umysłu" i "Drogą Walki" pozwalający graczowi przejść kluczowe fragmenty gry rozwiązując zagadki lub podjąć się walki! Każda ze ścieżek często prowadzi do innych sytuacji i lokacji oraz w pewnym sensie modyfikuje misję (ale nikt nigdy nie jest stratny!).
Bogata ścieżka dźwiękowa*
System szacunku- postacie z drużyny reagują na zachowanie gracza i patrzą na niego z szacunkiem lub pogardą. Każda z dróg daje inne dialogi a także zmienia się ich reakcja podczas walki.
Konsekwencje wyborów- wybory dokonane przez gracza mają swoje konsekwencje w dalszej grze.*
Swój własny świat- żadnego odgapiania od innych twórców i wielkich produkcji typu "Gothic". Świat w "Anaztazji" jest moją własną wizją i jedyne rzeczy które mogą wydać wam się znajome to ester eggi.
*Gwiazdką oznaczyłem te zalety których w demie za bardzo nie widać. Ścieżka dźwiękowa jest bogata i na dysku mam całą masę utworów (żadnych wycinek z wielkich produkcji, tych mniejszych też ;)) ale ostatecznie nie są one jeszcze do końca wklejone w grę i zastępują je "placeholdery" muzyki z RPG Maker VX i VX ACE. Oczywiście w pełnej wersji muzyka z tych programów też będzie użyta ale trochę rzadziej niż ma to miejsce w demie. Czemu tak się stało? Po prostu nie miałem czasu oddzielić muzyki dla jednej i drugiej produkcji i nie chciałem by się coś namieszało. "Placeholdery" występują też w lokacjach (te przeklęte góry ;)) i dla tego ostatecznie nie gwarantuję, że lokacje które widzicie w demie są finalnej jakości bo zamierzam je poprawiać (zastanawiam się tylko w jakim kierunku pójść).
Drugą "gwiazdką" są wybory moralne, te rzecz jasna mają przełożenie na całą opowieść a demo zawierające fragment nie pokazuje ich zbyt dobrze, musicie mi wierzyć na słowo :)
Screeny:
Jako, że wszystkie screeny pochodzą z dema nie umieszczam ich wiele, nie chcę psuć zabawy.
AKTUALIZACJA (31.07.2015)
Nowy screen:
UWAGA! Opis może zawierać drobne spoilery początku historii w grze.
Opis Świata:
[spoiler] Historia z gry ma miejsce w Ferdenie, świecie w którym największą władzę mają tzw. Zakony żywiołów, ich członkowie posiadają zdolności kontrolowania (w pewnym stopniu) żywiołów takich jak ogień czy piorun. Żywioły w tej krainie wyznawane są jako bogowie, istoty wyższe które dawno temu przemówiły i wraz z ludźmi uratowały świat przed zagładą. Wyznawcy żywiołów jednak często walczą między sobą, rzadko prowadzą otwarte wojny, częściej atakują się wzajemnie w tajemnicy przed większością cywilów. Nikt tak naprawdę nie zna do końca motywów tych ciągłych utarczek, jedni twierdzą, że chodzi o politykę, drudzy, że o religię a jeszcze inni, że o historię która na zawsze skłóciła Zakony. Ferden podzielony jest na kraje należące do pięciu zakonów, każda ma swój specyficzny urok odpowiadający żywiołowi które mieszkańcy wyznają.
Opis bohaterów:
Ty- Nie pamiętasz jak się nazywasz stąd też jesteś zwany w grze jako "Ty" ;) Masz luki w pamięci i musisz szybko odkryć prawdę kim jesteś.
UWAGA!
Reszta opisów jest w spoilerze, jeżeli nie chcesz psuć sobie zabawy przed zagraniem chociażby w demo zalecane jest nie otwieranie spoilera.
Anaztazja- Pamiętasz jej imię odkąd się obudziłeś. Udało Ci się przypomnieć sobie, że tak naprawdę jest twoją żoną która została porwana przez Zakon Ognia wraz z resztą ludzi. Dowiedziałeś się, że przebywa w "Wulkanie" lecz coś musiało się stać zanim ją uratowałeś. Teraz jednak pamiętasz już kim jesteś i co tu robisz, ona wciąż tam jest, uratuj ją!
Anaztazja to sympatyczna, piękna dziewczyna o wielkim sercu. Nie potrafi walczyć a więc wymaga twojej ochrony, musisz zapewnić jej bezpieczeństwo za wszelką cenę.
Sirja- zwana także "Księżniczką Ognia", wysoko postawiony generał, dowodzi bazą "Wulkan" i prawdopodobnie przetrzymuje Anaztazję. Musisz przebić się przez jej ochronę i zmusić ją do współpracy... wiesz jak, prawda?
Sirja to gadatliwa osoba, bardzo zależy jej na swoim wyglądzie, szczególnie dba o włosy. Często lubi droczyć się z swoimi towarzyszami i bardzo łatwo zmienia swój charakter. Jednak w głębi serca to ponoć sympatyczna osoba która balansuje na krawędzi dobra i zła.
Generał Grigore- Twój mentor z Zakonu Pioruna, obecnie najstarszy jego członek. Szkoli wielu młodych rekrutów przejawiających kontakt z piorunem. Ma wielkie serce i każdego z swoich uczniów kocha jak własne dzieci dla których w stanie jest poświęcić wszystko, nawet własne życie.
Nikolaj i Albert- Twoi najlepsi przyjaciele z Zakonu Pioruna. Są oddanymi i wiernymi przyjaciółmi gotowymi skoczyć w największą bitwę za swoimi braćmi i siostrami.
??????- Nie możesz sobie przypomnieć tych informacji.
??????- Nic z tego, nie pamiętasz tej osoby.
??????- Masz wrażenie, że ktoś jest cały czas z tobą, nie możesz sobie jednak przypomnieć kto.
Najważniejsze przedmioty:
UWAGA- zawiera drobny spoiler początku.
Spętacz- Nawet największe głowy Zakonów nie wiedzą czym tak do końca jest spętacz ani jak powstał... albo nie chcą by prawda wyszła na jaw. W każdym razie spętacz jest tylko jeden i może zostać użyty do "spętania" istoty myślącej. "Spętana" istota staje się niewolnikiem swego pana i musi wypełniać każdy jego rozkaz.
Z opisu to by było na tyle na obecną chwilę, tak myślę ;)
Proszę, żebyście zagrali i wystawili opinię o demie, jak wam się podobało i co najlepiej zmienić. Zdaję sobie sprawę, że mapping jest słaby ale grafikiem dobrym nie jestem, staram się jak mogę i może w końcu się wyrobię ;)
Testowałem demo wielokrotnie próbując doprowadzić je do stanu idealnego, niestety "Anaztazja" przeszła naprawdę długą i ciężką drogę (mocno zahaczała się o skasowanie projektu i porzucenie) przez co mogłem nie wychwycić niektórych błędów. A więc jeśli znaleźlibyście jakiś błąd (np. wychodzący za ekran i nieczytelny tekst, błąd mapy itp.) to proszę byście dali mi znać, z chęcią naprawię :)
Proszę też o trochę wyrozumiałości, to mój pierwszy projekt który można faktycznie nazwać grą. Zdaję sobie sprawy, że z początku widać, że była robiony na konkurs i używałem głównie tillsetów z oryginalnego RPG Makera VX ale w pełnej to się zmieni, obiecuję :)
Odpowiedzi na niektóre pytania które mogą paść ;):
Czy to twoja pierwsza gra?- Wcześniej robiłem tylko projekty na których się uczyłem, "Anaztazja" jest pierwszą grą którą pokazuję innym :)
Z ilu osób składa się twój zespół?- Jestem tylko ja.
Czemu pokazujesz tu grę robioną na konkurs?- Bo ostatecznie tam nie trafiła i ją rozbudowałem.
Boisz się krytyki?- Nie, liczę, że będziecie szczerzy ;)
Ile zajmuje przejście dema?- Nie powinno zająć dłużej niż godzinę, góra półtoraj. Można też skończyć o wiele szybciej, zależy od pewnego wyboru.
Jaki jest system zapisów?- Zapisywanie ręczne, jednak jeżeli gracza czeka trudny fragment gry automatycznie pojawi się możliwość jej zapisania.
Czy będziesz coś jeszcze w grze zmieniał?- Tak, wciąż balansuję walkę, myślę nad uatrakcyjnieniem map i nowymi misjami oraz dialogami.
Ponad 343 MB? O-O Czemu aż tyle?- Pewnie przez konwersję z VX zwiększyła się i objętość. Przepraszam i obiecuję, że zrobię wszystko by ją zmniejszyć!
AKTUALIZACJA:
Usunąłem starą wersję demo ponieważ nie jest już ona aktualna. Nowa wersja pojawi się za jakiś czas.
Planuję wydać ją max do końca wakacji.
Na razie tylko jeden link z pobraniem, jutro postaram się wrzucić więcej.
Jest to wersja z RTP.