Błyskawiczny i kompletny Kurs Ruby dla zdarzeniowców
Aktualny czas: 28-04-26, 22:25 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Błyskawiczny i kompletny Kurs Ruby dla zdarzeniowców
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Błyskawiczny i kompletny Kurs Ruby dla zdarzeniowców

ekhm. Ja ruby nauczyłem się w jakieś 2-3 dni (w sporej części - łącznie z klasami i dziedziczeniem...) i to było już ładnych parę tygodni temu. Natomiast z chwilą nauczenia się sporej części Ruby nauczyłem się czytać sporą część RGSS i trochę po nim błądzić. Czy to się przydaje ? Zależy, ale w większości wypadków do niczego (praktycznie wszystko co jest wymagane do zrobienia świetnych gier jest w komendach zdarzeń). Do czego się może przydać znajomość Ruby we własnych grach ? Do kompletnie szalonych rzeczy, które wykraczają poza jakąkolwiek logikę - traktujcie to jako jakaś dodatkowa porcja zabawy raczej, ale wszystko co jest wymagane do robienia hiciorów jest już w komendach zdarzeń.

Nie korzystam póki co z żadnych gotowych skryptów i mnie osobiście takie coś nie rajcuje ponieważ jestem za tym, aby własne gry tworzyć, ale co kto woli.

Ja od zawsze robię własne mechaniki i inne patenty za pomocą zdarzeń bez nauki Ruby i RGSS. W tym tekście pokazuje, że za pomocą VX ACE da się prosto tworzyć własne rozwiązania za pomocą zdarzeń tak jak w 2k3 bez wymaganej nauki ruby i grzebania w rgss.

Po prostu w 2k3 występuje pewna komenda, która dla niektórych jest podstawą do tworzenia rozbudowanych rzeczy. Za pomocą tej jednej komendy przepisanej za pomocą Ruby można tak samo tworzyć gry w VX ACE jak i w 2k3.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-14 23:33 przez X-Tech.)
06-10-14 23:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Błyskawiczny i kompletny Kurs Ruby dla zdarzeniowców - X-Tech - 06-10-14 23:12

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS