Kroniki Elderu.Aktualizacja #6 .QEST
Aktualny czas: 20-06-25, 22:02 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Kroniki Elderu.Aktualizacja #6 .QEST
ralfek Offline
*

Liczba postów: 46

RE: Kroniki Elderu.Aktualizacja #4 NEW X-tech

ok

(Nie mogę dać pełnych map gdyż nie posiadam już skryptu na screeny mapy
bo coś mi szwankował ale postaram się część pokazać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-14 12:50 przez ralfek.)
20-05-14 12:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
OzzY Offline
*

Liczba postów: 26

RE: Kroniki Elderu.Aktualizacja #5 Poprawianie.QEST

Powiedzmy: "może być", aczkolwiek wciąż zbyt kwadratowo. Zwróć szczególną uwagę na cienie, zdaje mi się, że ucinasz je.
20-05-14 13:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

Wiem że jestem w stanie robić lepsze mapki bardziej szczegółowe ale
wiem że wszystko powinno robić się w ramach swoich możliwości,po
za tym nie chcę tracić tyle czasu na mapping,bo świat gry jest naprawdę duży,
Póki co są 4 rodzaje map o różnych klimatach:
wioski
sawanny
lasy
zimowe krainy
planuję też stworzyć klimat dla gildii czyli:
Gildia łowców
Gildia magów
Gildia Obrońców

RTP JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE DLATEGO IŻ LUBIĘ TEN STYL,JEDNAK MAM PONAD 8 TILESETÓW PASUJĄCYCH DO RTP.

pracowałeś kiedyś na ace?
czy tylko na xp?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-14 14:17 przez ralfek.)
20-05-14 14:17
"Pomógł" przyznał(a):
OzzY Offline
*

ralfek napisał(a):Wiem że jestem w stanie robić lepsze mapki bardziej szczegółowe ale
za tym nie chcę tracić tyle czasu na mapping,bo świat gry jest naprawdę duży.

Mapping to nie strata czasu tylko jak uzewnętrzniasz swoją artystyczną duszę po części tylko. Każda mapa musi być przemyślana pod względem mechaniki ale też musi być estetyczna. Więc trać czas na mapping po to by ludzie byli zadowoleni z efektu bo w końcu nie tworzysz tej gry dla siebie ale dla innych.

ralfek napisał(a):pracowałeś kiedyś na ace?
czy tylko na xp?

Pracowałem tylko na 2k3 i na XP. Obecnie porzuciłem już RM'a dla bardziej ambitnych narzędzi z większymi możliwościami jak dla mnie.

Mam nadzieję, że udźwigniesz tak rozbudowany projekt nie to co ja z Hunterem (chociaż kto wie, może kiedyś do tego wrócę). :P
21-05-14 00:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

jakich narzędzi?
Niech zgadnę 3d unity?
21-05-14 16:01
"Pomógł" przyznał(a):
OzzY Offline
*

ralfek napisał(a):jakich narzędzi?
Niech zgadnę 3d unity?

Jedno z nich to Unity3D tym bardziej, że znam C# chociaż do 2D wolę Construct 2.
21-05-14 20:58
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

Aktualizacja #6
Nie zapomniałem o projekcie prace idą pełną parą.
Jeśli chcecie zobaczyć co nowego zajrzyjcie do "prac"
24-05-14 14:41
"Pomógł" przyznał(a):
Angius Offline
*

Liczba postów: 48

RE: Kroniki Elderu.Aktualizacja #6 .QEST

Ekhem...
*strzela palcami*

Fabuła:
Cytat:Historię naszego bohatera poznajemy dosyć nieszablonowo. Otóż nasz bohater budzi się poważnie ranny przed pewną karczmą, w wiosce o nazwie Bernda. Zdaje sobie sprawę że nic nie pamięta, ponad to nie ma siły by postawić chociaż jeden krok. Wpada w przerażenie, gdy jakiś dziwny stwór zbliża się do niego. Z kłopotów ratuje go pewna młoda czerwonowłosa kobieta. Po nieokreślonym czasie budzimy się w jej domu, ku naszemu zdziwieniu dowiadujemy się iż Lisanna - bo tak ma na imię owa dziewczyna - uratowała nas tylko i wyłącznie dlatego, że przegrała zakład bo była pijana.
Dalszej części błędów wytykał nie będę, bo cały mój post będzie czerwony. Pamiętaj tylko o jednym: jeśli chcesz nas jakoś przekonać do zagrania w swoją grę - a tuszę, iż taki jest twój zamiar - postaraj się pisać tak, jak się powinno, z zachowaniem zasad gramatyki, składni i wszelkich innych zasad wpajanych w podstawówce. Bez tego raczej odstraszysz ludzi od swojej gry - marna jakość opisu = marna jakość dialogów = marna jakość gry.

Co do części merytorycznej:
Bohater budzi się poważnie ranny przed karczmą (zgaduję, że w środku wioski), nie może się ruszyć, podchodzi do niego potwór, którego zabija (Odstrasza? Łapie w pokeballa? Nieważne.) jakaś losowa dziewczyna. Ot tak, była pijana i przegrała zakład ("Ej, ruda, przegrałaś! Idź uratować tamtego ledwie żywego typa przed potworem!").
Zabiera nas do domu (to dalej wynik zakładu?) a nam urywa się film. Albo i się nie urywa, tylko grzybki zaczynają działać, bo słyszymy szepty, których nie rozumiemy. A potem mamy wizję, w której widzimy, że kogoś zabiliśmy. Kogoś o imieniu Seren. Ale zaraz! Nie rozumiemy tych głosów, tak? Stąd ta wizja. A imię zrozumieliśmy? Wyświetlili je nam podczas tej wizji na jakimś pasku? Trup miał identyfikator?
I opowiadamy RD (Randomowej Dziewczynie) o tym, co widzieliśmy. Hej, bo czemu nie? Nie weźmie nas przecież za wariata/psychopatę/schizofrenika, prawda? Ale okazuje się, że koleś był jej bratem (zaraz, ona - młoda dziewczyna, jej brat - starzec (to sugeruje tytułowanie go per "mędrzec")).
Teraz najlepsze.
"Zabiłeś mi brata! Ty... Ty... POTWORZE! Nie chciałam tego robić, naprawdę nie chciałam... Ale mnie zmusiłeś... Wyjdź z mojego domu!"
Wow. Zgaduję, że za próbę morderstwa bije po łapach, a za kradzież robi "ciuś ciuś".
Jesteśmy nie wiadomo gdzie, z szeptami w głowie i krwią niewinnego na rękach. Zamieszkać tu i znaleźć pracę wydaje się wspaniałym pomysłem!

Screeny:
1. Umm... Co mam widzieć w tym czerwonym kółeczku? Coś szczególnego?

2. Perspektywa się w grobie przewraca. Skrzynki wyglądają, jakby były ułożone schodkowo, a jednak tylni rząd temu zaprzecza. Góra wydaje się być potarasowana, ale jednak ściany klifu temu zaprzeczają. Domy wydają się należeć do mapy, ale jednak są tak obramowane, że ich okolica temu zaprzecza...
A, no i kilka domów nie ma drzwi.

3. Perspektywa... Umarła mi na rękach, a te screeny wciąż przypominają mi o jej chorobie... Chlip...

4. Uff... Nie ma sufitościan we wnętrzach... Dobrze, nie jest źle, nie jest źle.

5. "Atakują klony, będa nas miliony..." To Ace do jasnej ciasnej, mogłeś chociaż znaleźć jeszcze ze dwie inne palmy... A ta "wieża", zdajesz sobie sprawę, że ma nie więcej jak dwa metry średnicy i wysokość pięciu-sześciu? Jeśli ma być możliwa do zwiedzania i ma mieć jakiś cel, radziłbym samemu jakąś złożyć, zamiast używac praktycznie gotowego setu.

Reszta:
Świat mroczny, jedna wielka rzeż, mhroook zuo i w ogóle... A screeny radosne, żywe! Jak już mówiłem - to Ace - możesz zastosować tu mroczniejsze tilesety. I popracuj nad "oświetleniem", tj. przyciemnieniem i zmianą kolorystyki ekranu. Może jakaś maska światła nawet.

"Sid view battle system"
[Obrazek: Sid-icon.png]

Duży świat i wiele lokacji... Wszyscy chcą ze swojego pierwszego projektu Skyrimy robić... Tak się nie da. Zrób liniową przygodówkę, każdy kolejny projekt niech będzie trochę bardziej rozbudowany. Nie zaczynaj budować domu od komina.

Różne skille zależnie od gildii są niegłupim pomysłem, za to plus.

Randomowe dialogi z NPC-ami też zawsze spoko.

Wyłapane z tematu:
Cytat:Wiem że jestem w stanie robić lepsze mapki bardziej szczegółowe ale
za tym nie chcę tracić tyle czasu na mapping,bo świat gry jest naprawdę duży,
Póki co są 4 rodzaje map o różnych klimatach:
Jeśli wiesz, że jesteś w stanie tworzyć lepsze mapki, to znaczy, że lepsze mapki znajdują się w ramach twoich możliwości, nieprawdaż?
Tracić czas na MAPPING? Jest takie powiedzenie, że człowiek najpierw je oczami. Tak samo tutaj. Fabuła może być nieziemska, mechanika gry doskonała, postacie zapadające w pamięć, ale jeśli mapy będą brzydkie - nikt w to nawet nie zagra. Można olać questy poboczne, można olać NPC-ów, można olać uzbrojenie, nie można olać mappingu! Tym bardziej, że świat ma być duży.

Poczekam na download i zobaczymy. Albo poczytasz więcej moich wywodów, albo obejrzysz recenzję na YouTube, zależy od jakości wykonania.
30-05-14 02:25
"Pomógł" przyznał(a):
Angius Offline
*

Liczba postów: 48

Czerwonowłosa, nie czerwono-włosa, nie czerwono włosa.
Przymiotniki złożone piszemy łącznie: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629465

Zaś myślniki służą wyodrębnieniu wtrącenia. Można je zastąpić przecinkami, ale osobiście preferuję myślniki właśnie:
http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629826

A co do przecinków - wstawiłem brakujące. Tych ze spacją przed, a bez spacji po nie zaznaczałem na czerwono, bo musiałbym zaznaczyć wszystkie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-14 03:21 przez Angius.)
30-05-14 03:20
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

angius a mógłbyś zostać testerem wyłapałbyś wszystkie błędy jednak nie tej gry bo robię
sobie przerwę tylko 2g gry mafijnej z cyklu:
Wybierz zło lub mniejsze zło.
06-06-14 13:13
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS