Dopiero co w sumie ponownie skończyłem grę, tym razem na normalnym/tradycyjnym poziomie trudności.
Napisał bym coś w sumie o grze... ale już to ogólnie zrobiłem kilka miesięcy temu, jeśli kogoś interesuje moje zdanie to tutaj link ->
KLIK
Po co więc tutaj piszę? Cóż, przy tym podejściu, jako że dopiero co ukończyłem FF4 i FF6 grając na padzie, to postanowiłem że w przypadku Lost Sagi też sobie na padzie pogram i... niestety ale gra nie chciała początkowo w ogóle współpracować :/ zupełnie jakby pad w ogóle nie był przez grę wykrywany.
Oto więc krótka instrukcja jak sobie uruchomiłem pada w Lost Sadze, bez konieczności korzystania z żadnego dodatkowego oprogramowania typu joy2key.
Drobne info na wstępie - Proces przeprowadzony na Windowsie 7, nie wiem czy np na Windows 10 działa identycznie, ale obstawiam że tak (ew. bardzo podobnie)
1. Otóż w pole wyszukiwania w menu start należy wpisać
"usb"
2. Jedną z opcji jaką wyszuka system w panelu sterowania powinno być
"Skonfiguruj kontrolery gier podłączane przez USB" i tą opcje należy kliknąć.
3. Tu znajduje się lista podłączonych kontrolerów lecz to nie ona nas interesuje. Zamiast bawienia się nią, klikamy przycisk
"Zaawansowane".
4. Wyświetla nam się niewielkie okienko gdzie możemy z listy wybrać nasze preferowane urządzenie. O dziwo, zapewne nie macie tam nic wybranego... dlatego z jakiegoś powodu należy wybrać tam swój kontroler po prostu, w moim przypadku to zwykły pad od Xbox'a One.
5. Teraz wystarczy już tylko potwierdzić dokonany wybór klikając
"OK" w obu okienkach i to w sumie tyle. Od teraz magicznym sposobem pad współpracuje z grą i można sobie po prostu grać na padzie.
Domyślne sterowanie:
Lewa gałka analogowa - Ruch postacią i poruszanie się po menu
Przycisk X - Potwierdzenie wyboru w menu, zagadanie postaci etc.
Przycisk A - Sam w sobie nie robi nic, ale jak się go przytrzyma to można biegać po lokacjach w których miłościwie nam panujący Sefiro na to zezwolił (głownie po miastach)
Przycisk B - Anulowanie wyboru/cofnięcie, czy też o dziwo otwarcie menu głównego.
Można dokonać edycji tego jak działają przycisku naciskając F1 na klawiaturze gdy gra jest już uruchomiona i przechodząc do zakładki "Gamepad".
Co by nie było - ten "fix" naprawia wykrywanie pada nie tylko w Lost Sadze, ale też w każdej innej grze spod makerów które wspierają obsługę pada domyślnie, pod warunkiem że twórca gry nie wykastrował jakoś tej funkcji.
No to w sumie tyle >_>
Ściągać Lost Sagę i grać - bo warto!